Mobiele menu

Heuvelland Vierdaagse 2015: Irene heeft 4 maal 28 km gelopen!

Mijn 3 Vierdaagsen in 2015: Apeldoorn, Heuvelland en Ri4daagse

Welke Vierdaagse loop jij dit jaar? Behalve de populaire Nijmeegse Vierdaagse zijn er nog veel meer mogelijkheden voor een heerlijke sportieve 4-daagse mini wandelvakantie. Ik liep zelf in 2015 mee met 3 evenementen: op de Veluwe bij Apeldoorn, in Limburgs Heuvelland en de Ri4daagse langs de Waal bij Tiel. Mijn Tip: de Heuvelland Vierdaagse!

3 maal de Vierdaagsen: Apeldoorn, Heuvelland en de Ri4daagse

In 2015 maakte ik een overzicht van alle Vierdaagse wandeltochten in Nederland. Geïnspireerd door een TIP van één van mijn DeWandeldate leden schreef ik me in voor de alternatieve Ri4Daagse. En daarna voor nog twee andere Vierdaagsen. Zo liep ik in de zomer van 2015 drie maal een Vierdaagse! Zo’n evenement is een mooie manier om in korte tijd veel te wandelen in onze eigen Nederlandse natuur en tegelijk veel nieuwe mensen te ontmoeten.

Impressie van mijn 3 mini wandelvakanties in 2015

4Daagse Apeldoorn (juli)

 • Startplek: alle dagen in Apeldoorn.
 • Dit evenement wordt wel 'de groenste Vierdaagse van Nederland' genoemd, alle 4 de wandelroutes gaan over de Veluwe. In 2015 liepen we ook door het Park rondom Paleis Het Loo.
 • Ik liep 3 dagen lang 20 km. Dat traject was best druk, op bepaalde stukken liepen we in lange rijen achter elkaar aan te sjokken. Eén van de deelnemers raadde mij aan met de langere route mee te doen. De laatste dag liep ik de 30 km, en inderdaad: veel rustiger, en daardoor kon ik lekker door lopen en ook veel meer genieten van de uitgestrekte en stille Veluwe.
 • Wat me alle dagen opviel was dat er best veel mensen met een beperking, ook een aantal  blinde mensen, mee liepen. Petje af voor hen en de begeleiders!
 • Na afloop van iedere wandeldag konden we op het sportcomplex waar de Vierdaagse startte heerlijk nazitten. De muziek was niet altijd de juiste match met het publiek. De drie heren uit de Antillen (zie foto), speelden geweldig swingende muziek, het publiek bleef stram in de stoelen geplakt.
 • Ik logeerde in Stayokay (lekker dichtbij de start), waar nog veel meer Vierdaagse wandelaars verbleven. Zo was ik iedere dag verzekerd van goed gezelschap.
4daagse Apeldoorn
4daagse Apeldoorn
4daagse Apeldoorn
4daagse Apeldoorn
4daagse Apeldoorn - Paleis het Loo
4daagse Apeldoorn - Antilliaanse band

En nog één foto van de Vierdaagse in 2016, toen liep ik de 4 x 30 km, met één regendag:

4daagse Apeldoorn in 2016. De tweede dag viel er veel regen.

Heuvelland Vierdaagse (augustus)

 • Startplek: Berg en Terblijt (tussen Maastricht en Valkenburg)
 • 4 prachtige wandelroutes door het heuvelachtige Limburgse landschap, over veldwegen en bospaden, veel natuur, schitterende vergezichten, schilderachtige dorpjes, kerken, kloosters, een beeldentuin en je passeert ook de grotten van Valkenburg. 
 • Sinds ik in Apeldoorn zonder problemen 30 km liep durfde ik hier de 4 maal 28 km wel aan. Deze Vierdaagse was perfect verzorgd, met na iedere 7 km een prima pauzeplek. Ik liep vaak met anderen op, en vaak alleen. Ik ontwikkelde een steeds snellere manier van lopen en ik ontdekte hier ook de 'wandeltrance', een soort actieve (wandel) meditatie, waarin ik nergens meer aan dacht.
 • Aan het einde van iedere dag konden de mensen zich op het Vierdaagse terrein vermaken met drank, eten en dans, met optredens (o.a. Jacques Herb en Imca Marina) en disco. De deelnemers waren dolenthousiast en dansten gewoon op hun wandelschoenen. Hier komen jaarlijks veel vaste wandelgroepen en vriendengroepen op af.
 • Ik verbleef ook bij deze Vierdaagse in de Stayokay. Midden in Maastricht, mooi gelegen langs de Maas. Voordeel: ik kon makkelijk de stad in, waar iedere avond veel te doen was. Nadeel: in Stayokay trof ik nauwelijks Vierdaagse lopers, op mijn kamer verbleef ik met een paar toeristen en een stuk of wat jonge meiden op zoek naar een studentenkamer. Ik vond het er niet gezellig. Ik fietste dagelijks 8 km van Maastricht de heuvel op naar de startplek Berg en Terblijt. Dat was dan weer wel leuk!
Heuvelland Vierdaagse - start in Maastricht
Heuvelland Vierdaagse
Heuvelland Vierdaagse
Heuvelland Vierdaagse
Heuvelland Vierdaagse
Heuvelland Vierdaagse - 'de afterski' disco.

Ri4daagse (augustus)

 • Startplek: dorpjes rondom Tiel (Gelderland)
 • 4 ‘struinroutes’ door Rivierenland in ’t WaalWeeldegebied. De routes gaan langs de Waal en de dynamische uiterwaarden, over dijken, schouwpaden en aangrenzende binnendijkse gebieden.
 • Wat me aansprak in deze Vierdaagse was het alternatieve karakter: aandacht voor natuurbeleving, struinen door de uiterwaarden (met veel koeien) langs de Waal en duurzame recreatie, minder nadruk op de sportieve prestatie, gezamenlijke lunches op bijzondere plekken en midden in de natuur en afwisselend programma met workshops en ontmoetingen met kleine ondernemers (tai chi, yoga, biologische winkels, kunstenaars en hun ateliers). We hadden ook een paar vaartochtjes (op sleepbootjes en op een grotere boot) en de laatste dag hebben we gefietst. In de beschrijving stond dat de wandelingen maximaal 15 km waren. In de praktijk liepen we iedere dag minstens 15 km, en een paar maal meer dan 20 km.
 • Door de aandacht voor duurzaamheid en ondernemers had ik een meer gemengd gezelschap van deelnemers verwacht. Ik vond het jammer dat er veel meer vrouwen dan mannen aan de Ri4Daagse deelnamen.
 • Ik verbleef op Camping Zennewijnen, waar de eerste dag de wandeling begon. Er was geen echte plek voor kleine tenten, de aangewezen plek was erg ongezellig tussen grote tenten en caravans. Daarom koos ik voor de Bed & Breakfast, in de hoop op wat aanspraak. Er was (voor mij) weinig te doen op deze camping. Overdag was dit een mooi en goed georganiseerd evenement, in de avonduren vond ik dit de minst gezellige Vierdaagse. Een volgende keer een betere overnachtingsplek zoeken ..
Ri4daagse - struinen langs de Waal
Ri4daagse - struinen langs de Waal
Ri4daagse - struinen langs de Waal
Ri4daagse - struinen langs de Waal, op zoek naar onze lunchplek
Ri4daagse - struinen langs de Waal
Ri4daagse - struinen en varen op de Waal

 

Mijn wandelplannen voor 2016

Ik ben van plan dit jaar weer mee te doen met de Heuvelland Vierdaagse. Dat was mijn favoriet. Het prachtige Limburgse heuvelachtige wandelgebied, met veel uitgaansmogelijkheden in Maastricht. Deze Vierdaagse is voor mij sportief uitdagend (28 km is een fijne afstand) en 's avonds het meest gezellig. De volgende keer ga ik wel met (eigen) gezelschap en naar een betere accomodatie.

Verder doe ik dit jaar in ieder geval mee aan een aantal ‘goede doelen’ tochten: de Rode Kruis Bloesemtocht (25 km), de Kippenloop (25 km) en de Nacht van de Vluchteling (40 km). Deze laatste loop ik met een aantal leden van DeWandeldate. 

Wat zijn jullie ervaringen en plannen?

Ik ben benieuwd welke Vierdaagsen jullie gelopen hebben. Wat zijn jullie ervaringen en Tips? Deel je reactie onder dit artikel!

Vierdaagse Blogs van DeWandeldate

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

© DeWandeldate, 29 februari 2016.