Mobiele menu

Veilig en gezellig wandeldaten met DeWandeldate!

15 TIPS voor VEILIG online en offline (wandel) daten

Met DeWandeldate trekken we alleen maar serieuze en betrouwbare types: wandelaars, sporters, natuurliefhebbers... Helaas, ook bij ons hebben leden wel eens vervelende ervaringen. 15 TIPS om te voorkomen dat het jou overkomt. 

Wat kan er allemaal misgaan?

Behalve de teleurstelling, als je binnen 3 seconden ziet dat de persoon waar je zo naar uit hebt gekeken toch zeker niet de ware is. En je had nog wel afgesproken samen 18 km te lopen ..

Het kan erger: 

  • Mensen sporen jou op via internet en gaan je benaderen, uitnodigen, lastig vallen, stalken.
  • Mensen blijken helemaal geen single te zijn. Ze hebben al een relatie. Of ze zitten nog midden in hun echtscheiding, of ze zijn 'van plan' te scheiden en zijn vast aan het rondkijken. 
  • Mensen blijken een nep-profiel te hebben aangemaakt (bijvoorbeeld met de foto van iemand anders). Dit zijn vaak jonge, aantrekkelijke vrouwen, waarbij de leeftijdsvoorkeur opvalt: tot ver boven hun eigen leeftijd. Het kunnen ook (meestal stoer en knap ogende) mannen zijn. 
  • Mensen vertellen je een zielig verhaal en vragen om geld. Dit zijn vaak mensen met een nep-profiel.
  • Mensen (meestal mannen) maken een sport van het daten en willen met zoveel mogelijk vrouwen (van allerlei leeftijden) afspreken. Ze daten (en hebben sex) met de één na de ander en zijn daar niet open over.
  • Mensen (mannen) gedragen zich niet tijdens de afspraak. Ze zijn bot of begaan ongewenste intimiteiten. Of, nog erger, plegen seksueel misbruik. 

Al deze dingen kunnen gebeuren. Ook al trekt DeWandeldate een wat ander publiek (de serieuze wandelaars en natuurliefhebbers) dan de reguliere datingsites, ook bij DeWandeldate loop je kans op vervelende ervaringen. Om onze leden zo goed mogelijk voor te bereiden hier een aantal manieren waarop je jezelf kunt beschermen.

15 TIPS voor veilig daten

Zorg dat je online (op basis van je profiel) niet vindbaar bent!

  • #1. Profielfoto: plaats een unieke foto, niet dezelfde foto die je al op sociale media (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, etc.) gebruikt. Anders kunnen anderen jouw profielfoto zoeken op het internet, via Google search op afbeeldingen.
  • #2. Nickname: gebruik niet je eigen voornaam maar bedenk een andere naam. Een andere voornaam of (nog beter) een fantasienaam. En gebruik zeker niet je achternaam.
  • #3. Persoonsgegevens in je profiel: Noem in je profiel zo min mogelijk gegevens waarop je te googelen bent: noem niet je bedrijfsnaam, je specifieke functienaam, studierichting of opleiding. Je kunt ook een nabijgelegen Woonplaats noemen (of die vraag overslaan). Sommige leden denken slim te zijn en zetten (om het Betaald lidmaatschap te omzeilen) hun contactgegevens (e-mailadres, telefoonnummer, website, social media) in hun profiel. Dat is bij DeWandeldate niet toegestaan en ook zeker niet verstandig!
  • #4. Berichten: heb je eenmaal contact, geef dan niet gelijk in je eerste berichtjes al je naam, adres, website, e-mailadres, of telefoonnummer door. Bedenk dat als iemand jou zijn/haar e-mailadres geeft, die andere persoon ook jouw e-mailadres heeft zodra je reageert. Dan kan hij of zij jou makkelijk bereiken buiten de site om, ook nadat je hebt aangegeven dat je geen contact meer wilt. Wissel de eerste berichten via de site uit. Als je er echt vertrouwen in hebt, kan je overgaan op een ander kanaal (e-mail, Whatsapp, Facebook, e.d.).
  • #5. E-mailadres: maak een speciaal adres aan voor je date activiteiten. Een adres waar niet jouw voor- en achternaam (en ook niet je bedrijfsnaam) in staan. Via gmail kan dat gemakkelijk. Als je het contact met iemand wilt verbreken, heeft die ander alleen maar jouw date-e-mailadres.

Schat vooraf in of je de ander kunt vertrouwen

  • #6. Foto: spreek niet zomaar af met leden zonder foto. Als iemand echt een goede reden heeft zonder foto op de site te staan, vraag dan of hij/zij jou een foto kan mailen. Ook een 'te mooie' foto kan verdacht zijn. Heeft de persoon ook andere foto's, waar dezelfde persoon op staat, of alleen die ene perfecte profielfoto? Ook dat is reden tot alertheid. 
  • #7. Verhaal: heeft die ander een geloofwaardig verhaal over zichzelf? Ga niet alleen op de leuke foto af. Aan de profieltekst (en de persoonlijke berichten) kan je vaak al behoorlijk goed afleiden of iemand echt serieus is.
  • #8. Eerst bellen: veel mensen kiezen er voor eerst een keertje te bellen, voordat ze elkaar ontmoeten. Het is sowieso wel prettig om te horen of je elkaar wat te vertellen hebt. Als je niet wilt dat die ander jouw nummer heeft, kan je de nummerweergave uitschakelen.

Wandel niet gelijk een stil bos in

  • #9. Locatie: kies een veilige, openbare plek voor een (korte) wandeling. Bijvoorbeeld een stadswandeling, een stadspark, een strand of een natuurwandeling in druk gebied, zoals een korte wandeling vanuit een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.
  • #10. Niet meerijden: Laat je niet ophalen, niet bij jou huis, en ook niet op een andere plek. Rijd niet mee en laat je ook na afloop niet bij jouw huis afzetten. Spreek sowieso nooit de eerste keer al bij jou thuis af!
  • #11. Thuisfront: Laat iemand weten waar je bent tijdens je date, hoe laat en wat je gaat doen. Je kunt ook vertellen met wie je gaat. 
  • #12. Eerst koffie? Je kunt voordat je gaat wandelen natuurlijk ook eerst even wat drinken samen. Als je het dan vertrouwt, en je hebt er nog zin in, ga je pas wandelen. Zet in je wandeldate profiel wel een konkreet voorstel voor de wandeling die je wilt maken. ‘Eerst koffie’ is niet zo uitnodigend en origineel, op een wandeldatingsite.
  • #13. Biertje of wijntje achteraf? Gezellig, maar met een drankje op word je ook minder oplettend. Je kunt de alcohol de eerste keer beter achterwege laten. Dan doe je ook geen dingen waar je later spijt van hebt.

Na je eerste date

  • #14. Vervolgdate: was de ontmoeting leuk en wil je allebei een tweede afspraak? Wees ook de tweede keer voorzichtig. Spreek nog niet bij jou of bij de ander thuis af. Volg je gevoel én je verstand, dan gaat het vast goed!

Meld vervelende ervaringen!

  • #15. Meld het bij de sitemanager (Irene) als je een vervelende ervaring hebt of als je ziet dat leden misbruik maken van de site. Als je nare of vreemde berichten ontvangt, verzoeken om geld, als je (ongewenst) wordt benaderd buiten de site om, als je leden treft die geen single blijken te zijn, etc. De meldingen geven ons inzicht in de mate waarin zich ongewenste zaken voordoen. En we kunnen maatregelen nemen: de persoon in kwestie aanspreken (dit doen we altijd in overleg), en in de gaten houden over welke mensen meerdere meldingen komen. Als het nodig is kunnen we een profiel blokkeren, zodat anderen voor deze ervaringen gespaard blijven. Als je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij fraude, stalking of misbruik: denk ook aan Slachtofferhulp en de Politie. 

Wat doet DeWandeldate voor veilig daten?

Naast een persoonlijke en klantvriendelijke werkwijze helpen we je ook graag zo veilig mogelijk te daten. Door het schrijven van dit soort artikelen met tips, en met persoonlijke adviezen (als je daarom vraagt via de mail). En verder:

  • We controleren alle profielen handmatig om niet serieuze en nepprofielen zoveel mogelijk te voorkomen. Aanmelders met een nog onvolledig profiel worden nog niet goedgekeurd. Hen wordt gevraagd eerst hun profiel aan te vullen.
  • We tonen geen privé gegevens (voor- en achternaam en e-mailadres) in het profiel en ook niet elders op de site.
  • We checken regelmatig de profielteksten van leden op de website, om te zien of er geen contactgegevens staan vermeld.  Zie je een profiel met contactgegevens? Dan waarderen we het als je de nickname doorgeeft. 
  • We tonen de foto’s van leden alleen op de SINGLES pagina. Op de Homepage staat een kleine selectie van wandelfoto’s (niet de profielfoto’s) van leden die daarvoor toestemming gaven.
  • Ook van de groepswandelingen laten we geen foto’s zien waar deelnemers (te) herkenbaar op staan.
  • De berichten worden via een beveiligde verbinding verstuurd.
  • Bij gegronde klachten geven we een waarschuwing of we blokkeren een profiel. En we ontzeggen ook de toegang bij opnieuw inschrijven. 
  • Ook in onze Voorwaarden hebben we een aantal van deze maatregelen opgenomen.

NB: dit alles doen we zo goed mogelijk. Maar uiteraard kunnen we lang niet alles checken. 

Laat je niet afschrikken!

Lieve mensen, direct na publicatie van dit blog kreeg ik een opzegging van een man die geschrokken was van de beschreven risico's. En het feit dat leden elkaar niet zomaar kunnen vertrouwen. Mijn reactie: tot nu toe kreeg ik, sinds de start in 2014 met nu ruim 5.000 leden, slechts enkele meldingen van vervelende ervaringen. Met een paar kleine maatregelen is de kans dat je zoiets mee maakt echt minimaal. Maar ik doe er alles aan jullie, de leden, te waarschuwen. Kijk ook en vooral naar de mooie verhalen en reacties die DeWandeldate al heeft opgeleverd:

 

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

Foto: Za 1 augustus 2015: Groene Wissel wandeling Breda

© DeWandeldate, 12 juni 2017. Updates in 2021.