Ben jij een Vierdaagse loper of overweeg je een keer mee te doen? Vind je de Nijmeegse Vierdaagse te massaal, of de afstanden te groot? Bekijk dan ons overzicht met vierdaagsen in Nederland. Het hele jaar door kan je deelnemen aan 4-daagse wandeltochten door de mooiste natuurgebieden in Nederland.

Alle Vierdaagsen in Nederland

We lichten er hier eentje uit: de Ri4daagse, de meest alternatieve, meest kleinschalige, met de kortste afstanden. Je gaat niet wandelen maar 'struinen', langs de rivier de Waal. 

Let op: vanaf 2019 is de Ri4daagse anders van opzet, en verdeeld over twee vierdaagse tochten:

  • Expeditie Oost (13 t/m 16 mei 2021), een 4-daagse tocht langs de grote rivieren. Dit is geen sportieve vierdaagse, beleving staat voorop en naast wandelen (10 tot 20 km 'struinen' per dag) ga je ook fietsen, varen en peddelen. 
  • Expeditie West (september 2021): 4-daagse tocht van de Biesbosch naar de Noordzee! Dit is geen sportieve vierdaagse, beleving staat voorop en naast wandelen (10 tot 20 km 'struinen' per dag) ga je ook fietsen, varen en peddelen. 

 

Ri4daagse in Gelderland in 2018

De Ri4daagse Expeditie Oost is een unieke 4 daags wandel-, struin-, vaar- en fietsevenement langs en over de rivier de Waal, met de stroom mee richting zee. 

Je kunt ook twee in plaats van vier dagen meelopen!

De tocht loopt van de Millingerwaard (het meest oostelijke deel van de Waal) tot aan Slot Loevestein.

Je kunt op het eindpunt van iedere dag zelf een overnachting boeken in de stad waar je dan bent of tegen een kleine betaling teruggebracht worden naar het startpunt van de dag. Het is géén prestatie wandeltocht maar een pittige belevings struintocht over strandjes en rivierduinen, door bloemrijke uiterwaarden, ooibossen en langs dynamische nevengeulen afgewisseld met vaartochten op de wilde Waal. Regelmatig steek je de rivier over per vlot of pontje. Enkele stukjes ga je met de fiets, via kronkeldijkjes met prachtige vergezichten over de uiterwaarden en de rivier. 

DeRi4daagse expeditie oost is ook een bijzondere belevenis omdat er onderweg, zo nu en dan, op het landschap en de reis geïnspireerde dingen gebeuren die je het landschap op een heel andere manier laten ervaren.

  • Do 16 t/m Zo 19 augustus 2018. Je kunt ook 2 dagen meelopen (do 16 aug en vr 17 aug of za 18 aug en zo 19 aug).
  • De 4 dagtochten zijn: dag 1: Lent - Millingerwaard - Lent, dag 2: Lent - Wamel, dag 3: Wamel - Zaltbommel, dag 4 Zaltbommel - Zaltbommel
  • max 20 km per dag wandelen. Iedere dag een andere wandelroute, door Rivierenland in ‘t Waal-weelde gebied.
  • Je kiest je eigen tempo en gezelschap, je moet wel af en toe op tijd zijn voor een boot.
  • foto, info en aanmelden: Ri4daagse.nl.

Natuur en duurzaam toerisme

Deze alternatieve Vierdaagse werd in 2014 voor de eerste maal georganiseerd. De Ri4daagse wil wandelaars de schoonheid van Rivierenland / ‘t Waal-weelde gebied laten beleven, en bijdragen aan de ontwikkeling van het duurzaam toerisme in Gelderland. 

Luister naar initiatiefnemer Hans Heerdt in het filmpje uit 2016, die nu nog steeds als vrijwilliger betrokken is bij dit inmiddels door Monic Deichmann door ontwikkelde evenement. 

De opzet van de tocht is inmiddels veranderd door er een aaneengesloten route richting zee van te maken en door het landschap de natuur en de tocht zelf inspiratiebron te laten zijn voor gebeurtenissen / belevenissen onderweg.

Video 'Struinen langs de Waal' (1 min 50 sec)

 

Miniserie Vierdaagse Blogs van DeWandeldate

Succesverhaal en publiciteit Linda en Paul

 

Wil je ook lid worden of DeWandeldate volgen?

Foto: DeWandeldate, Mijn Vierdaagsen in 2015: Apeldoorn, Heuvelland en Ri4daagse

© DeWandeldate, Laatste Update 8 juli 2020

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.