Mobiele menu

Plan ook een sportieve mini wandelvakantie in Nederland: loop mee met ene Vierdaagse!

13 Vierdaagsen in natuurgebieden in Nederland in 2024

Welke Vierdaagse loop jij dit jaar?

En met wie? Het is superleuk om samen met je wandeldate of partner te trainen en deel te nemen. Vier dagen lang of bijvoorbeeld één dagje!

In Nederland worden van maart t/m oktober verschillende Vierdaagsen georganiseerd. Bekijk de Update van onze Vierdaagse Agenda van 2024. 

Sportieve mini wandelvakanties

Een 4daagse is te vergelijken met een sportieve minivakantie: 4 dagen lang wandelen, gezellig met vele andere wandelaars. Misschien kan je zelfs een Wandeldate afspreken op één van de wandeldagen? Onder DeWandeldate leden zijn inmiddels al veel Vierdaagse lopers!

Voor fanatieke wandelaars, die aan één wandelvierdaagse niet genoeg hebben, voor de mensen die uitgeloot zijn voor Nijmegen, en voor de mensen die moeite hebben met de afstanden en/of het massale karakter van de Nijmeegse Vierdaagse: er zijn ook andere Vierdaagsen, door de mooiste streken en natuurgebieden in Nederland, van Drenthe tot in Limburg. 

Vierdaagse van Nijmegen - The Walk of The World

De Nijmeegse Wandelvierdaagse is de oudste en meest bekende Vierdaagse in Nederland. In juli 2023 wordt alweer voor de 105-de maal de Vierdaagse van Nijmegen gehouden. Bij dit populaire evenement maken de deelnemers 4 dagen lang wandelingen van 30, 40 of 50 km, iedere dag een andere route in de wijde omgeving van Nijmegen, door het Gelderse, Brabantse en Limburgse land. De ‘Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen’ en de Vierdaagsefeesten behoren tot de grootste en bekendste publieksevenementen wereldwijd. In het jubileumjaar 2016 (100 ste keer) waren er ruim 54.000 inschrijvers en liepen ruim 40.000 mensen de Vierdaagse helemaal uit. Helaas kon de Nijmeegse Vierdaagse in 2020 en in 2021 niet doorgaan, vanwege de Coronacrisis. 

Meer over de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse in 1933.

Foto: Nijmeegse Vierdaagse 1933. Regionaal Archief Nijmegen.

Er zijn nog (ongeveer) 13 andere wandelvierdaagsen in Nederland!

Voor de ware liefhebbers van wandelsport én natuur worden het hele jaar door wandelevenementen georganiseerd. Populair zijn de Kennedymarsen, de Fjoertoers, de Strandmeerdaagsen en natuurlijk de Vierdaagsen.

Van januari tot en met oktober kan je in Nederland (in een normaal jaar) meedoen aan 15 verschillende wandel 4-daagsen in 7 verschillende provincies: 4 dagen achter elkaar wandelen in een mooi wandelgebied. De ‘alternatieve’ Vierdaagsen hebben een aantal flinke voordelen ten opzichte van het grootse Nijmeegse evenement:

 • veel kleinschaliger, een gemoedelijker sfeer
 • je verkent ook andere streken in Nederland
 • veel Vierdaagsen gaan door mooie natuurgebieden en Nationale Parken
 • je kunt ook kortere afstanden lopen, bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 km
 • je kunt (bij de meeste Vierdaagsen) ook minder dagen mee doen (1, 2 of 3 dagen)
 • enkele vierdaagsen bieden ook kinderroutes
 • deelname is een stuk goedkoper.

Wandelvierdaagsen door de mooiste Nationale parken en natuurgebieden

Alle Vierdaagse organisatoren hebben de wandelroutes zo mooi mogelijk uitgestippeld. De deelnemers wandelen iedere dag nieuwe routes, door de mooiste stukken natuur en de meest gezellige dorpen en steden. Verschillende Vierdaagsen gaan door één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Een Nationaal Park is een aaneengesloten natuurgebied van minimaal 1.000 hectare met bijzondere planten en dieren.

Bij deze Vierdaagsen wandel je dwars door een Nationaal Park:

 • de Drents-Friese Woud wandelvierdaagse: door NP Drents-Friese Wold (Drenthe en Friesland)
 • de Wandelvierdaagse Schoorlse Duinen: door NP Schoorlse Duinen (Noord-Holland)
 • de Sallandse Wandel Vierdaagse: door NP Sallandse Heuvelrug (Overijssel).. 

Jaaroverzicht Vierdaagsen in Nederland in 2024

Alle Wandelvierdaagsen in Nederland in 2024

Waar en wanneer kan je een Avondvierdaagse lopen?

Heb je niet genoeg aan deze Vierdaagsen die je overdag kunt wandelen? Hier vind je bijna alle avondvierdaagsen in Nederland (ruim 600) met data, starttijden en startlocaties. Overigens worden de meeste avondvierdaagsen in dezelfde week gehouden, meestal begin juni. 

Waar en wanneer kan je een Fietsvierdaagse fietsen?

Zie ons overzicht met Fietsvierdaagsen het hele jaar door: 60 Fietsvierdaagsen in Nederland en Vlaanderen

Data, startplekken en wandelroutes per Vierdaagse

Alle Vierdaagsen in Nederland, met de data, wandelroutes en de natuurgebieden en cultuurhistorische hoogtepunten onderweg.

Check zelf of de Vierdaagse van je keuze echt doorgaat, door op de link naar de website van die Vierdaagse te klikken. 

#1. Noorder Rondtochten 

donderdag 23 t/m zondag 26 januari 2025

Noorder Rondtochten: Vierdaagse in Groningen
 • deze Vierdaagse wordt eens in de 4 jaar gehouden
 • startplek: Groningen, Appingedam, Uithuizen, Baflo (Groningen)
 • 4 wandelroutes over het prachtige Hoogeland van Groningen. Deze Groninger Winter4daagse is een nieuw en uniek wandelevenement omdat deze maar eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Wandelen in schaatssfeer. Deelnemers aan de hele Vierdaagse lopen achtereenvolgens 26, 36, 28 en 40 km op een dag. Op zaterdag en zondag kunnen recreatieve wandelaars die alleen op zaterdag en/of zondag lopen ook kiezen voor een kortere afstand. 

#2. Achterhoekse Wandel4daagse 

woensdag 8 t/m zaterdag 11 mei 2024

Achterhoekse Wandel4daagse in Gelderland
 • startplek: Doetinchem (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door de mooiste delen van de Achterhoek, met rijke cultuurhistorie en de mooie natuur. Door bossen, idyllische dorpjes en over adembenemende landgoederen en boerenakkers. De tweede dag gaat door de bossen van Montferland. 

#3. Drentse Wandel 4-daagse Odoorn 

donderdag 9 t/m zondag 12 mei 2024

Drentse wandel4daagse Odoorn
 • startplek: Odoorn (Drenthe)
 • 4 wandelroutes, van Hemelvaartssag t/m zondag: ‘geniet van de prachtige natuur op de Hondsrug in Zuidoost Drenthe. De trajecten lopen door bossen, heidevelden en landerijen. Het is een eeuwenoude streek, die tot de ijstijd terug gaat. In dit gebied vestigde zich al tijdens de prehistorie het Trechterbekervolk. Zij begroeven hun doden in hunebedden, waarvan er in dit stukje Nederland nog veel te zien zijn. In de dorpjes op de Hondsrug is nog veel van vroeger terug te vinden, zoals de mooie brinken en de oude Saksische boerderijen.’ Je kunt deze Vierdaagse ook combineren met een Kennedymars. En er is een Jeugd Wandel Vierdaagse, met afstanden van 5 en 10 km. en spelletjes onderweg. 

#4. Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 

donderdag 23 t/m zondag 26 mei 2024

Drent Friese Woud Wandelvierdaagse - Diever Sportief, in Drenthe
 • Diever Sportief
 • startplek: Diever (Drenthe)
 • 4 wandelroutes door twee Nationale Parken, het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld, en de natuurgebieden Ooster- en Westerzand en het Holtingerveld.

#5. Plus Wandel4daagse Alkmaar

woensdag 12 t/m zaterdag 15 juni 2024

PLus Wandel4daagse Alkmaar in Noord-Holland
 • startplek: Alkmaar (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes door het Noord-Hollands Landschap, in de omgeving van Alkmaar. Van het strand tot de bossen, duinen, polders en historische stadshart:
  • de Molen-, Bos- en Duinenroute
  • de Stad van de Zonroute
  • de Pelgrimsroute
  • de Alkmaarse waterroute
 • Goede doel: t Praethuys, een inloophuis voor mensen met kanker in Alkmaar.

#6. Wandelvierdaagse het Gooi 

woensdag 12 t/m zaterdag 15 juni 2024

Wandelvierdaagse Het Gooi in Noord-Holland
 • startplek: Laren (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes door het afwisselende landschap rond de gemeente Laren. ‘Op woensdag loopt u naar de Lage Vuursche, onder de machtige bomen van de bossen rond kasteel Drakensteyn. Donderdag trekt u onder meer door de weiden van de Eemnesser polder. Vrijdag wordt gelopen naar de prachtige oude buitenplaatsen van ’s-Graveland die tegenwoordig in beheer zijn bij Natuurmonumenten en daardoor vrij toegankelijk. Tenslotte gaat u op zaterdag naar het Gooimeer en loopt u op de terugweg onder de fraaie bogen van de St. Jansprocessie, die de dag er na plaatsvindt in Laren.’

#7. Barchemse 4Daagse 

donderdag 4 t/m zondag 7 juli 2024

Barchemse 4Daagse in Gelderland
 • startplek: Barchem (Gelderland)
 • de wandelroutes door De Achterhoek zijn vernoemd naar de wateren (beek, riviertje of kanaal) waarlangs gewandeld wordt: De Baaksebeekroute, De Veengootroute, De Berkelroute en De Twentekanaalroute.

#8. Cantharel 4Daagse Apeldoorn 

dinsdag 9 t/m vrijdag 12 juli 2024

Cantharel 4Daagse Apeldoorn in Gelderland
 • startplek: Apeldoorn (Gelderland)
 • dit evenement wordt wel 'de groenste Vierdaagse' genoemd: alle 4 de wandelroutes gaan over de Veluwe (allen vanuit Apeldoorn). Je wandelt ook door diverse Veluwse dorpjes en langs allerlei bezienswaardigheden van Apeldoorn en omstreken, zoals Natuurpark Berg en Bos, Paleis Het Loo, de sprengen in deze streek.

#9. Vierdaagse Nijmegen 

dinsdag 16 t/m vrijdag 19 juli 2024

Vierdaagse Nijmegen in Gelderland
 • startplek: Nijmegen (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Elke wandeldag staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk.

#10. Kustvierdaagse 

maandag 5 t/m donderdag 8 augustus 2024

Strandvierdaagse Hoek van Holland in Zuid-Holland
 • startplek: Hoek van Holland (Zuid-Holland)
 • routes: je wandelt alle routes op het strand, van Hoek van Holland naar Scheveningen (dag 1), naar Noordwijk aan Zee (dag 2) naar Zandvoort (dag 3) naar Wijk aan Zee (dag 4). 

#11. Heuvelland Vierdaagse 

donderdag 8 t/m zondag 11 augustus 2024

Heuvelland Vierdaagse in Limburg
 • startplek: Berg en Terblijt (tussen Maastricht en Valkenburg) (Limburg)
 • 4 wandelroutes door het heuvelachtige Limburge landschap rond Valkenburg aan de Geul. Prachtige routes, over veldwegen en bospaden, veel natuur, schitterende vergezichten, schilderachtige dorpjes, kerken, kloosters en je passeert ook de grotten van Valkenburg. 

#12. Duin- en Bollenvierdaagse

maandag 10 t/m donderdag 13 oktober 2024

Duin en Bollen Vierdaagse in Noord-Holland
 • startplek: Lisse en Noordwijk (Zuid-Holland)
 • Routes door de Bollenstreek, de dorpen, de duinen en langs de zee.

#13. Wandel Vierdaagse Schoorlse duinen 

maandag 28 t/m donderdag 31 oktober 2024

Wandel Vierdaagse Schoorlse duinen in Noord-Holland
 • startplek: Schoorl (Noord-Holland)
 • wandelroutes: 4 routes door de mooie natuur van de Schoorlse duinen en over het strand. 

#14. Sallandse Wandel Vierdaagse 

Dinsdag 29 oktober t/m vrijdag 1 november 2024

Sallandse Wandel Vierdaagse in Overijssel
 • startplek: Raalte (Overijssel)
 • 4 wandelroutes: de Dag van Wijhe, de Dag van Heino, de Dag van Luttenberg en de dag van Heeten. Je komt door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en je passeert o.m. de uiterwaarden van de IJssel, het Sterrenbos met fraaie historische boerderijen, natuurreservaat het Boetelerveld, de Springenberg en de Hellendoornse berg en verschillende landgoederen en kasteel het Nijenhuis.

TIP: Ben je Single en zoek je een Vierdaagse partner?

1 op de 8 leden van DeWandeldate is Vierdaagse loper!

Wil je meedoen met één van de genoemde Vierdaagsen en zou je graag een man of vrouw ontmoeten om samen te trainen voor de Vierdaagse en samen mee te doen? DeWandeldate kan je daar wellicht bij helpen. Als lid van DeWandeldate heb je verschillende mogelijkheden om naar andere Vierdaagselopers op zoek te gaan:

 • maak het zichtbaar in je eigen profiel: in de tekst over je zelf, in de tekst over wie je zoekt, als Wandeltype vink je de 'vierdaagseloper' aan en je kunt een Wandeldate voorstel doen om samen deel te nemen of te trainen voor een 4-daagse.
 • ga zelf op zoek naar andere Vierdaagse lopers op de Singles zoekpagina (klik op Wandeltype 'Vierdaagseloper')

Vierdaagse Blogs van DeWandeldate

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

Correcties, vragen, reacties

 • Heb je een vraag of opmerking? Ken je nog een Vierdaagse die ontbreekt in het schema? Of staat er een fout in de tekst of het schema? Wil je jouw ervaring of plannen delen? We horen het graag! Geef je reactie hieronder of aan Irene, info@dewandeldate.nl.

Foto: DeWandeldate - Veluwezoom bij Dieren. 

© DeWandeldate, 4 juni 2014. Update 2024.