Ben je op zoek naar een actieve invulling van je date?

Maak van je eerste date een bijzondere belevenis, kies voor een stadswandeling met je smartphone als gids! 10 handige wandelapps.

Maak van je stadswandeling een bijzondere belevenis!

Of je nu door één van de grote steden wilt wandelen of door een folkloristisch dorp als Volendam. Met je smartphone als je persoonlijke gids maak je er een bijzondere belevenis van. De keuze aan wandelapps is groot. De meeste apps bevatten de gebruikelijke toeristische routes door de binnenstad. Veel geavanceerde apps zijn opgezet als ware 'belevingsroute', met leuke extra's als filmpjes, geluiden, interactieve opdrachtjes en games.

Wat is een wandelapp?

Een wandelapp is een toepassing op je mobiele telefoon waarmee je een wandelroute kunt kiezen en volgen. Je smartphone geeft de route aan en wijst je onderweg op bezienswaardigheden zoals historische gebouwen, bijzondere architectuur en musea. Wanneer je langs zo'n 'POI' (point of interest) loopt krijg je een signaal (geluidje of trilling) en kan je meer lezen, zien of horen over die plek.

 

10 Apps met wandelingen in steden en dorpen

Deze apps zijn het proberen waard! In alfabetische volgorde:

#1. Routabel: routes die je raken!


De app Routabel (voorheen Abellife) heeft een groot aanbod aan wandel-, fiets- en vaarroutes. De wandelroutes variëren van korte stadswandelingen tot lange natuurwandelingen. Er zijn ook speciale kinderroutes.

 • stadswandelingen in 11 steden in Nederland: Amsterdam, Utrecht, Almere, Groningen, Leeuwarden, Harlingen, Zwolle, Almelo, Hengelo, Enschede en Lochem. Er is ook een stadsroute in Antwerpen en één in Berlijn.
 • enkele routes zijn gratis, de rest koop je per bundel, de prijzen variëren tussen € 1,79 voor 2 routes en € 12,99 voor 30 routes

#2. Beleefroutes: ontdek de mooiste plekjes!


De app Beleefroutes biedt zowel wandel- als fietsroutes. Er zijn gidsroutes, verhalenroutes, quizroutes en kinderroutes. De routes zijn allemaal opgezet als beleefroutes: onderweg krijg je signalen als er bijzondere dingen zijn: allerlei leuke weetjes, anekdotes, informatie over de natuur of geschiedenis, een kwis of een spelletje.

Bijzondere stadsroutes zijn bijvoorbeeld de schildersroutes: 'Op pad met Rembrandt' in Amsterdam en 'Het Delft van Vermeer'.

 • stadswandelingen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Delft, Gouda, Gorenchem, Bunnik, Driebergen, Volendam, Zaandijk, Marken, Ede, Enschede, Almelo en Kinderdijk.
 • de app is gratis, de routes ook.
 • je volgt de gps gestuurde route. zodra je een highlight-zône ingaat, geeft je mobiel een geluidje, een knipperlichtje en/of een trilling en valt er iets te beleven.

#3. Hanzesteden voor een heerlijk dagje Hanzestad aan de IJssel!


Met de app Hanzesteden bezoek je één van de 7 Hanzesteden aan de IJssel. Elke Hanzestad heeft een eigen authentieke sfeer en charme. De wandelroutes leiden je door de middeleeuwse centra en stadsparken.

De app geeft ook informatie over restaurants en shops en een Agenda met bijzondere evenementen en festivals, zoals de Tweede Handzedagen op 15, 22 en 29 maart en Open Monumentendag op 13 en 14 augustus 2014.

 • stadswandelingen in Deventer, Doesburg, Hasselt, Holten, Kampen, Zwolle en Zutphen. NB: het lijkt er op dat op dit moment de routes nog niet op de app staan.
 • de app is gratis en de routes ook.

#4. i-Tour 360: interactieve belevingsroutes


Deze app i-Tour 360 loodst bezoekers langs cultureel erfgoed, musea en attracties.
De stadsroutes zijn heel gevarieerd: van een wandeling door Kunstenaarsdorp Volendam tot de wandeling door het Red Light District in Amsterdam.

 • stadswandelingen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Leiden, Breda, Almere, Den Bosch, Edam, Monnikendam, Woudrichem, Egmond aan Zee en Volendam.
 • de i-Tour app is gratis. de meeste tours ook. als je geen mobiel hebt kan je bij het VVV een speciale I-Tour telefoon huren.

#5. Rotterdam routes

Op de app Rotterdam Routes van de gemeente Rotterdam staan bijzonder stadswandelingen. In elke route vertelt het verhaal van Rotterdam door de ogen van echte Rotterdammers. Zij nemen je mee langs verborgen patels en bekende highlights. De routes duren ongeveer één tot anderhalf uur en je kunt op elk punt op de route instappen. Naast de 'Burgemeester Aboutaleb route' zijn er deze routes: 'Natuurlijk Rotterdam', 'Echt Rotterdam', 'Rotterdamse iconen', 'Oud & Nieuw Rotterdam', 'Rotterdam Havenstad', 'Brandgrens Rotterdam' en 'Wederopbouw'. 

Je kunt de wandelroutes volgen door gewoon op je smartphone de kaart te bekijken en de teksten bij de highlights te lezen en/of luisteren. Op zet de gps op je smartphone aan, en volg de 'rode marker' op de kaart. 

#6. Twentse Rondjes: belevingsroutes in het Twentse landschap


De app Twentse Rondjes laat je de mooiste plekjes in het Twentse landschap ontdekken, met een virtuele gids. Op de app staan nu 6 fiets- en wandelroutes. Van leuke kinderroutes tot lange afstandsroutes door het prachtige coulisselandschap.

De routes zijn opgezet als echte belevingsroutes met filmpjes, geluidsfragmenten, foto’s en kwisjes.

 • stadswandelingen in Hengelo, Enschede en Almelo.
 • de app is gratis, de wandelingen ook.

#7. UAR Ondergronds: Urban Augmented Reality!

De app UAR Ondergronds is een initiatief van het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) en bevat routes en informatie over gebouwen in heden, verleden en toekomst.

Deze app is vooral een alternatieve architectuurgids, met routes die je leiden langs standbeelden, monumenten en gebouwen die verbonden zijn met de geschiedenis en de toekomst van de stad.

Het bijzondere aan deze app is dat je kunt zien 'wat er niet is': UAR laat met 'augmented reality' op je smartphone de stad zien zoals hij is, was, wordt of had kunnen zijn door het bieden van informatie, beelden, audio, film en 3D-modellen. De stad zoals zij was, bijvoorbeeld door gebouwen te tonen die er vroeger stonden. De stad zoals zij had kunnen zijn, door maquettes en ontwerptekeningen te tonen van alternatieve ontwerpen die nooit zijn gerealiseerd. En de toekomst van de stad, door artist-impressions te tonen van gebouwen in aanbouw, of gebouwen die in de planning staan.

 • stadsroutes in 38 steden: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem, etc. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Hilversum, Zwolle, Almere, Den Bosch.
 • de app UAR is gratis, de info en routes ook.
 • je toestel moet wel beschikken over GPS en camera om de UAR toepassing te gebruiken.

#8. Walk the City: stadswandelingen met fotonavigatie

De app Walk the City leidt je met herkenbare foto's en heldere instructies langs de mooiste plekjes van een stad. Met foto's en tekst word je onderweg geïnformeerd over interessante bezienswaardigheden en geattendeerd op bijzondere locaties. Omdat de app werkt met fotonavigatie in plaats van een kaartje, is een locatievoorziening zoals GPS niet nodig waardoor de batterij gespaard wordt.

 • 26 routes in 21 steden in 3 landen. O.a.: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Alkmaar, Delft, Dordrecht, Gouda, Leiden, Maastricht, Antwerpen, Gent, en Leuven.
 • De wandelingen die niet gratis zijn kosten 99 cent.​

#9. WandelZapp: ruim 100 stadswandelingen 

De app WandelZapp van Wandelzoekpagina bevat de routebeschrijvingen van veel natuurwandelingen en stadswandelingen. Veel routes zijn 'Groene Wissels': dit zijn wandelingen die goed bereikbaar zijn met OV, meestal vanaf treinstations.

 • meer dan 100 stadsroutes in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Dordrecht, Schiedam, Rijswijk en Zutphen en vele andere stadswandelingen
 • de app is gratis en de eerste route ook, daarna betaal je € 1,79 per route of je kan een abonnement nemen: € 12,99 voor een jaar onbeperkt gebruik van de app.

#10.

Er is nog plek voor één stadswandelapp. Jullie suggesties zijn welkom!

 

Hoe werkt het, wandelen en navigeren met een wandelapp?

Bij de meeste apps werkt het op deze manier:

 • Ga op je smartphone naar de Appstore of Google Play en typ de naam van de app die je wilt gebruiken.
 • Download de app. Dit kan je het beste vooraf doen, thuis of bij een Wifi verbinding onderweg. 
 • Selecteer op de app de route die je wilt wandelen. Download ook die route vooraf, dan heb je tijdens de wandeling geen 3G- of Wifi verbinding nodig.
 • Laad voor je vertrek je mobiel op tot 100%.
 • Open bij het startpunt van je wandeling de route op je app (staat meestal bij ' mijn routes' ) en activeer de gps-functie op je smartphone. De app geeft met een bolletje of pijltje op de routekaart aan waar je loopt en geeft signalen (geluidjes, trillingen) wanneer je langs een interessante plek komt.
 • Bekijk bij die plekken (die ook op de routekaart zijn aangegeven) de extra informatie. Dit zijn meestal teksten met een foto, soms is er een filmpje of een gesproken tekst of bijvoorbeeld vogelgeluiden.

 

Suggesties?

Dit artikel is nog niet helemaal af. We missen nog één stadswandelapp. En wellicht zitten er nog fouten in de tekst. Als jij nog aanvullingen en tips hebt: geef ze door onderaan als reactie onder dit artikel of in een mail aan info@dewandeldate.nl.

Meer lezen over wandelapps?

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

HoofdFoto: GPS Wandelen Natuurlijk Hilligersberg met de App WalktheCity. 

© Irene den Ouden, DeWandeldate.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, op 9 december 2013 (2.382 maal gelezen). Op 7 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl.

  Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.