Mobiele menu

Verken de stad met je smartphone als gids!

Top 10 wandelapps met stadswandelingen in Nederland

Ben je op zoek naar een actieve invulling van je date?

Maak van je eerste date een bijzondere belevenis, kies voor een stadswandeling met je smartphone als gids! 10 handige wandelapps.

Maak van je stadswandeling een bijzondere belevenis!

Of je nu door één van de grote steden wilt wandelen of door een folkloristisch dorp als Volendam. Met je smartphone als je persoonlijke gids maak je er een bijzondere belevenis van. De keuze aan wandelapps is groot. De meeste apps bevatten de gebruikelijke toeristische routes door de binnenstad. Veel geavanceerde apps zijn opgezet als ware 'belevingsroute', met leuke extra's als filmpjes, geluiden, interactieve opdrachtjes en games.

Wat is een wandelapp?

Een wandelapp is een toepassing op je mobiele telefoon waarmee je een wandelroute kunt kiezen en volgen. Je smartphone geeft de route aan en wijst je onderweg op bezienswaardigheden zoals historische gebouwen, bijzondere architectuur en musea. Wanneer je langs zo'n 'POI' (point of interest) loopt krijg je een signaal (geluidje of trilling) en kan je meer lezen, zien of horen over die plek.

5 Apps met wandelingen in steden en dorpen

Deze apps zijn het proberen waard! In volgorde van het aantal stadsroutes (voor zover ik de aantallen kon vinden)

#1. WandelZapp: ruim 100 stadswandelingen 

Wandelapp WandelZapp

WandelZapp, de app van de website Wandelzoekpagina bevat een grote variatie aan wandelingen. Er zijn korte en lange wandelingen, natuur- en stadswandelingen. De routes zijn van verschillende bronnen, o.a. de 'Groene Wissels' (van routemaker Bart van der Schagt, alle routes goed bereikbaar met OV), de 'Trage Tochten' (grotendeels onverharde routes van Rob Wolfs), wandelingen uit de gidsen van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig zoals de Wildlifewandelingen, Kroeglopers en Wijnwandelingen. 

 • meer dan 100 stadsroutes, o.a. in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Dordrecht, Schiedam, Rijswijk en Zutphen.
 • wandelroutes van 4 tot 26 km
 • de app is gratis en de eerste route ook, daarna betaal je € 1,79 per route of je kan een abonnement nemen: € 12,99 voor een jaar onbeperkt gebruik van de app.
 • voor de routebeschrijving kan je kiezen en switchen tussen een rode routelijn op de Google Maps kaart en een uitvoerige tekstbeschrijving. Deze app geeft bijna geen extra informatie over bezienswaardigheden onderweg.

#2. Walk the City: stadswandelingen met fotonavigatie

Wandelapp Walk the City

De app Walk the City leidt je met herkenbare foto's en heldere instructies langs de mooiste plekjes van een stad. Met foto's en tekst word je onderweg geïnformeerd over interessante bezienswaardigheden en geattendeerd op bijzondere locaties. Omdat de app werkt met fotonavigatie in plaats van een kaartje, is een locatievoorziening zoals GPS niet nodig waardoor de batterij gespaard wordt.

 • routes in 30 steden in 4 landen. O.a.: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Helder, Alkmaar, Haarlem, Leiden, Leeuwarden, Zwolle, Deventer, Amersfoort, Delft, Dordrecht, Gouda, Leiden, Arnhem, Nijmegen, Schoonhoven, Tilburg, Den Bosch, Middelburg, Maastricht, Antwerpen, Gent, Leuven, Antwerpen en Mechelen, Berlijn en NIce
 • De wandelingen die niet gratis zijn kosten 99 cent.​

#3. Routabel

Wandelapp RoutAbel

De app Routabel (voorheen Abellife) heeft een groot aanbod aan wandel-, fiets- en vaarroutes. De wandelroutes variëren van korte stadswandelingen tot lange natuurwandelingen. Er zijn ook speciale kinderroutes.

 • stadswandelingen in 11 steden in Nederland: Amsterdam, Utrecht, Almere, Groningen, Leeuwarden, Harlingen, Zwolle, Almelo, Hengelo, Enschede en Lochem. Er is ook een stadsroute in Antwerpen en één in Berlijn.
 • enkele routes zijn gratis, de rest koop je per bundel, de prijzen variëren tussen € 1,79 voor 2 routes en € 12,99 voor 30 routes
 • wandelroutes van 1 km tot 118 km (streekpad Lochem)
 • de app werkt offline (zonder internet) en gps-gestuurd: je hebt continu in beeld waar je loopt en waar de route is en je krijgt signalen (piepjes) bij bezienswaardigheden onderweg. dan kan je een tekst lezen, filmpje kijken of geluiden beluisteren.

#4. Beleefroutes: ontdek de mooiste plekjes!

(helaas deze app is gestopt)

Wandelapp Beleefroutes

De app Beleefroutes biedt natuur- en cultuur wandelroutes en fietsroutes. Er zijn Gidsroutes, Verhalenroutes, Quizroutes en Kinderroutes. De routes zijn opgezet als beleefroutes: onderweg krijg je signalen als er bijzondere dingen zijn: allerlei leuke weetjes, anekdotes, informatie over de natuur of geschiedenis, een kwis of een spelletje. 

Bijzondere stadsroutes zijn bijvoorbeeld de schildersroutes: 'Op pad met Rembrandt' in Amsterdam en 'Het Delft van Vermeer'.

 • stadswandelingen in o.a. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Delft, Gouda, Gorenchem, Bunnik, Driebergen, Volendam, Zaandijk, Marken, Ede, Enschede, Almelo en Kinderdijk.
 • de app is gratis, de routes ook.
 • je volgt de gps gestuurde route. zodra je een highlight-zône ingaat, geeft je mobiel een geluidje, een knipperlichtje en/of een trilling en valt er iets te beleven.

#5. Rotterdam routes

Wandelapp Rotterdam routes

Op de app Rotterdam Routes van de gemeente Rotterdam staan bijzonder stadswandelingen en enkele fietsroutes. In elke route vertelt het verhaal van Rotterdam door de ogen van echte Rotterdammers. Zij nemen je mee langs verborgen patels en bekende highlights. De routes duren ongeveer één tot anderhalf uur en je kunt op elk punt op de route instappen. Naast de 'Burgemeester Aboutaleb route' zijn er allerlei themaroutes, o.a.: 'Natuurlijk Rotterdam', 'Echt Rotterdam', 'Rotterdamse iconen', 'Oud & Nieuw Rotterdam', 'Rotterdam Havenstad', 'Brandgrens Rotterdam' en 'Wederopbouw', 'Rotterdamse dakenroute', 'Streetartroute', 'Kunst en Poëzie route', 'Jazzroute', 'Erasmusroute', 'Studentenroute'. Er zijn ook routes in de omgeving, zoals de 'Rottemerenroute' en de 'Hoek van Holland route', 

Je kunt de routes volgen door gewoon op je smartphone de kaart te bekijken en de teksten bij de highlights te lezen en/of luisteren. Of zet de gps op je smartphone aan, en volg de 'rode marker' op de kaart. 

Hoe werkt het, wandelen en navigeren met een wandelapp?

Bij de meeste apps werkt het op deze manier:

 • Ga op je smartphone naar de Appstore of Google Play en typ de naam van de app die je wilt gebruiken.
 • Download de app. Dit kan je het beste vooraf doen, thuis of bij een Wifi verbinding onderweg. 
 • Selecteer op de app de route die je wilt wandelen. Download ook die route vooraf, dan heb je tijdens de wandeling geen 3G- of Wifi verbinding nodig.
 • Laad voor je vertrek je mobiel op tot 100%.
 • Open bij het startpunt van je wandeling de route op je app (staat meestal bij ' mijn routes' ) en activeer de gps-functie op je smartphone. De app geeft met een bolletje of pijltje op de routekaart aan waar je loopt en geeft signalen (geluidjes, trillingen) wanneer je langs een interessante plek komt.
 • Bekijk bij die plekken (die ook op de routekaart zijn aangegeven) de extra informatie. Dit zijn meestal teksten met een foto, soms is er een filmpje of een gesproken tekst of bijvoorbeeld vogelgeluiden.

Aanvullingen of Feedback?

In dit artikel staan nu geen 10 apps meer. Ik heb de vermelding van enkele apps verwijderd, omdat ik de apps en de linkjes niet meer kon vinden: 

 • Hanzesteden
 • i-Tour 360
 • UAR Ondergronds
 • Twentse Rondjes

Er is nog genoeg plek voor méér stadswandelapp. Jullie suggesties zijn welkom!

Zie je nog fouten in de tekst? Heb je aanvullingen? Geef ze door onderaan als reactie onder dit artikel of in een mail aan info@dewandeldate.nl.

Meer lezen over wandelapps?

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

HoofdFoto: GPS Wandelen Natuurlijk Hilligersberg met de App WalktheCity

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op onze OutdoorFriends website, op 9 december 2013 (2.382 maal gelezen). Op 7 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.

© DeWandeldate, 9 dec 2013. Update 13 febr 2023.