Mobiele menu

Wandeling 's Gravelandse Buitenplaatsen

's Gravelandse Buitenplaatsen met wandelapp Natuur routes

Zondag 1 december 2013 liepen we met OutdoorFriends de wandelroute ’s Gravelandse Buitenplaatsen van Natuurmonumenten. Deze wandeling in 't Gooi is echt een aanrader. Mooi parkachtig bos met een grote variatie aan (oude) bomen. We probeerden ook de routeapp Natuur Routes uit. Ik vond de app van tevoren zo veelbelovend. Maar in de praktijk viel de app tegen, vooral doordat de informatie zo traag op kwam.

Wandelroute van Natuurmonumenten: ’s Gravelandse Buitenplaatsen

Een fraaie route langs prachtige landhuizen en de omliggende parkbossen van buitenplaatsen. In totaal zijn er onderweg acht buitenplaatsen te bewonderen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. De wandeling gaat door een uitgestrekt bos, met lange rechte bomenlanen en een grote diversiteit aan boomsoorten. Veel bomen zijn oud en grillig. Echt een plek voor bomen liefhebbers!

  • Op de website: 'De wandelroute doorkruist acht buitenplaatsen op de overgang van het natte Vechtplassengebied naar de schrale zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Vooraanstaande Amsterdammers kregen in de eerste helft van de zeventiende eeuw toestemming de woeste grond hier te ontginnen. Ze bouwden aanvankelijk alleen boerderijen; het leven beviel de Amsterdammers hier echter zo goed dat ze zich permanent vestigden in kapitale villa’s en prachtige tuinen en parken aanlegden.

Je kunt kiezen tussen wandelroutes van 2 tot 17 km. Wij kozen de langste route. Op verschillende plekken kan je dan nog een extra lus lopen. Dus volop mogelijkheden voor zowel korte als langere afstands wandelaars.

Je kunt de wandelroute op verschillende manieren volgen:

  • Volg de gele paaltjes route. Hier en daar staat langs de weg nog een bord met extra informatie.
  • Vraag het Bezoekerscentrum om de routekaart en beschrijving (de beste optie!).
  • Print de Wandelroute 's Gravelandse Buitenplaatsen op de Natuurmonumenten website uit
  • Download de route app Natuur routes en kies daar deze route uit.

Het was mijn bedoeling de app te testen. Ik had vooraf de andere wandelaars de suggestie gedaan ook de app te downloaden. Eén van de acht had daar zeker belangstelling voor, maar het was haar niet gelukt de app te downloaden. De anderen volgden liever de gele paaltjes. Tijdens onze wandeling werd er volop gekletst (vrouwen .. ) en raakten we regelmatig van de ‘officiële’ route af. Niet dat dat erg was, het was overal mooi. Het park is een wirwar van wandelpaden met overal buitenplaatsen. Uiteindelijk liepen we zo’n 18 km.

Vergelijking van de verschillende routegidsen:

  • Gele paaltjes: de paaltjes staan overal goed zichtbaar langs de route. Toch slaagden we er in meerdere malen in verkeerd te lopen. De paaltjesroute is best verwarrend, ook doordat je verschillende routes kunt volgen. Voor mensen die verder geen beschrijving bij zich hebben zijn de informatieborden onderweg erg summier. Meer informatie over het gebied, de bomen en de buitenplaatsen zou welkom zijn.
  • Routebeschrijving Wandelroute 's Gravelandse Buitenplaatsen (via de website): voor mensen die echt de acht verschillende buitenplaatsen willen bewonderen is de beschrijving niet heel overzichtelijk. Je moet in de tekst nogal zoeken waar de buitenplaatsen beschreven staan. Buitenplaats Spanderswoud staat er helemaal niet op.  
  • Routekaart (via de website): deze is op zich duidelijk, met alle buitenplaatsen, maar zo klein dat je de route hier mee toch niet goed kunt volgen.
  • Routeapp Natuurroutes: ook de route op de app geeft niet duidelijk de verschillende buitenplaatsen aan.
  • TIP: vraag het informatiecentrum naar een goede routekaart! Dit is vast de beste manier om aan een heldere routebeschrijving te komen.

Onze ervaringen met de app Natuur routes

Mijn wandelmaatje Margreeth kon de wandelapp helemaal niet downloaden. Ik kon de app wel gemakkelijk downloaden, maar de app was jammergenoeg heel langzaam (ook met Wifi en gps aan, op een nieuwe smartphone Sony Experia Z).

Minpunten (onze indrukken, het gaat vast niet altijd zo)

  • Downloaden van de app lukt niet bij alle smartphones.
  • Bij het selecteren van een route is het niet logisch dat je, als je wilt wandelen, op de fietser moet klikken in plaats van op de wandelaar.
  • Opstarten van de (vooraf gedownloade) app en de route gaat veel te langzaam, waardoor de app bij een normaal wandeltempo niet bruikbaar is. Je moet erg lang wachten en zoeken tot je de juiste info kunt lezen.
  • Vaak kwam de informatie niet op het goede moment. Als voorbeelden: er popte info over de slangenmuur op toen we daar al lang voorbij waren. En precies halverwege de route, midden op een lange bomenlaan kreeg ik het bericht door dat we het einde van de route bereikt hadden.  
  • Je kunt op de kaart, als er meerdere 'points of interest' (POI’s) bij elkaar zijn, de plaatsen niet uit elkaar trekken om ze individueel te bekijken en aan te klikken.
  • Je kunt niet goed zien waar je zelf bent ten opzichte van de route. Er is wel een pijltje, maar bij mij was deze vaak niet goed te zien. Ik moest er erg naar zoeken.  
  • De geluidsignalen bij een POI zijn heel zacht, niet te horen als je in gezelschap wandelt.
  • Na gebruik van een andere functie van je smartphone moet je de route opnieuw opzoeken.
  • De informatie is niet zo gestructureerd, waardoor je niet goed weet bij welke buitenplaats je bent. 

Pluspunten

  • Design van de app is erg mooi.
  • Concept, de routelijn met de genummerde POI’s en per POI extra informatie is op zich prima.
  • De informatie per POI was interessant maar wel wat summier.

Samenvattend:

De app Natuur Routes werkte veel te langzaam, waardoor deze niet zo geschikt is als routegids. De app vergde teveel aandacht, wat niet gewenst is als je gewoon lekker wilt wandelen. Op deze route is de app ook niet echt nodig. De gele paaltjes route volgen is veel fijner wandelen. Ook de papieren routebeschrijving beviel ons beter. Alleen is het jammer dat je ook daarin erg moet zoeken waar nu precies welke buitenplaatsen zijn.  

  • TIP: als je deze wandeling gaat maken: haal een goede routekaart bij het Bezoekerscentrum!

Meer lezen over wandelapps?

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

Alle Foto's zijn van DeWandeldate / OutdoorFriends. 

Dit artikel is geschreven door Irene den Ouden van DeWandeldate en OutdoorFriends en werd voor het eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, op 3 december 2013 (1.353 maal gelezen). Op 10 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl. 

© DeWandeldate, 10 oktober 2014