Mobiele menu

Groene Wissel wandeling Rotterdam CS - met wandelapp

Groene Wissel wandeling Rotterdam CS - met wandelapp

Zondag 3 november 2013 stond bij OutdoorFriends een wandeling door Rotterdam op de Agenda. Met 4 ‘friends’ trotseerden we onweer en hagel en wandelden we over de bruggen, langs de havens en door het Kralingse Bos. Onderweg probeerden we ook de wandelapp bij deze wandeling uit. Verslag van onze ervaringen met deze app. Met foto's van Rotterdam!

Rondwandeling vanaf Rotterdam CS met OutdoorFriends

OutdoorFriends houden van wandelen, onze nr. 1 outdoor activiteit. We lopen het hele jaar door en in ieder geval iedere eerste zondag van de maand. In november, vaak een wat sombere maand, kozen we voor een lange stadswandeling, waarvan een flink stuk boswandeling. Via Wandelzoekpagina had ik deze Groene Wissel rondwandeling vanaf Rotterdam CS (Groene Wissel = goed bereikbaar met OV) gekozen.

het nieuwe Centraal Station in Rotterdam

Groene Wissel Rotterdam CS: Oude havens en Kralingse Plas & Bos

Een mooie stadswandeling, echt de moeite waard. Handig dat deze route vanaf Rotterdam CS is. Voordeel van zo'n stadswandeling is dat je bijna overal de metro, tram of bus terug naar CS kunt nemen, als je korter wilt wandelen. Een ander voordeel is dat je onderweg overal horeca gelegenheden tegen komt. Een prima wandeling voor als er regen is voorspeld. De beschrijving op Wandelzoekpagina: 

'U maakt een afwisselende wandeling door een dynamische, bruisende stad met op kleine afstanden grote contrasten. Langs de oude havens en over het terrein van het Havenmuseum wandelt u over de Erasmusbrug naar de Koningshaven met daar het indrukwekkende Vrij Entrepotgebouw. Bij de Koningshavenbrug op het Noordereiland gaat de wandeling een klein maar leuk stukje over het oude spoortracé. Daarna de Willemsbrug over naar de gezellige terrasjes bij de Koningsdam, langs de Kubuswoningen en via de Admiraliteitskade naar Park Rozenburg. Daarna een (deels vrije!) wandeling rondom de Kralingseplas en bos. U wandelt langs de Boezem, de monumentale Begraafplaats Crooswijk (met bezoekmogelijkheid), de rivier de Rotte en de schitterende Noordsingel weer naar het Centraal Station.'

Pauluskerk in Rotterdam

WandelZapp: wandelapp met de meeste routes in Nederland

Meestal hebben we bij onze wandelingen alleen papieren routes bij ons: de printversie van de routebeschrijving van WandelZoekpagina en een wandelkaart. Soms lopen mensen met een gps. Deze keer had ik op de Agenda aangekondigd dat we de app WandelZapp zouden testen. Er verschijnen steeds meer wandelapps, hoog tijd om zelf ook zo’n app uit te proberen. WandelZapp is de app met de meeste wandelroutes. Alle Groene Wissel wandelingen staan er op (wandelingen die goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer), alle Trage Tochten van Rob Wolfs en alle routes uit de wandelgids Kroeglopers.

De wandelapp vs. de routekaart

Voor de zekerheid namen we niet alleen de app mee, maar ook de papieren versies van de route:

  • de app op een Android smartphone (Sony Experia Z), via Google Play
  • de app op een iPhone, via de App Store
  • de printversie van de wandeling (gratis)
  • de losse wandelkaart via Wandelzoekpagina (€ 2,50)

 

Maas boulevard met Hulstkamp gebouw

De wandelapp vs. onze persoonlijke stadsgids 

Bij onze wandelingen staat wandelen en gezelligheid voorop en niet het testen van routes of apps. We hebben de app gebruikt zoals een gewone wandelaar zou doen. Niet alle aandacht naar de app en vooral wandelen, rondkijken in Rotterdam, kletsen, fotograferen, schuilen bij leuke cafeetjes, etc. We hebben dus zeker geen officiële apptest gedaan. Mijn wandelgenoten hadden al snel geen interesse meer in de app en de routebeschrijving. Het bleek ook niet echt nodig. Eén van ons, Johan, woont zelf in Rotterdam, bood aan ons onderweg veel te vertellen. Er gaat natuurlijk toch niets boven een persoonlijke gids. ' Local' Johan bleek echt heel veel te weten, alle ins en outs van Rotterdam: geschiedenis en politiek, de stadswijken, kerken en gebouwen, kunstenaars, architecten, overal had hij wel een verhaal bij. Een supergids!

Erasmus brug Rotterdam

Johan gebruikte de printversie om de precieze route te volgen. Niels en ik hebben de app uitgeprobeerd. Niels keek (in het begin) regelmatig op zijn iPhone en ik op mijn Sony, waarmee ik ook foto’s maakte. Wat nu volgt zijn vooral mijn eigen indrukken.

Pluspunten van WandelZapp

  • Een groot aanbod aan kwalitatief goede wandelroutes. Veel van de routes zijn mooie natuurwandelingen.
  • Ook deze stadswandeling Groene Wissel Rotterdam CS is een aanrader. Een route langs veel bijzondere plekken in Rotterdam (de bruggen, de havens, de kubuswoningen, kerken, moderne architectuur en het heel mooie Kralingse bos).
  • De routebeschrijving is uitvoerig, volledig en duidelijk.
  • Het is handig dat de app Google Maps gebruikt en niet een eigen kaart. Zeker in zo'n grote complexe stad als Rotterdam.
  • Wanneer je de gps-functie op je smartphone activeert kan je op de kaart precies zien waar je zelf bent ten opzichte van de route.
  • De app werkt ook goed zonder gps (alleen kan je dan dus niet zien waar je bent).

Minpunten van WandelZapp

Ik ben niet super handig met mijn smartphone, ik ondervond deze problemen bij het gebruik:

  • Ik kon de van tevoren gedownloade route niet (makkelijk) terugvinden. Aan het begin van de wandeling zag ik de route pas na een paar maal uit en weer in de app. Ook achteraf vond ik de route niet meer op mijn gedownloade app. Pas toen ik de app opende vanuit Playstore vond ik de route terug.
  • Het opnieuw downloaden van de route is niet zo'n aantrekkelijke oplossing als je de route niet terugvindt omdat alleen de eerste route gratis is. 
  • Om de route te volgen klik je steeds op de routebeschrijving voor de volgende aanwijziging. Je kunt hierbij alleen maar vooruit, niet terug. Ook als je de scrollbewegng terug doet, gaat de route juist verder. Onhandig, soms wil je toch even terug kijken. 
  • Het switchen tussen de app en de andere functies op de smartphone: het was mij onduidelijk hoe je na een onderbreking de routebeschrijving kunt vervolgen (ik kwam steeds bij de start terecht). Dit ging bij de andere wandelaar met de iPhone wel goed.  
  • Je moet kiezen tussen de tekstbeschrijving van de route en de routelijn op Google Maps. Het niet gelijktijdig kunnen zien en het switchen tussen die twee vind ik onhandig.
Willemsbrug Rotterdam

De routebeschrijving bevat alleen de richting aanwijzingen, geen extra informatie:

  • De routebeschrijving is exact hetzelfde als bij de printversie, puur feitelijk (alleen de richting) en is daardoor nogal droog.
  • Alleen in de inleiding (voordat je de route start) staat heel kort wat je tijdens de route tegenkomt. Daar staan ook 3 foto's bij. Onderweg krijg je geen extra informatie meer.
  • Er is nauwelijks gebruik gemaakt van de digitale mogelijkheden die een app biedt om de route aantrekkelijk te presenteren, bijvoorbeeld met extra foto's. 

Een paar nadelen die bij iedere wandelapp zouden gelden voor mij: 

  • Continu kijken op je smartphone is veel vermoeiender dan op een A-4-tje kijken. Ik wil juist wandelen om te ontspannen en even afstand te nemen van mijn online bestaan.
  • Bij regen is het niet handig steeds je smartphone te moeten raadplegen.
Kubuswoningen in Rotterdam

Samenvattend, mijn ervaring en tips aan de maker

  • De app WandelZapp biedt veel mooie routes en geeft een goede routebeschrijving. De app kan nog wel wat gebruiksvriendelijker. Voor mij biedt de app te weinig voordelen ten opzichte van de printversie.
  • Verbeterpuntjes: betere aanwijzingen over: 1. terugvinden van de gedownloade routes, 2. het vervolgen van de route na gebruik van andere smartphone functies, 3. terugkijken in de routebeschrijving. En wat meer informatie over bezienswaardigheden onderweg zou welkom zijn (maar de tekstbeschrijving moet niet veel langer worden). 
Mariniersmonument bij Oostplein

Meer lezen over wandelapps?

 

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

  • Meld je gratis aan als Lid van DeWandeldate / OutdoorSingles. 
  • Ontvang wekelijks onze Tips & Agenda
  • Volg DeWandeldate ook op Twitter en Facebook 

Dit artikel is geschreven door Irene den Ouden van DeWandeldate en OutdoorFriends en werd voor het eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, op 8 november 2013 (1.662 maal gelezen). Op 10 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl.