Mobiele menu

Bekijk thuis de natuurfilms van het Wildlife Film Festival Rotterdam

WFFR Online: Thuis natuurfilms kijken Wildlife Filmfestival

Thuistips in Coronatijd

In onze serie ‘Thuistips in Coronatijd’ adviseren we je de fantastische natuurfilms van het WFFR, het Wildlife Film Festival Rotterdam. 

Films van het Wildlife Filmfestival Rotterdam nu online

Zolang we door de Coronacrisis veel meer binnen zitten dan we gewend zijn, en nu we niet meer naar de bioscoop en naar filmfestivals kunnen, wil het WFFR ons thuis laten genieten van hun bijzondere natuurfilms. Gratis te bekijken via Youtube, de playlist op het youtubekanaal van WFFR. Met dank aan de filmmakers.

De teksten zijn overgenomen van de website en het YouTube kanaal van het WFFR. 

Update: sinds juni 2020 kan je ook weer natuurfilms van het afgelopen jaar 2019 bekijken in het hele land, bij WFFR on Tour. 

Update: het WFFR heeft in 2020 het thema Klimaatbeheersing. Dit jaar is het Festival zowel in de bioscoop in Rotterdam als online te volgen. 

Natuurfilms over Bomen

The Upside Down Tree - Ralph Stutchbury

De Afrikaanse baobab boom is één van de grootste levende organismen ter wereld, een icoon van het Afrikaanse landschap. The Upside Down Tree vertelt het fascinerende verhaal van deze opmerkelijke boom. (Zimbabwe, 2017) 

Natuurfilms over Vogels

Arjan's Big Year - Michiel van den Bergh

Vogelaar Arjan Dwarshuis trok in 2016 de wereld in om zoveel mogelijk vogelsoorten in een jaar tijd te spotten. Zijn doel: 6000 vogelsoorten zien. Arjan bezocht daarvoor ruim veertig landen, hij bewandelde de hoogste bergketens, de heetste woestijnen en de meest afgelegen gebieden. De film is ingesproken door Humberto Tan en won de publieksprijs in 2017. De film was tevens de openingsfilm van WFFR 2017. 

De Vogelwachter; tijd bestaat niet, enkel tij - Hans den Hartog

De laatste professionele vogelwachter van Staatsbosbeheer, Oene de Jong, neemt ons mee in deze bijzondere wereld in een wonderschoon dynamisch landschap. Hieruit blijkt dat de vogelwachtgeschiedenis van grote waarde is voor het cultureel historisch erfgoed van dit Waddeneiland. Naast De Boschplaat brengt de filmmaker ook een bezoek aan Engelsmanplaat en Rottumerplaat, twee unieke plekken in het Waddengebied waar Vogelwachters in het broedseizoen permanent aanwezig zijn.

Deze film was tot 28 mei gratis te bekijken via dit kanaal. Tot 31 dec 2020 is deze film nog met 50% korting (1,50 euro) te bekijken. Trailer:

Natuurfilms over Insecten

Insect Guardian - Tim Visser en Sander van Iersel

Een korte film over de 82 jarige Willem van Hemmen die in 1980 een afgelegen aardappelveld kocht en dit landje eigenhandig omtoverde tot een waar vlinderparadijs.

Natuurfilms over Zoogdieren

Pangolin - Katie Schuler

Pangolin vertelt het verhaal van één schubdier, vanaf het moment dat hij uit het wild wordt gehaald tot zijn aankomst in China. De film staat symbool voor honderduizenden schubdieren die jaarlijks worden gestroopt en gesmokkeld in Zuidoost-Azië en Afrika. Pangolin toont het leven, de dood en het hiernamaals van het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Pangolin won in 2018 de prijs voor beste korte film op WFFR.

Kamchatka Bears - Irina Zhuravleva

Een filmploeg vertrekt naar het Siberische schiereiland Kamtsjatka om zeven maanden lang nieuwgeboren bruine beren te observeren en hun dagelijkse leven vast te leggen. Wat resulteert is een prachtige natuurdocumentaire. De muziek en de natuurgeluiden laten je onderdompelen in de schoonheid van de wilde natuur in Siberië.

River Battlefront - Jochem van Rijs

In de wateren van Tanzania delen twee machtige reuzen hun leefgebied: het nijlpaard en de nijlkrokodil. Nijlpaarden en krokodillen tolereren elkaar, maar binnen hun eigen soort zijn gevechten onderdeel van de voortdurende strijd om te overleven. Deze film brengt het turbulente Afrikaanse gevechtsfront in en om de rivier in beeld.

Blood Island - Lindsey Parietti Blood

Een indringende film over een medisch project met honderden chimpansees in de jungles van Liberia. De apen, die evolutionair het dichts bij ons staan, werden gevangen, gefokt en geïnfecteerd met hepatitis op zoek naar oplossingen voor menselijke ziektes. Dit medische experiment startte in de jaren ’70 en werd met de tijd grimmiger. Filmmaker Lindsey Parietti vertelt het ongelooflijke verhaal van deze chimpansees en de mensen die onophoudelijk vechten voor hun vrijheid en veiligheid.

Wij en de Wolven - Iris Grob

Een film over de terugkeer van de wolf in de Nederlandse natuur. Iris wil met haar documentaires mensen bewust maken van onze relatie met de natuur.

Forest Hope -  Jochem van Rijs 

De film volgt de Nederlandse olifantenspecialist Antoinette van de Water die zich inzet voor het lot van olifanten in Azië en Afrika. Doordat het leefgebied van wilde olifanten steeds kleiner wordt, als gevolg van de menselijke bevolkingsgroei en daarmee de toename van landbouwgrond, ontstaan in veel gebieden steeds meer conflicten tussen mens en olifant.

Natuurfilms over natuurgebieden en stadsparken

Achter de schermen bij Holland, Natuur in de Delta

In 2015 vertoonden wij Holland - Natuur in de Delta een film van dezelfde makers als De Nieuwe Wildernis waar in de bioscoop meer dan 100.000 bezoekers op af kwamen. In ruim een uur nemen we een kijkje achter de schermen en gaan we langs alle aspecten bij de totstandkoming van zo'n natuurfilm. Er is gewerkt met de modernste technieken en fascineert met de hoogste kwaliteit fotografie.

The making-of van de Nieuwe Wilderness 2.0 - Wild Port of Europe

Een korte film die het maakproces van de film De Nieuwe Wildernis 2.0 - Wild Port of Europe in beeld brengt. Deze gedramatiseerde documentaire gaat over de rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa: de havens van Rotterdam en Moerdijk. De ontwikkeling van de natuur wordt in beeld gebracht vanuit het perspectief van de dieren die in dit gebied leven. De film is een co-productie van EMS FILMS en Veldkijker en komt in 2021 in de bioscoop.

On your doorstep - Sander van Iersel

On Your Doorstep draaide in 2016 op WFFR. Bij een natuurfilm denk je vaak aan grote ongerepte natuurgebieden als de Noordpool, de Afrikaanse savanne of het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika. De Filmmaker laat met deze sympathieke film zien dat natuur ook dicht bij huis te vinden is, namelijk gewoon in de achtertuin!

De Vele gezichten van de Zevenhuizerplas - Robert Hughan en Arthur Scheijde

Deze prachtige film ging in 2017 in première op het WFFR en was de eerste Nederlands onderwaterdocumentaire ooit. De film geeft een verrassend beeld van dit mooie natuurgebied aan de rand van Rotterdam. In de jaren ’70 werd de Zevenhuizerplas tussen Rotterdam en Gouda gegraven om zand te winnen voor woningbouw. Vissen, vogels en veel soorten begroeiing vonden al snel hun plek in dit kunstmatig aangelegde gebied. Inmiddels groeit en bloeit er van alles in en rondom de plas, en is het gebied een weelderig natuurlandschap met veel biodiversiteit. Deze film neemt je mee naar dit veelzijdige natuurgebied vanuit de lucht, op het land, tussen de rietkragen en boven en onder de waterspiegel. 

Budapest Inferno - Balazs Lerner

In de donkere Molnár János-grot, gelegen onder het pittoreske Boedapest, leeft wildlife in overvloed... De film won op WFFR 2017 de prijs voor beste nieuwkomer.

Films over bijzondere personen die werken aan natuurbehoud

The man who wanted to change the World - Mariëtte Faber 

'De man die de wereld wilde veranderen' is een film over kunstenaar en visionair Peter Westerveld die beweert de oplossing voor klimaatproblemen te hebben gevonden. In de film (60 min) volgen we Westerveld die werkt aan zijn project 'Hydrologic Corridor' in Kenia. Door middel van grote graaf-geulen wil hij erosie tegengaan, overtollig regenwater onder de oppervlakte brengen en grootschalige rehabilitatie van natuurlijke processen op gang brengen. Volgens Westerveld kunnen de graaf-geulen leiden tot atmosferische koeling, een meer gelijkmatige verdeling van stortbuien en uiteindelijk herstel van het wereldwijde ecosysteem. De film volgt Westerveld op zijn missie met een simpele vraag als uitgangspunt: zal hij slagen? Het resultaat is een film die je meeneemt op een reis langs de dunne lijn tussen waanzin en genialiteit. De film draaide in 2017 op WFFR en won een prijs. 

Over het Wildlife Film Festival Rotterdam 

Het Wildlife Film Festival Rotterdam toont ieder jaar in oktober meer dan 100 verschillende films.

Daarnaast presenteert WFFR On Tour de favoriete films uit het programma van de afgelopen editie (2019) door heel Nederland. Door de Coronacrisis besloot het WFFR het aanbod van WFFR On Tour online te zetten. Veel plezier met de WFFR thuisfilms, en zet het Wildlife Film Festival Rotterdam, van 27 okt t/m zo 1 nov 2020 vast in je agenda!

Miniserie Online Films en Documentaires

Miniserie Vogels spotten

Volg DeWandeldate, Nieuwsbrief en Agenda

Hoofdfoto: Molenpad Renkum, fotograaf Peter Meeuwenoord. Teksten over de films zijn van het WFFR.

© DeWandeldate, 28 maart 2020, update 23 mei 2020