Via de website van IDFA, het jaarlijkse documentairefilmfestival in Amsterdam, kan je genieten van honderden documentaires, vanaf 1988. Hierbij zijn ook veel interessante documentaires rond de thema's Natuur en Duurzaamheid. 

 

Wat is IDFA?

IDFA is het International Documentary Festival Amsterdam, dat jaarlijks in november in Amsterdam wordt georganiseerd. Het IDFA biedt een onafhankelijke, inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Pluriform wat betreft vorm en inhoud, maar ook wat betreft (culturele) achtergrond van de makers. 

 

IDFA filmfestival in 2020

  • 18 november t/m 6 december 2020
  • in Amsterdam en in meer dan 40 filmtheaters door heel Nederland: IDFA Extended
  • thuis kijken: IDFA ONLINE

Openingsfilm 2020: Nothing but the Sun. Arami Ullón, Paraquay (2020)

De voorouders van Mateo Sobode Chiqueno aanbaden de zon, die zij beschouwden als een superieur en genereus wezen. Voor hem en generatiegenoten is de zon vooral een bedreiging geworden die van ontboste gebieden zorgwekkend droge, stoffige vlaktes maakt, door de camera in schitterende, onheilspellende beelden gevangen.

 

Thuis IDFA documentaires bekijken

Via IDFA ONLINE kan je de films van 2020 bekijken. 

Ook de documentaires uit eerdere jaren, vanaf 1988 t/m 2019, zijn online beschikbaar.

  • Bekijk de catalogus met IDFA-films en nieuwe media projecten. Selecteer op basis van je wensen: land van herkomst, festivaljaar, lengte of onderwerp (Economie, Geschiedenis, Gezondheid, Human Interest, Kunst en Cultuur, Land, Maatschappij, Media, Mens en Maatschappij, Natuur en Milieu, Natuur en Duurzaamheid, Sport en Spel, Technologie en Innovatie, Vorm, Wetenschap). Een deel van de films is gratis beschikbaar, voor een ander deel wordt een kleine vergoeding gevraagd. Jouw bijdrage gaat direct naar de filmmaker, distributeur of andere rechthebbende van de film. 
  • Kun je niet kiezen? Gebruik dan één van de wegwijzers, bekijk de tips van IDFA-programmeurs of kijk een film die nu eigenlijk in de bioscoop had moeten draaien via Picl.

 

IDFA TIPS voor geëncageerde natuurliefhebbers

Als voorbeeld van het aanbod: als je zoekt op het onderwerp Natuur vind je 217 films. Het aanbod is heel verrassend en gevarieerd. Hier 3 voorbeelden van IDFA documentaires rondom het thema Natuur en Duurzaamheid:

 

My First Contact - Mari Corrêa, Kumaré Ikpeng (2005)

Ruim veertig jaar geleden zagen de Ikpeng-indianen in het Braziliaanse Amazonewoud voor het eerst een groep blanken. De onderzoekers kwamen met cadeautjes, en legden het eerste contact met de primitieven vast op foto en film.Om de indianen te beschermen tegen de indringers en de ziekten die zij met zich meebrachten, werd de gehele stam met boten naar het reservaat Xingú overgebracht. Hier leven zij samen met andere stammen en vormen zij een attractie voor blanke toeristen. In My First Contact vertellen de Ikpeng zelf het verhaal van de eerste ontmoeting met de blanken en de gebeurtenissen die daarop volgden. 

 

I feel - Elsbeth van Noppen (2010)

Robert (10) en Jasmijn (7) zien en voelen meer dan anderen. In de natuur vertellen ze openhartig over hun ervaringen. 

 

Rafea: Solar Mama - Jehane Noujaim, Mona Eldaief (2012)

Als de Bedoeïnen Rafea uit Jordanië de kans krijgt te worden opgeleid tot solar engineer ondervindt ze veel tegenstand van haar werkeloze man en conservatieve gemeenschap. 

 

Miniserie Online Films en Documentaires

Wil je lid worden of DeWandeldate Agenda volgen?

  • Ben je single? Meld je gratis aan als Lid van DeWandeldate. Je ontvangt dan ook wekelijks de Tips & Agenda.
  • Ben je geen lid? Ontvang wekelijks onze Tips & Agenda
  • Volg DeWandeldate ook op Twitter en FacebookLinkedIn en Instagram

Foto: Nothing but the Sun - Openingsfilm IDFA 2020

© DeWandeldate, 29 maart 2020. Update: 17 november 2020

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.