Mobiele menu

Verlaten spoordijk bij Marconiplein, Rotterdam

10 groene hotspots in Delfshaven, Rotterdam

Lekker veel belangstelling voor de door Erik georganiseerde wandeling door Delfshaven in Rotterdam waarbij hij beloofde 10 hotspots te laten zien! Deze wandeling liepen we met OutdoorFriends, op zaterdag 1 juni 2013. 

We gaan maar niet tellen hoeveel het er echt zijn geweest, want om de paar passen was wel iets te zien en te vertellen!

 

 

 

 

In Delfshaven begon het gelijk met het zakkendragershuisje, de drijvende tuinen, het oudste cafe, de stadsbrouwerij (waarover later meer), de pilgrimsvaderskerk en ga zo maar door. Buiten adem konden we even tot rust komen in het Tovertunneltje dat ons naar het buurtpark "De Punt" aan de Hudsonstraat voerde. Dit buurtpark wordt gebruikt door de buurtbewoners om er groente en fruit te telen. Ook was daar de achterkant van het dakpark in aanleg te zien. 

 

 

 

Daarna door naar de Marrokaanse buurt, een klein wijkje geïnspireerd door de Noord-Afrikaanse bouwstijl, met veel kleuren, poortjes is het daar mooi leven (vooral ook omdat de auto's centraal opgehokt worden). 

 

 

 

Het park 1943 is aangelegd in het gebied dat op 31 maart 1943 per abuis is gebombardeerd door de gealieerden (het één na grootste vergissingsbombardement in de tweede wereldoorlog). Er ontstond wat discussie wat het eigenlijke doelwit van het bombardement moest zijn, en voorlopig neem ik het standpunt van Wikipedia over dat het het havengebied rond de Keileweg was. Waarschijnlijk is de verwarring ontstaan doordat het vergissingsbombardement op Nijmegen (22 februari 1944, het grootste vergissingsbombardement) een Duitse stad als doelwit had.

De bijzonderheid van het Bellamyplein is nauwelijks zichtbaar, onder het plein is een waterberging gerealiseerd die bij hevige regenbuien het water van de omliggende straten tijdelijk kan opvangen zodat het rioolsysteem wordt ontlast. Bij googelen is een foto te vinden waarin kinderen met hun laarsjes vrolijk in die héle grote plas aan het stampen zijn!

Als we toch in Spangen zijn moeten we natuurlijk ook even langs "het Kasteel" (het stadion van Sparta), alleen waarom die ooievaar in de route zat is een raadsel, en waarom die vervolgens ook nog mishandeld moest worden blijft ook de vraag (voor de dierenbeschermers: het betreft hier een ronddraaiende speeltuinooievaar...). 

 

 

 

Daarna gingen we via de volgens mij mooiste hotspot richting Marconiplein: een oude spoordijk, midden in de stad een verlaten stukje voormalig spoor, dat in no time teruggeclaimd wordt door de natuur!

 

 

 

De Justus van Effenblok ligt vlak bij het Marconiplein en is vorig jaar gerenoveerd en in oude luister hersteld. Het complex dateert van 1922 en mag de eerste galerijflat genoemd worden. Bijzonder zijn de zeer brede galerijen waarover de bakker en de melkboer met hun karren de waren ook op de verdieping aan de deur konden brengen. We hadden het geluk dat een paar vriendelijke bewoners ons binnenlieten waardoor we ook naar boven konden en de bijzondere galerijen van dichtbij konden beleven. Als je dit complex ziet is het onbegrijpelijk dat we later zulke lelijke galerijflats hebben laten bouwen (of wellicht vinden toekomstige generaties die juist weer mooi). 

 

 

 

Vanaf het Marconiplein naar "Uit je eigen stad", waar we wat gedronken hebben, de tuin van de voedselbank, een bizarre boetiek op een industrieterrein, een verzameling kunstwerken, een graffiti kunstwerk in wording (een vrachtwagen) kortom: te veel om op te noemen. 

 

Terug in Delfshaven zijn we bij de stadsbrouwerij een proeveke gaan doen: een plankje met 5 kleine glaasjes met de aldaar gebrouwen biertjes. Toen een paar van ons op basis daarvan een keuze hadden gemaakt werd die bestelling openlijk becritiseerd door de serveerster :)

 

 

Sorry Erik voor alle punten die ik nog vergeten ben maar zoals gezegd: te veel om op te noemen!
Dit verslag is geschreven door Rob, één van de leden van OutdoorFriends.
Hier vind je de complete fotoserie van Irene, Wouter, Arnold en Rob.

 

De 'hotspots' in Delfshaven die we wilden bezoeken op een rijtje:

  • Drijvende Tuinen: plantenbakken van bewoners in de rivier de Schie.
  • Hudson Park, bewonerspark met groentetuinen en kassen. 
  • Park 1943 met Marokkaans bejaardentehuis met eigen groentetuin
  • Dakpark, grootste dakpark van Nederland met plantenkas
  • Bellamy Waterplein, het allereerste waterplein in Nederland, voor wateropvang.
  • Justus van Effenblok, woongebouw en rijksmonument, met parkachtige binnenplaatsen.
  • Stadslandbouwbedrijf 'Uit je eigen stad ': commercieel bedrijf door 3 ‘stadsboeren’, met groenten, kippen, winkel en restaurant.
  • Voedseltuin voor de Voedselbank: biologische groente en fruit, met permacultuur, door vrijwilligers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Schat van Schoonderloo: stadsparkje door de bewoners zelf vormgegeven en onderhouden.

 

Drie blogs over de 'urban farming' uitstapjes van OutdoorFriends

  1. Stadswandeling langs 3 'urban farming' projecten in Rotterdam (21 april 2013)
  2. Stadslandbouw op dakakker Schieblock in Rotterdam (27 april 2013)
  3. 10 groene hotspots in Delfshaven (1 juni 2013)

DeWandeldate is de partner site van OutdoorFriends. 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

©  Dit artikel is geschreven door Rob, één van de leden van OutdoorFriends. Het werd voor het eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, op 2 juni 2013 (2.063 maal gelezen). Op 7 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl. Foto's: DeWandeldate / OutdoorFriends.