Deze dakakker is één van de eerste grote stadslandbouw daken in Europa, met een moestuin van 1000 m2, boven op de 6-de etage van het Schieblock kantoorgebouw, vlakbij het Centraal Station van Rotterdam. Verslag van de 'Open Dak' op 27 april 2013.

Urban farming in Rotterdam

Deze daktuin Schieblock is een heel mooi voorbeeld van ‘urban farming’: lokale voedselproductie in en vóór de stad. In 2012 won De Luchtsingel het stadsinitiatief van Rotterdam. De luchtbrug loopt dwars door het Schieblock complex en de dakakker kon dankzij die geldprijs gerealiseerd worden. Vanuit de tuin worden groenten en fruit verkocht, vooral aan werknemers uit het kantoorgebouw en aan lokale ondernemers, zoals de Lungobar, een jazzcafé en een kookwerkplaats.

Ik bezocht op 27 april 2013 de open dag van de Schieblock moestuin, de ‘Open Dak’ dus. Dakboer en imker Wouter Bauman en aannemer Rob Luyk gaven een korte dakworkshop. Ze vertelden hoe de tuin is opgebouwd met verschillende lagen: een wortelwerende laag en beschermend doek, waardoor planten niet in onderlaag en dak kunnen wortelen. Een drainage en bufferlaag voor de waterhuishouding en dan een substraatlaag met lava en meststoffen.

Bovenop deze speciale onderlagen groeien de planten. Ondanks het koude voorjaar is er al heel wat te zien, zoals fruitboompjes, prei, kruiden, aardbeienplantjes en sla. De stadsboeren experimenteren nog flink om de plantensoorten te vinden die op het vaak winderige dak het beste groeien. Ook worden er bijen gehouden op het dak, deze doen het prima op de flat.

Er werken veel vrijwilligers in de tuin, op vrijdagmiddag komt een heel groepje op de 'dakwerkdag'. In de korte workshop mochten wij uitproberen hoe het was om onkruid tussen de aardbeienplaantjes te wieden in de speciale grond.

Ik was nog niet eerder op (in?) een daktuin geweest en ik keek mijn ogen uit, zowel naar de tuin als naar de mooie stadse vergezichten aan alle kanten van de tuin. Eerlijk gezegd heb ik niet heel goed op gelet bij de workshop, ik was meer bezig met rondkijken en foto’s maken. Daarom hier nog wat linkjes als je meer wilt weten over de Schieblock daktuin:

Drie blogs over de 'urban farming' uitstapjes van OutdoorFriends

  1. Stadswandeling langs 3 'urban farming' projecten in Rotterdam (21 april 2013)
  2. Stadslandbouw op dakakker Schieblock in Rotterdam (27 april 2013)
  3. 10 groene hotspots in Delfshaven (1 juni 2013)

 

DeWandeldate is de partner site van OutdoorFriends. 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

© Dit artikel is geschreven door Irene den Ouden en werd voor het eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, op 27 april 2013 (1.835 maal gelezen). Op 7 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl. Foto's: DeWandeldate / OutdoorFriends. 

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.