Mobiele menu

Stadswandeling Rotterdam langs 3 'urban farming' projecten - Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam

Stadswandeling Rotterdam langs 3 'urban farming' projecten

Wandeling langs 3 bijzondere stadstuinen in Rotterdam

Op zondag 21 april 2013 zijn wij met 12 Outdoorfriends langs een aantal 'urban farming' projecten gewandeld. De deelnemers verzamelden zich om 10:45 bij Station Marconiplein en vandaar liepen wij in een heerlijk zonnetje naar de eerste tuin "Uit eigen Stad" met een leuk maar duur restaurant. Daar deelden wij onze avonturen met OutdoorFriends tot nu toe, onder het genot van een kopje koffie, thee of sapje.

  • Stadslandbouwbedrijf Uit je Eigen Stad
  • Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam
  • Tuin aan de Maas

Stadslandbouwbedrijf Uit je Eigen Stad

Uit eigen Stad is een commercieel landbouwbedrijf, met veel grond en een aantal grote kassen met allerlei gewassen, op het voormalige rangeerterrein tussen de Keilehaven en de Rotterdamsedijk richting Schiedam. Wat mij opviel was dat er erg veel zwerfvuil tussen de gewassen lag en dat een groot deel van het terrein nog braak lag.

Stadslandbouwbedrijf Uit je Eigen Stad in Rotterdam

Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam

Na "Uit eigen Stad" liepen we naar de Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam. Dit is de eerste Voedselbank met een eigen moestuin. Met de zelf verbouwde groenten en fruit worden de voedselpakketten aangevuld. Ook hier weer een enorm groot terrein maar anders dan "Uit eigen Stad" was de "Voedselbanktuin" bijna volledig benut en groeiden er overal gewassen. Bij deze tuin passen ze permacultuur toe. Diana wist daarover te vertellen dat men bij permacultuur zo min mogelijk het land belast. Zo stonden de gewassen in bedden van niet breder dan 1,5 m. waardoor je van weerszijden er makkelijk bij kan en je hierdoor de gewassen en bedden niet hoeft te belasten. Diana vertelde ons ook dat men bij de Voedselbanktuin waarschijnlijk verschillende gewassen door elkaar heen plant in de bedden om de planten op een natuurlijke wijze te beschermen tegen ongedierte, wind, water, zon, etc. De kleinste planten eerst en dan steeds grotere planten. Ingrid wist nog te melden dat als je wortel en de ui samen plant je minder last van luis hebt.

 

Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam

 

Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam

 

Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam

 

Voedseltuin van de Voedselbank Rotterdam

Scheepswerf De Delft

Na de "Voedselbanktuin" liepen wij via Schiemond, Scheepswerf De Delft en de Kermis naar het laatste project "Tuin aan de Maas". Bij Scheepswerf De Delft werden wij overigens nog binnen uitgenodigd door de bemanning van een Russisch schip die daar voor onderhoud ligt. Dit was een leuke verrassing op een verder sowieso zeer geslaagde dag.

 

Scheepswerf De Delft in Rotterdam

 

Scheepswerf De Delft in Rotterdam

Tuin aan de Maas

De Tuin aan de Maas was absoluut de mooiste tuin. Dit is ook niet zo gek, want dit is een bewonersinitiatief. De flatbewoners verbouwen hier hun eigen groenten en fruit en hebben er gelijk een gezellige plek van gemaakt. Het is een kleine tuin onderverdeeld in een bomen/bloemen tuin, een fruittuin en groentetuin en het ligt op een heel mooi stukje grond aan het eind van de Jobshaven met uitzicht over de rivier. In de Tuin aan de Maas werden we hartelijk ontvangen en we kregen wij een kleine introductie en rondleiding van één van de initiatiefnemers van deze prachtige tuin. De Tuin aan de Maas is mijn ogen dan ook echt een aanrader. Het enige wat ik daar miste is een plek om wat te drinken of te eten. Er zijn wel picknick tafels. Kortom neem je eigen drinken en eten mee. Bij de Voedselbank en Uit eigen Stad hebben ze wel een horeca voorzieningen.

Tuin aan de Maas in Rotterdam

 

Tuin aan de Maas in Rotterdam

 

Tuin aan de Maas in Rotterdam

 

Tuin aan de Maas in Rotterdam

 

Na de Tuin aan de Maas splitste de groep zich. Op dat moment hadden wij al 4 uur rond gewandeld. Een deel van de groep ging huiswaarts en een deel vervolgde de wandeling met een Havenroute. Zie daarvoor ook het Verslag van Roel (volgt).

Zoals gezegd was dit een heel geslaagde dag met OutdoorFriends! De volgende keer gaan we nóg meer tuinen bezoeken:

 

Drie blogs over de 'urban farming' uitstapjes van OutdoorFriends

  1. Stadswandeling langs 3 'urban farming' projecten in Rotterdam (21 april 2013)
  2. Stadslandbouw op dakakker Schieblock in Rotterdam (27 april 2013)
  3. 10 groene hotspots in Delfshaven (1 juni 2013)

DeWandeldate is de partner site van OutdoorFriends. 

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

© Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, in april 2013. Op 7 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl. Foto's: DeWandeldate / OutdoorFriends.