Mobiele menu

Samen op Wandeldate: 1,5 meter afstand?

Niet of wel Wandeldaten in het Corona tijdperk?

Update 19 december 2021: Dit Blog deelden we al in 2020. Helaas hebben we opnieuw te maken met forse beperkingen door Corona. Daarom brengen we onze Tips opnieuw onder de aandacht. 

Hoe kan je nog daten in deze Corona tijd? 

Durf jij nog te gaan wandelen samen? Of kies je liever voor voorlopig alleen maar te mailen, bellen en videochatten? Check de RIVM richtlijnen en onze Tips en bedenk wat te doen. Update 14 oktober 2020: dit Blog schreef ik al op 14 maart 2020. Nu, met de snel stijgende besmettingen, ziekenhuisopnames en strengere richtlijnen, dringt de vraag zich opnieuw op: is het nog wel verantwoord om samen af te spreken? Kan je nog wel op (wandel) date? De eerdere Tips zijn nog steeds van toepassing.

 

Ga jij niet of wel Wandeldaten in het Corona tijdperk?

We zitten met ons allen midden in een ongekende crisis. Corona beheerst ons leven. We kunnen maar het beste thuis blijven, ons sociale leven beperken, om zelf niet besmet te worden en ook geen anderen te besmetten. Wat kunnen we nog wel, wat niet?

Gezondheidsexperts wijzen er op dat we vooral niet moeten vergeten te blijven bewegen. En als natuurliefhebbers doen we dat het liefste buiten, in de vrije natuur. Zolang we er alléén op uit gaan lopen we geen of minimaal risico het virus op te doen of over te dragen.

DeWandeldate telt duizenden singles die liever samen dan alléén gaan wandelen, fietsen of hardlopen. Juist in deze tijd, nu de meeste singles een groot deel van de tijd alléén zitten. Nu er Corona is, kunnen we nu nog wel op Wandeldate samen? 

Nederland: RIVM richtlijnen:

Zoals je weet moeten we de richtlijnen van de overheid en het RIVM volgen. Op dit moment hebben we (nog?) de gelegenheid op pad te gaan. Hopelijk krijgen we geen 'lockdown' waarbij we alleen nog naar de supermarkt mogen en we niet meer voor ons plezier mogen wandelen en fietsen. Het was me al langer duidelijk dat sporten en wandelen in groepen nu wordt afgeraden. Grote wandeltochten zijn afgelast, in ieder geval tot 1 juni 2020. Omdat de richtlijnen niet zo duidelijk zijn over het wandelen met één ander persoon, heb ik het adviesnummer van het RIVM gebeld. Ik vertelde dat ik een datingsite voor wandelaars heb en ik vroeg: mogen we nog met iemand anders, die we verder niet kennen, een wandeling maken? Het antwoord was: 'Ja, dat mag'. Uiteraard mits we de richtlijnen in acht nemen en ons gezond verstand gebruiken. 

Belgie: Agentschap Natuur en Bos:

In België gelden iets andere regels. Check zelf de meest actuele Richtlijnen en informatie voor de natuurgebieden. Er staat, onder andere: Wandelen in het bos is gezond. Kom alleen wandelen, met het gezin, of met ten hoogste twee personen die niet tot hetzelfde gezin behoren. Trek bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis de natuur in! Verplaats je dus van thuis te voet of met de fiets. Verplaatsingen met de wagen voor recreatieve doeleinden is verboden. Hou minimaal 1,5 meter afstand tegenover mensen die niet tot je gezin behoren. Als het zo druk is in het bos of natuurgebied dat je de afstandsregels niet strikt kunt naleven, doe je er best aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken.

Durf je het wandeldaten nog niet aan, kijk dan eerst eens hoe je al kunt kennismaken vóórdat je samen afspreekt.

#1. Nog niet wandeldaten

Voordat je gaat wandelen samen: bel elkaar!

Nu we niet meer naar de sportclub, het café of naar dansfeestjes kunnen, zijn online datingsites meer dan ooit dé manier om andere singles te ontmoeten. 

In normale omstandigheden raden we aan niet te lang heen en weer te chatten met iemand die jij leuk vindt, en zo snel mogelijk samen af te spreken. Maar nu, nu het opzoeken van (nieuwe) sociale contacten wordt ontmoedigd, kan je er beter voor kiezen méér tijd te nemen voor de eerste kennismaking. Dit kan op verschillende manieren:

 • Mail en Chat: vraag elkaar alles wat je nu al weten wilt. 
 • Bel: door elkaar te spreken, en elkaars stem te horen, merk je al snel of het leuk is samen te praten.
 • Videobellen: via Skype, Whatsapp, Facetime kan je elkaar zowel horen als zien.

Door meerdere keren te bellen (met of zonder beeld), merk je echt wel of je interesse gewekt is en of je elkaar echt wilt ontmoeten. 

#2. Wel wandeldaten

Wandelen langs de Maas in Rotterdam

Heb je genoeg indruk van elkaar en wil je niets liever dan samen wandelen, zorg dan in ieder geval dat je jezelf en de ander, en je omgeving beschermt, volgens de RIVM richtlijnen:

 • Spreek alleen af als je allebei géén last hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts. Heb je de dag van je afspraak last: zeg dan alsnog af. 
 • Ga niet te ver van huis, mijd het openbaar vervoer en mijd drukke plekken, zeker in het weekend. Zoek een rustig gebied op. Kies een route met wat bredere paden. 
 • Was je handen regelmatig en goed, ook vóór en na je wandeling
 • Schud geen handen en geef geen zoenen, er zijn genoeg andere leuke manieren elkaar te begroeten. Bekijk de Coronagroet (De Gelderlander)(de link bestaat niet meer). 
Welke Coronagroet vind jij het leukste?
 • Neem zelf je drank of koffie of thee in een thermoskan mee, en wat lekkers te eten. De meeste horecagelegenheden zijn immers dicht.
 • Je kunt ook starten vanaf een 'Coffee to go' of een route kiezen waar je er onderweg één passeert. 
 • Moet je toch hoesten en niezen: doe dat dan in je elleboog of in papieren zakdoekjes. En als je blijft hoesten en niesen: houd (nog meer) afstand en beëindig je ontmoeting!
 • Tot slot, misschien wel de moeilijkste richtlijn tijdens een wandeling: houd afstand tot elkaar. De richtlijn is: een armlengte, ca. 1,5 meter. Dat is iets verder dan de 'normale' afstand. Maar het is echt wel te doen. Kies een route met niet al te smalle paadjes.

En als je elkaar echt heel leuk vindt, en je wilt toch wat dichter bij elkaar lopen, elkaars handen pakken, een zoen uitwisselen, knuffelen? Dat is natuurlijk niet verboden. Maar weet dat je dan allebei een extra risico op besmetting met het virus loopt. Je kunt er ook voor kiezen een volgende afspraak te maken. Geen haast!

#3. Fietsen, skaten, suppen

Date idee: een uurtje skaten samen. Prima manier om samen te kletsen en toch afstand te houden.

Vind je het maar ongemakkelijk, wandelen met minstens een meter tussenruimte? Er zijn allerlei andere sportieve dates te bedenken, waarbij het makkelijker is om de aanbevolen afstand van 1,5 meter te houden:

 • Hardlopen: een rondje rond de plas of door de wijk, of 'trailrun' door het bos
 • Fietsen: dat is ook makkelijk te organiseren. Iedereen heeft wel een fiets, of huur een OV fiets. 
 • Mountainbiken: kies een uitdagende MTB trail door de natuur.
 • Tennis: nodig elkaar uit voor een wedstrijdje of sla gewoon een balletje samen.
 • Skaten: skate samen door je stad of langs een plas.
 • Schaatsen: er zijn in Nederland een aantal buitenbanen open. 
 • Kajakken of kanoën: peddel samen een tocht door een natuurgebied, of door de stadsgrachten.
 • Suppen: neem ieder een eigen plank en suppen maar.
Date idee: suppen. ieder op een eigen plank, ook een prima manier om afstand te bewaren.

 

Deel je ervaring en tips!

Hoe pak jij het aan, daten in deze bizarre Corona tijd? Deel jouw ervaringen en tips onder dit artikel. Vond je iemand via DeWandeldate? Vertel dan jouw succesverhaal en ontvang als dank een mooie wandelgids naar keuze.

 

Creatieve Wandeldate voorstellen in tijden van Corona

Singles die graag wandelen zijn nog steeds actief op zoek naar elkaar. Juist in deze tijd van sociaal isolement is de behoefte aan een partner extra sterk. Lees hoe leden van DeWandeldate elkaar uitnodigen, rekening houdend met de richtlijnen ter bestrijding van het  Coronavirus, COVID-19.

DeWandeldate SinglesAgenda: Groepswandelingen

Naast het één-op-één daten organiseert DeWandeldate één keer per maand een groepswandeling, voor wisselende leeftijdsgroepen. Vanwege de Corona-richtlijnen hebben we de in maart geplande groepswandelingen moeten annuleren. De groepswandeling van april is verzet naar juni. Hopelijk kan het dan wel doorgaan, anders verzetten we nog een keer. We plannen al wel nieuwe wandelingen vanaf juni tot eind dit jaar. Vanwege de onzekerheid verkopen we nog geen kaartjes voor nieuw geplande wandelingen.

Daten in Coronatijd: wandelen, rennen, fietsen, schaatsen..

In een boom klimmen, slootje springen, een rondje hardlopen over de posbank, schaatsen op natuurijs in de Ryptsjerkerpolder, wat wil jij doen op je eerste date? 

 

​DeWandeldate volgen of lid worden

Hoofdfoto; Kralingenpad wandeling Rotterdam, 14 februari 2016, met DeWandeldate. De andere sport foto's zijn van DeWandeldate. De jongen met mobiel is via Unsplash.

© DeWandeldate, 18 maart 2020