Het Kröller-Müller Museum op de Veluwe, Beelden aan Zee in Scheveningen, de landschapstuinen van Kasteel Ruurlo en natuurlijk het Openluchtmuseum in Arnhem: allemaal leuke dingen om samen te doen. Op je eerste, tweede of zoveelste Wandeldate.

Van MuseumTV.nl ontving ik (in 2018 al, ik was niet zo snel) een artikel met ‘8 leuke musea voor sportieve mensen’ dat ik mocht plaatsen. Ik heb het vrijwel letterlijk overgenomen.

Combineer jij graag een relaxte wandeling of fietstocht met kunst en cultuur? Ontdek dan nu tien Nederlandse musea waar deze hobby’s mooi samenkomen!

#1. Zuiderzeemuseum in Enhuizen (Noord-Holland)

In het Zuiderzeemuseum vermaak je je makkelijk de hele dag! Geniet van het uitzicht op het IJsselmeer, loop over de oude klinkers in de straten van het buitenmuseum en leer meer over de geschiedenis van het gebied. Vergeet ook zeker geen gerookt visje te eten bij de visrokerij!

 • Wierdijk 12 - 22, 1601 LA Enkhuizen
 • Buitenmuseum, IJsselmeer

Dit filmpje van het Zuiderzeemuseum is een mooi voorbeeld van hoe musea zich hebben ingesteld op heropening, waarbij ze netjes de Corona richtlijnen volgen. 

#2. Beelden aan Zee (Scheveningen, Zuid-Holland)

Museum Beelden aan Zee ligt midden in de duinen van Scheveningen en leent zich daarom perfect voor de combinatie museumbezoek en strandwandeling. De collectie van het museum omvat meer dan 3000 beelden en sculpturen en voor de kinderen is er een speciale sprookjesbeeldentuin.

 • Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag
 • Museum, boulevard Scheveningen, strand en zee

Dit filmpje en de andere filmpjes zijn promofilmpjes van MuseumTV.nl. 

#3. Hunebedcentrum (Borger, Drenthe)

In het Hunebedcentrum ga je terug naar de oertijd! In het oertijdpark wandel je dwars door de geschiedenis. Zie hoe de mensen leefden tijdens de oertijd en hoe hun huizen en boerderijen eruitzagen. Dwaal langs de huizen en akkers en voel en ruik hoe het was om in eeuwen eerder te leven.

 • Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger
 • Archeologisch museum

#4. Kasteel de Haar (Utrecht)

Ga naar het grootste kasteel van Nederland dat aan het eind van de 19e eeuw gebouwd werd op de ruïnes van een Middeleeuws kasteel. Wandel door de omringende tuinen, die geïnspireerd zijn op de tuinen van Versailles. In het kasteel is bovendien een grote kunstcollectie te bewonderen. 

 • Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht
 • Kasteeltuinen, kasteel en kunstcollectie

#5. Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht, Utrecht

In Park Servaasbolwerk/Sonnenborgh te Utrecht ligt museum en sterrenwacht Sonnenborgh. Het is een bijzondere plek, omdat de op een middeleeuwse bastion gebouwde sterrenwacht ook de plek is waar een groot deel van onze huidige wetenschap ontstaan is. Er staan bovendien drie werkende telescopen waarmee je naar het heelal kan turen!

 • Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht
 • Zocherpark, Museum en Sterrenwacht

#6. Kasteel Huis Doorn (Utrecht)

De meest beroemde inwoner van dit kasteel is de Duitse keizer Wilhelm II, die na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Wandel over het landgoed, bezoek de witte kapel en bewonder het interieur en de kunstcollectie die Wilhelm meebracht uit paleizen in Berlijn en Potsdam.

 • Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn
 • Kasteel, Landgoed en kunstcollectie

#7. Kröller-Müller Museum

Maak een wandeling op de Veluwe en breng een bezoek aan het Kröller-Müller Museum! Ontdek hier de prachtige beeldentuin en de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Er zijn daarnaast ook werken te zien van onder andere Pablo Picasso, Claude Monet, Piet Mondriaan en Georges Seurat. Tip: je kunt in het park gratis gebruik maken van de Witte Fietsen. De beste manier om het park te ontdekken!

 • Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo
 • NP de Hoge Veluwe, beeldenpark en museum voor moderne kunst

#8. Kasteel Ruurlo (Gelderland)

Kasteel Ruurlo heeft prachtige Engelse landschapstuinen om heerlijk in weg te dromen. Het kasteel, de tweede locatie van Museum MORE, was in de jaren tachtig ook de set van de televisieserie De Zevensprong (naar het boek van Tonke Dragt). In het kasteel worden indrukwekkende kostuums en realistische kunst getoond. Tip: Sluit de dag af met een maaltijd in de prachtige Oranjerie midden in de tuin!

 • Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo, Gelderland
 • Kasteel, Engelse tuinen en Oranjerie

#9. Nederlandse Openluchtmuseum, Arnhem (Gelderland) 

Benieuwd naar klassieke Nederlandse tradities en specifieker: hoe mensen vroeger leefden? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Op deze plek komt het ambachtelijke karakter van Nederland tot leven en zie je originele boerderijen, een tram, een school, een kerk, arbeidershuisjes en zelfs een melkfabriek. Zo kom je ongemerkt toch nog aan je lichaamsbeweging!

 • Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
 • Cultuurhistorisch buitenmuseum en binnenmuseum

#10. PréhistorischDorp (Eindhoven, Noord-Brabant)

Een bezoekje aan het preHistorisch Dorp is het ideale uitje voor mensen die actief bezig willen zijn. Je leert meer over 15.000 jaar aan geschiedenis door in het dorp met de bewoners verschillende ambachten uit te oefenen of samen een historisch spel te spelen. Avontuurlijk? Ga speerwerpen of spring in de kano om een rondje te varen!

 • Boutenslaan 161B, 5644 TV Eindhoven
 • Prehistorisch dorp, ambachten, spelen en kanovaren

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

​De hoofdfoto is van MuseumTV.nl, Beeldentuin Kröller-Müller Museum 

DeWandeldate, 9 juni 2020 

  Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.