Za 9 oktober 2021: Loop mee met de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht, routes van 13 en 19 km, door het linielandschap langs 14 Utrechtse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er wordt er gewandeld tot 's avonds 23.00 uur lopen .. romantisch!

 

UTRECHTSE WATERLINIE WANDELTOCHT (UWW)

 • Zaterdag 9 oktober 2021
 • Afstanden: in 2020 zijn er 2 routes mogelijk langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie 
 • Routes: Fortenroute (19 km) en Bunkerroute (13 km) (er is ook een Familieroute, van 9 km)
 • Goede doel: met je deelname steun je het Diabetis Fonds
 • Informatie en inschrijving via de website van de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht

 

Aftermovie UWW 2019

Onderstaande tekst is van de Waterlinietocht in 2019. 

In 2021 zijn de routes en tijden mogelijk anders!

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht dankt zijn naam aan de prachtige wandelroute die door een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt. Deze 19e eeuwse verdedigingslinie moest de grote steden in het westen van ons lang beschermen tegen aanvallers in het oosten. Bij oorlogsdreiging werd het gebied van Muiden tot aan de Biesbosch onder water gezet. Zwakke plekken in de linie werden versterkt met forten. 

Je kiest zelf één van de routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die genomineerd is voor UNESCO werelderfgoed. 

Je wandelt door een prachtige groen en waterrijk natuurgebied, van fort naar bunker, naar landgoed, naar boerderij, castellum en weer naar een volgend fort. Deels in daglicht, deels in het donker.

Onderweg word je verrast door surrealistische lichtprojecties op de bomen, oplichtende vliegers in de lucht, vuurspuwers, muziek en intrigerende dans?

De wandeltocht start 's middags en eindigt in de avond. Je ervaart de Utrechtse forten en haar prachtige omgeving van licht naar donker. 

 

Wandelroutes: Stellingroute langs 14 Forten of een kortere versie

De volledige ronde, de Stellingroute, is 37,5 km vanaf het Jaarbeursplein. Langs de Vecht loop je de stad uit richting Fort aan de Klop. Van daar loop je langs de Klopvaart richting Fort de Gagel, de weilanden van Ruigenhoek, Blauwkapel, Fort Voordorp en Fort de Bilt. Dan vervolg je je weg naar Fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen en door naar Fort bij Rijnauwen. Via het Zuiden van de stad ga je naar Fort Vechten, Fort bij 't Hemeltje en de vier Lunetten en Fort Vossegat. Vervolgens wandel je door het Wilheminapark terug de stad in en naar de finish bij Utrecht Centraal Station.

 • Stellingroute (37,5 km), Utrecht CS Jaarbeursplein (13.00 - 23.00 uur)
 • Zuidelijke route (25 km), Utrecht CS Jaarbeursplein (16.30 - 23.00 uur)
 • Noordelijke route (20 km), Utrecht CS Jaarbeursplein (13.00 - 23.00 uur)
 • Bunkerroute 17,5 km, Botanische Tuinen (18.00 - 23.00 uur)
 • DiaBeatit-route 12,5 km, Botanische Tuinen (18.00 - 23.00 uur)

De eerste drie routes starten bij Utrecht CS op het Jaarbeursplein, de 2 kortste routes starten en finishen bij de Botanische Tuinen (onderdeel van de Universiteit Utrecht). De Tuinen zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk.​

Bekijk de routes op de kaart met routes van de Utrechtse Linie Wandeltocht

Wandelen voor het goede doel: het DIABETES Fonds

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht staat in het teken van bewegen door te wandelen. Wanneer je wandelt voel je je fitter en energieker. Bewegen verkleint de kans op diabetes type 2. Bij mensen met diabetes heeft bewegen een gunstig effect op insulinegevoeligheid en neemt het risico op hart- en vaatziekten af. De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht steunt daarom het Diabetes Fonds.

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziektes. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes. Zij moeten leven met de dreiging van onder andere blindheid en uitval van hart en nieren doordat het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden.

Het Diabetes Fonds financiert onderzoek naar genezing en betere behandelingen van diabetes.
Wanneer je je online inschrijft voor de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht kun je een vrijwillige bijdrage leveren aan het Diabetes Fonds. Ook kun je op eenvoudig een persoonlijke of team actiepagina aanmaken. Hiermee kun je familie, vrienden en kennissen vragen om jouw inzet tijdens de wandeltocht te sponsoren met een donatie. Samen kunnen we meer diabetesonderzoek financieren en stap voor stap dichterbij de genezing van diabetes komen. Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Bedankt alvast!

 

Meer tips van DeWandeldate voor Nachtwandelingen 

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto: We hadden nog geen foto van één van de Forten. Om in de sfeer te komen de ruïne het Dunluce Castle Noord-Ireland, door lain via Pexels

© DeWandeldate, 16 oktober 2019. Updates in 2021.

Reacties

 • Lieke

  Ik wandel de Stelling route (37,5), zou leuk zijn als er mensen mee lopen?

  Lieke

 • Ramona70

  Ha Lieke,

  Dat is ambitieus! Ik wil wel meedoen maar moet nog een kaartje kopen. Als t lukt laat ik t weten.

  Groetjes, Sandra

 • Ramona70

  Gelukt! Ik zit bij de start blauwe jas .

 • Irene

  Veel plezier vandaag Lieke en Sandra en alle andere deelnemers! Ik loop zelf ook mee, de 25 km. 

  Groet, Irene

 • Ramona70

  Bedankt Irene.

  Topdag gehad.

  Mooie tocht, prima georganiseerd. Volgend jaar weer hopelijk.

  Sandra

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.