Bij een Fries dorpje aan zee start het Jabikspaad, een pelgrimsroute op weg naar de Spaanse stad Santiago de Compostela. Je kunt ook alleen het Friese gedeelte van de route wandelen. En zo zijn er nog 3 fraaie pelgrimsroutes in Friesland. 

Ga je mee wandelen in Friesland? 

DeWandeldate ontving dit Persbericht van Merk Fryslân, op 28 april 2021.

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Een omgeving die gemaakt is om te fietsen en wandelen. Geen bergen om te trotseren, maar een uitzicht zover als het oog reikt. Het Friese landschap is er één waarin je volledig kunt opgaan, waar je tot bezinning komt en dat je herboren achterlaat. 

Friesland biedt een aangesloten netwerk van pelgrimsroutes waarmee je het bijzondere Friese landschap ontdekt.

Jabikspaad (150 km)

Rond het jaar 1000 trokken pelgrims uit alle delen van Europa naar Santiago de Compostela voor een welvarend en vredelievend Europa. In 1500 ontstond er een nieuw dorpje aan zee genaamd Sint-Jacobiparochie, het Friese beginpunt voor de lange tocht naar de Spaanse stad. Natuurlijk kan ook alleen het Friese gedeelte van de route bewandeld worden. Deze loopt van Sint-Jacobiparochie naar Akkrum. Terwijl je verschillende steden en dorpjes tegenkomt, trotseer je de unieke landschappen van Friesland. Overnacht onderweg in het bijzondere kerkje Ievers in Easterwierrum. 

St. Odulphuspad (totaal 260 km)

Deze pelgrimage is 260 kilometer lang en bestaat uit 15 verschillende trajecten door Zuidwest Friesland, de Greidhoeke en Gaasterland. Elke route heeft een eigen thema waarmee kennisgemaakt wordt met de verscheidene landschappen en hun rijke geschiedenis. Tijdens de wandeling ervaar je de stilte, rust en ruimte. Als bonus kom je langs zeven van de elf Friese steden! Overnacht tijdens de tocht in Het Weeshuis in Bolsward. Deze bijzondere accommodatie heeft vier eeuwen lang dienstgedaan als opvangtehuis voor weeskinderen. 

Bonifatius Kloosterpad (12 etappes met verschillende lengtes)

Wandel van het wad naar het woud en treed in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis. De monniken Willibrord en Bonifatius verspreidden het geloof in Friesland en speelden een belangrijke rol in de vorming van het hedendaagse cultuurlandschap. Het Bonifatius Kloosterpad verbindt de verwondering met de natuur. Ervaar prachtige landschappen, van de waddenkust en het open zeekleigebied tot terpdorpen, heidevelden en bossen. Bezoek onderweg het Bonifatiuskapel in elfstedenstad Dokkum en overnacht in de knusse B&B De Koesfabriek. 

Claercamppad (75 km)

Het Claercamppad is een route die door het Noord-Friese landschap loopt. Het beginpunt ligt in Zoutkamp, net over de Friese grens, en komt uit bij Sint-Jacobiparochie. Onderweg passeer je Hegebeintum, de hoogste terp van Nederland. Breng ook een bezoek aan het Museum Klooster Claercamp. Van de 12e tot de 16e eeuw was dit het grootste moederklooster van Noord-Nederland. In de 16e eeuw is het klooster afgebroken, maar het museum herinnert nog aan het monnikenleven van weleer met de lijfspreuk ‘Terar dum prosim’ (Ik moge verteren, als ik maar nuttig ben). Een fijne overnachtingsplek voor onderweg is B&B Bij De Pastorie in Reitsum.

Overnachten in Friese kerken

Om de pelgrim belevenis compleet te maken kan je tijdens het bewandelen van de routes overnachten in een aantal historisch Friese kerken. Deze manier van overnachten staat ook wel bekend als ‘tsjemping’, een samenvoeging van het Friese woord ‘tsjerke’ (kerk) en camping. De overnachtingslocaties genaamd refugio’s bieden tegen een kleine vergoeding eenvoudige slaapplekken. Wandelaars en fietsers kunnen tussen april en september gebruikmaken van een refugio op vertoon van een routeboekje van een van de vier pelgrimsroutes of een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Bijzondere locaties zijn onder andere De Nicolaes Tsjerke in Swichum, De Redbadtsjerke in Jorwert en De Piterkerk in Lippenhuizen. 

Bezoek de website Visit Friesland voor een overzicht van alle pelgrimsroutes en andere mooie wandelroutes in Friesland.

Themajaar Ode aan het Landschap - 2021 

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap. 

Meer weten over hoe Friesland in 2021 een ode brengt aan haar landschap? Ontdek alle activiteiten op www.friesland.nl

Themajaar Ode aan het Landschap in Nederland - 2021

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen 7 partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap. Bekijk hier voor all 7 deelnemende partners hoe zij invulling geven aan het themajaar Ode aan het Landschap:

Wil je meer informatie over het themajaar Ode aan het landschap van het NBTC? Bezoek dan Ode aan het Landschap 

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto's: Wandelen in de Friese natuur, Marcel van Kammen

Geplaatst door DeWandeldate, 28 april 2021

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.