Mobiele menu

Ik voel me jonger dan mijn leeftijd ..

Ik voel me jonger dan mijn leeftijd

Een artikel en onderzoekje uit 2018. Nog steeds actueel!

Eén van de redenen dat Emile Ratelband 20 jaar jonger wil zijn is om méér kans te maken bij jongere vrouwen. Ook veel leden van DeWandeldate vinden het liefst een jongere partner. We deden een klein onderzoekje naar leeftijdsvoorkeuren. 

Emile Ratelband zoekt 20 jaar jongere vrouw

Emile is 69 jaar. Maar hij zegt zich véél jonger te voelen. Hij voelt zich gediscrimineerd door bedrijven die hem niet meer inhuren en hij is beledigd dat hij AOW krijgt. Op datingapps als Tinder merkt hij dat jonge vrouwen die voor hem aantrekkelijk zijn geen interesse tonen in een man van rond de 70 jaar. Als oplossing bedacht hij zijn juridische leeftijd wettelijk te laten wkijzigen van 69 naar 49. Helaas voor Emile werd dat door de rechtbank niet toegestaan.

Hoe zit het eigenlijk bij de leden van DeWandeldate? Hoe jong voelen ze zich en wat betekent dat voor hun leeftijdsvoorkeuren?  

Ook veel mannen bij DeWandeldate zoeken een jongere partner

Als datingsite manager heb ik veel contact met leden, zowel via de mail als via de groepswandelingen. Ik krijg regelmatig van mannen te horen waarom zij duidelijke voorkeur hebben voor een jongere vrouw. Ze noemen dan één of meer van deze redenen:

 • 'Ik voel me veel jonger dan mijn leeftijd.'
 • 'Ik zie er jonger uit.'
 • 'Ik word vaak jonger geschat.'
 • 'Mijn vorige partner was ook 10 jaar jonger.'
 • 'Ik ga vooral met jongere mensen om.'
 • 'Mijn leeftijdgenoten zijn saai, uitgeblust, niet meer actief, niet aantrekkelijk, niet interessant.'
 • 'Jongere vrouwen zijn aantrekkelijker, fitter, avontuurlijker, vinden dezelfde dingen leuk als ik.'

En de vrouwen? Zij zoeken echt niet altijd een oudere man!

Vrouwen hebben een minder sterke leeftijdsvoorkeur dan mannen, en gaan meer af op de persoonlijkheid en manier van doen van de mannen.

Toch zie ik bij de wat oudere vrouwen (vanaf 50 jaar) dat zij vaak liever niet een veel oudere man hebben. Ze zijn zelf nog gezond en fit en zoeken een man met wie ze nog van alles (wandelen!) kunnen ondernemen. Ze zitten niet te wachten op een man die (nu of in de heel nabije toekomst) veel zorg nodig heeft. Juist bij de oudere vrouwen zie ik regelmatig voorkeur voor een wat jongere man. En (bijna) alle argumenten die door mannen worden genoemd, hoor ik ook terug van vrouwen .. 

Zowel mannen als vrouwen voelen zich  ‘jong’ en zoeken een ‘jonge’ partner

DeWandeldate richt zich vooral op actieve, sportieve singles. Dit zijn veelal mensen die zich jong, gezond en fit voelen. 

Bij DeWandeldate speelt daardoor nog sterker dan bij andere datingsites dat de leden voorkeur hebben voor een jonge, fitte partner.

Interessant: dit geldt zowel voor mannen als vrouwen! 

Advies aan mannen: sta open voor leeftijdsgenoten!

Het zou goed zijn als zowel de mannen als de vrouwen op onze site inzien dat niet alleen zij zelf, maar ook de vrouwen zich fit en jong voelen.

Dus mannen: kijk niet alléén naar de jongere vrouwen en verbreed je voorkeuren. Een meer symmetrische voorkeur van bijvoorbeeld -5 jaar t/m +5 jaar komt bovendien veel sympathieker over.

Jongere vrouwen hebben meestal geen interesse in (veel) oudere mannen, irriteren zich als ze reacties van hen ontvangen (ook al staat hun eigen voorkeur duidelijk in hun profiel) en zeggen soms zelfs hun lidmaatschap op. En vrouwen van gelijke leeftijd irriteren zich eveneens aan mannen op zoek naar een veel jongere vrouw en laten hen links liggen. Zo maken mannen met een te sterk afwijkende voorkeur het zichzelf onnodig moeilijk om iemand te vinden. En ze jagen de vrouwen weg. 

Onderzoek leeftijdsvoorkeuren en leeftijdsverschillen koppels

Het voorgaande lijkt vooral gebaseerd op mijn eigen indrukken en ervaringen met leden en deelnemers van de wandelingen. Ik heb ook de cijfers onderzocht .. 

Wat zijn de leeftijdsvoorkeuren van mannen en vrouwen? 

In het eerste jaar van DeWandeldate heb ik al een onderzoekje gedaan naar de leeftijdsvoorkeuren in de profielen van onze leden. Er wordt vaak gedacht dat veel mannen een jongere vrouw zoeken. Mijn vraag was: Klopt die stelling en hoe zit het in de verschillende leeftijdsgroepen?

Ik ga jullie geen cijfers geven maar de hoofdconclusie is wel interessant:

Wat bleek: hoe ouder de leden, hoe minder goed de voorkeuren van mannen en vrouwen bij elkaar aansluiten:

 • Hoe ouder de man, hoe sterker de wens een jongere vrouw te vinden.
 • Hoe ouder de vrouw, hoe sterker de wens een man van gelijke leeftijd of wat jonger te vinden.

Wat zijn de leeftijdsverschillen bij koppels?

Inmiddels vonden via DeWandeldate zeker 540 singles een partner en ontstonden zeker 270 koppels

Bij de meeste koppels (bijna twee derde) is de man ouder dan de vrouw. Bij bijna een kwart van de koppels is de vrouw ouder. En bij 13% van de koppels zijn de partners precies even oud.

 • man ouder dan de vrouw: 64% / verschillen 1 tot 16 jaar.
 • man en vrouw even oud: 13 %
 • vrouw ouder dan de man: 23% / verschillen 1 tot 9 jaar. 
Leeftijdsverschillen DeWandeldate koppels

Tot slot: vrouwen, neem het initiatief!

Vrouwen, laat je vooral niet ontmoedigen door mannen met voorkeur voor een jongere vrouw. Het ontvangen van een leuk persoonlijk berichtje en het zien van jouw profiel met sprankelende foto's en teksten kan een man al snel van gedachten doen veranderen. Bovendien, er zijn gelukkig ook genoeg mannen die wel in hun eigen leeftijdsgroep zoeken. 

Het allerbelangrijkste is en blijft: wees actief, bekijk de profielen, deel Likes uit, stuur persoonlijke Berichtjes met complimentjes en vragen. En geef niet direct op na enkele afwijzingen of niet-reageerders. Succes!

In dit overzicht vind je nog veel meer Wandel - Date - Tips: 

100 datingtips voor singles die gaan wandeldaten

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto is van Austin Neill via Unsplash

© DeWandeldate, plaatsing 4 december 2018.