Eén van de redenen dat Emile Ratelband 20 jaar jonger wil zijn is om méér kans te maken bij jongere vrouwen. Ook veel leden van DeWandeldate vinden het liefst een jongere partner. We deden een klein onderzoekje naar leeftijdsvoorkeuren. 

Emile Ratelband zoekt 20 jaar jongere vrouw

Emile is 69 jaar. Maar hij zegt zich véél jonger te voelen. Hij voelt zich gediscrimineerd door bedrijven die hem niet meer inhuren en hij is beledigd dat hij AOW krijgt. Op datingapps als Tinder merkt hij dat jonge vrouwen die voor hem aantrekkelijk zijn geen interesse tonen in een man van rond de 70 jaar. Als oplossing bedacht hij zijn juridische leeftijd wettelijk te laten wkijzigen van 69 naar 49. Helaas voor Emile werd dat door de rechtbank niet toegestaan. Hoe zit het eigenlijk bij de leden van DeWandeldate? Hoe jong voelen ze zich en wat betekent dat voor hun leeftijdsvoorkeuren?  

Ook veel mannen bij DeWandeldate zoeken een jongere partner

Als datingsite manager heb ik veel contact met leden, zowel via de mail als via de groepswandelingen. Ik krijg regelmatig van mannen te horen waarom zij duidelijke voorkeur hebben voor een jongere vrouw. Ze noemen dan één of meer van deze redenen:

 • 'Ik voel me veel jonger dan mijn leeftijd.'
 • 'Ik zie er jonger uit.'
 • 'Ik word vaak jonger geschat.'
 • 'Mijn vorige partner was ook 10 jaar jonger.'
 • 'Ik ga vooral met jongere mensen om.'
 • 'Mijn leeftijdgenoten zijn saai, uitgeblust, niet meer actief, niet aantrekkelijk, niet interessant ..'
 • 'Jongere vrouwen zijn aantrekkelijker, fitter, avontuurlijker, vinden dezelfde dingen leuk als ik.'

En de vrouwen? Zij zoeken echt niet altijd een oudere man!

Vrouwen hebben een minder sterke leeftijdsvoorkeur dan mannen, en gaan meer af op de persoonlijkheid en manier van doen van de mannen.

Toch zie ik bij de wat oudere vrouwen (vanaf 50 jaar) dat zij vaak liever niet een veel oudere man hebben. Ze zijn zelf nog gezond en fit en zoeken een man met wie ze nog van alles (wandelen!) kunnen ondernemen. Ze zitten niet te wachten op een man die (nu of in de heel nabije toekomst) veel zorg nodig heeft. Juist bij de oudere vrouwen zie ik regelmatig voorkeur voor een wat jongere man. En alle argumenten die door mannen worden genoemd, hoor ik ook terug van vrouwen .. 

Conclusie: zowel mannen als vrouwen zijn ‘jong’ en zoeken een ‘jonge’ partner

DeWandeldate richt zich vooral op actieve, sportieve singles. Dit zijn mensen die zich jong, gezond en fit voelen. 

Mijn indruk is dat bij DeWandeldate misschien nog wel sterker dan bij andere datingsites geldt dat de sportieve leden zich ‘jonger dan hun leeftijdsgroep’ voelen. Dat brengt met zich mee dat ze de voorkeur geven aan een jonge partner.

Interessant hierin is: zowel mannen als vrouwen voelen zich jong en vinden graag een ‘jonge’, fitte partner.

Advies aan mannen: sta open voor leeftijdsgenoten!

Het zou goed zijn als zowel de mannen als de vrouwen op onze site inzien dat niet alleen zij zelf, maar ook de andere leden zich fit en jong voelen.

Met andere woorden: de aanname dat ze 'jonger' zijn dan hun leeftijd geldt in mindere mate te midden van de doelgroep van onze datingsite.

Nog simpeler gezegd, vooral tegen de mannen op zoek naar een jongere vrouw: kijk niet alléén naar de jongere vrouwen en kijk of je je voorkeuren kunt verbreden. 

 

Onderzoek leeftijdsvoorkeuren en leeftijdsverschillen koppels

Het voorgaande lijkt vooral gebaseerd op mijn eigen indrukken en ervaringen met leden en deelnemers van de wandelingen. Ik heb ook de cijfers onderzocht .. 

Wat zijn de leeftijdsvoorkeuren van mannen en vrouwen? 

In het eerste jaar van DeWandeldate heb ik een onderzoekje gedaan naar de leeftijdsvoorkeuren in de profielen van onze leden. Er wordt vaak gedacht dat veel mannen een jongere vrouw zoeken. Mijn vraag was: Klopt die stelling en hoe zit het in de verschillende leeftijdsgroepen?

Ik ga jullie geen cijfers geven maar de hoofdconclusie is wel interessant:

Wat bleek: hoe ouder de leden hoe minder goed de voorkeuren van mannen en vrouwen bij elkaar aansluiten:

 • Hoe ouder de man, hoe sterker de wens een jongere vrouw te vinden.
 • Hoe ouder de vrouw, hoe sterker de wens een man van gelijke leeftijd of wat jonger te vinden.

Wat zijn de leeftijdsverschillen bij koppels?

Inmiddels vonden via DeWandeldate zeker 540 singles een partner en ontstonden zeker 270 koppels

Bij de meeste koppels (bijna twee derde) is de man ouder dan de vrouw. Bij bijna een kwart van de koppels is de vrouw ouder. En bij 13% van de koppels zijn de partners precies even oud.

 • man ouder dan de vrouw: 64% / verschillen 1 tot 16 jaar.
 • man en vrouw even oud: 13 %
 • vrouw ouder dan de man: 23% / verschillen 1 tot 9 jaar. 

Tot slot: neem het initiatief!

Vrouwen, laat je vooral niet ontmoedigen door mannen met voorkeur voor een jongere vrouw. Het ontvangen van een leuk persoonlijk berichtje en het zien van jouw profiel met sprankelende foto's en teksten kan een man al snel van gedachten doen veranderen. Bovendien, er zijn ook genoeg mannen die wel al direct in hun eigen leeftijdsgroep zoeken. 

Het allerbelangrijkste is en blijft: wees actief, bekijk de profielen, deel likes uit, stuur persoonlijke berichtjes met complimentjes en vragen. En geef niet direct op na enkele afwijzigingen of niet-reageerders. Succes!

In dit overzicht vind je nog veel meer Wandel - Date - Tips: 

100 datingtips voor singles die gaan wandeldaten

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto is van Austin Neill via Unsplash

© DeWandeldate, plaatsing 4 december 2018.

Reacties

 • Theodora

  Ik stoor me enorm aan mannen die jongere partners zoeken!
  Wat een arrogant flauwekul argument: ik voel me jonger dan mijn leeftijd....
  Alsof vrouwen zich niet jonger voelen.
  Het is echt een uiting van seksisme .
  En gebrek aan inlevingsvermogen!
  Want als je een jongere vrouw wil, calculeer je de kans in dat zij in de toekomst jouw mantelzorger wordt.

 • Maryvonne

  Helemaal waar dat mannen (bijna) altijd een veel jongere vrouw willen. En inderdaad denk ik dan: moet ik zeker de verzorging op mij nemen bij het ouder worden en het krakkemikkig zijn van die 'oude' man. Natuurlijk is het geen vaststaand gegeven dat een ouder iemand ook eerder ziek wordt dan een jongere vrouw, maar ik erger mij wel aan dit arrogante idee van een oudere man die denkt nog een jonge vent te zijn en dat bevestigd wil zien door het hebben van een jongere vrouw.

 • Karin Verduin

  Ze zijn bang oud te worden denk ik..
  Ook ik heb me gestoord aan die mannen op sites die jonge vrouwen willen, het mag van 25,30 jaar jonger tot hun eigen leeftijd. Soms hebben ze een boot of flink wat geld. Mannen van mijn leeftijd. Oude mannen wilden wel met mij daten. Gepensioneerden. Maar ik werk nog en heb een vol leven. Dan wil je toch iemand van je eigen leeftijd? Of jonger.
  Een keer had ik een date met een man die een jongere foto en 10 jaar jonger op zijn profiel had gezet, hij moest wel 2 uur rijden om met mij te wandelen (niet iemand van de wandelsite) Hij was dus een gepensioneerde, die 18 getrouwd was, en altijd 'open relaties' had, nou ik niet.
  En zei hij, zijn vrouw zat in de overgang, ze was 54, ze had niet meer zo'n zin.
  pffff, nou ja! ik was 53. Het ging hier dus om zijn sexbehoefte. Niet om mij. Een voor erbij.
  Ik vond het zo een afknapper, en zonde van mijn tijd. En ik dacht nog wel even, na een aantal mailtjes, van jammer hij is wel 5 jaar ouder, maar vooruit mijn ex was 13 jaar jonger..jahaha. Oud en getrouwd (ook dat nog).
  Nu zoek ik niet meer. Ik ben een leuke vrouw, vitaal ook. Komt die ene op mijn pad, fijn.
  Ik erger me niet meer aan mannen die persé een jonge vrouw willen, wat hun redenen ook mogen zijn. Ze zijn bang oud te worden denk ik, zouden ze jonger lijken naast een jonge vrouw? Het is erg dat ze een zo negatief oordeel over vrouwen van hun eigen leeftijd hebben. Ik vind het zielig.

 • Dirk

  Wat ik vind tegenvallen van Wandeldate is dat er telkens leeftijdsgrenzen zijn. Erg betuttelend. Laat mensen zelf bepalen of een leeftijdsverschil ertoe doet. Dat lijkt me ook niet het belangrijkste criterium.
  Bovendien, als je de grens bij bijvoorbeeld op 30 jaar zet (de ene of de andere kant op) zullen mensen van 29 en 31 elkaar niet tegenkomen.

  Trouwens, citaat:
  - Hoe ouder de man, hoe sterker de wens een jongere vrouw te vinden.
  - Hoe ouder de vrouw, hoe sterker de wens een man van gelijke leeftijd of wat jonger te vinden.
  Het ligt er maar aan wat onder 'ouder' wordt verstaan, maar als een ouder iemand voorkeur heeft voor een jonger iemand, dan zou iemand die daaraan voldoet dus zelf niet een ouder iemand zijn, dus volgt uit die twee stellingen niet dat er een probleem zou zijn. (Niet dat dat er staat trouwens, maar wel iets om je erbij te realiseren.)

 • Irene

  Hallo Dirk, DeWandeldate is in de eerste plaats een datingsite, voor één-op-één daten. Iedereen kan met iedereen contact zoeken. Al raden we wel aan rekening te houden met de leeftijdsvoorkeuren, om ergernis te voorkomen. 

  De groepswandelingen zijn wel voor leeftijdsgroepen, meestal met een brede range van 15 - 20 jaar. En met zoveel mogelijk gelijke aantallen mannen en vrouwen. Op deze manier zijn de kansen groter om tijdens de wandelingen leuke contacten met leeftijdsgenoten op te doen. De deelnemers waarderen het juist, die leeftjdsgroepen, en ervaren het naar mijn weten niet als betutteling. 

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.