Mobiele menu

Loop mee met de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ga je mee met de Zuiderzee Waterlinie Wandeltocht?

Loop je mee met de Zuiderzee Waterlinie Wandeltocht? Een gezellige, mooie en interessante wandeltocht langs de 19e eeuwse verdedigingslinie, met vestingstad Naarden en Fort Ossenmarkt bij Weesp.

ZUIDERZEE WATERLINIE WANDELTOCHT 

  • De nieuwe datum in 2024 is nog niet bekend. 
  • Afstanden: je kiest uit 3 verschillende routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie: 13, 18 en 30 km.
  • Goede doel: met je deelname steun je het Diabetes Fonds
  • Informatie en inschrijving via de website van de Waterlinie Wandeltocht - Aan de Zuiderzee

Utrechtse Waterlinie

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht dankt zijn naam aan de prachtige wandelroute die door een deel van UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt. Deze 19e eeuwse verdedigingslinie moest de grote steden in het westen van ons lang beschermen tegen aanvallers in het oosten. Bij oorlogsdreiging werd het gebied van Muiden tot aan de Biesbosch onder water gezet. Zwakke plekken in de linie werden versterkt met forten. 

3 Wandelroutes Waterlinie Zuiderzee

Je kunt kiezen uit 3 verschillende routes: 

  • Vestingroute (29,5 km): van Weesp via Naarden-Vesting en Muiden naar Weesp 
  • Zuiderzeeroute (17,5 km): van Naarden-Vesting en Muiden naar Weesp 
  • Naardermeerroute (12,5 km): van Weesp naar Naarden-Vesting

De start- en finishlocaties zijn in Weesp (bij Fort Ossenmarkt op Bastion Nieuwe Achtkant) en bij Naarden-Vesting (in het Vestingmuseum)

De langste route is de Vestingroute (29,5): Je start bij Fort Ossenmarkt in Weesp. Je wandelt langs de Vecht, het Naardermeer. molen de Onrust van Natuurmonumenten, het historische pomphuis ‘de Machine’, Naarden-Vesting met de vestingmuur en het Nederlands Vestingmuseum.

Vanuit Naarden-Vesting wandel je richting Muiderberg, over het strandje en de dijk richting Muiden. Vanaf de dijk kijk je uit over het Markermeer en het IJmeer, omringd door weilanden. Dan wandel je langs het Muiderslot, langs de Vestinggracht met de Stenen Beer naar Muiden. Hier komen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met de forten, sluizen en bastions. Vanuit Muiden wandel je langs de Vecht naar Weesp.

Bekijk de routes op de kaart met routes van de Zuiderzee Waterlinie Wandeltocht

Wandelen voor het goede doel: het DIABETES Fonds

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht staat in het teken van bewegen door te wandelen. Wanneer je wandelt voel je je fitter en energieker. Bewegen verkleint de kans op diabetes type 2. Bij mensen met diabetes heeft bewegen een gunstig effect op insulinegevoeligheid en neemt het risico op hart- en vaatziekten af. De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht steunt daarom het Diabetes Fonds.

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes. Zij moeten leven met de dreiging van onder andere blindheid en uitval van hart en nieren doordat het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden.

Het Diabetes Fonds financiert onderzoek naar genezing en betere behandelingen van diabetes.
Wanneer je je online inschrijft voor de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht kun je een vrijwillige bijdrage leveren aan het Diabetes Fonds. 

 

Correctie of aanvulling?

Geef het door aan Irene, info@dewandeldate.nl

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto: Verstrekt via Utrechtse Waterlinie Wandeltocht, Karianne Vermaas

© DeWandeldate, 1 juni 2021. Update in 2023.