Mobiele menu

18 Tips voor succesvol daten via traditionele datingsites

Online dating is in Nederland nu ongekend populair. Meer dan 700 datingsites vechten om de aandacht van ca. 2,5 miljoen singles. In de dagelijkse reclames horen we de succesverhalen. In mijn eigen omgeving ontmoet ik ook veel mensen die juist teleurgesteld gestopt zijn met daten. Ik geloof dat online dating je zeker kan helpen bij je zoektocht naar de ware. Maar je moet zo’n netwerk wel op een slimme manier inzetten. Met mijn tips hoop ik zoekende en datende mannen en vrouwen veel tijd, geld en frustratie te besparen.

(Note: Dit artikel gaat over de 'traditionele' datingsites, die (net als DeWandeldate) werken met profielen, leden zoeken elkaar via persoonlijke kenmerken en sturen elkaar (meestal tegen betaling) berichtjes. Binnenkort een artikel over de meer innovatieve datingsites, datingapps en social media zoals PAIQ, Tinder, Bumble en .. Facebook).   

Praktische adviezen om je partner te vinden op een online datingsite

Oké, je bent single en je hebt besloten je geluk te beproeven op een datingsite. Waar begin je? Hoe presenteer je jezelf met een mooi profiel? En hoe ga je vervolgens gestructureerd te werk? En wat als het toch niet lukt? Ik geef je in logische volgorde enkele praktische adviezen. Niet bedoeld als volledige checklist. Gewoon de beste tips die ik kon bedenken, op basis van mijn eigen ervaringen en verhalen van vrienden. Ik wens je veel succes bij het zoeken en vinden van een nieuwe partner en veel geluk!

(kies de juiste datingsite)

#1. Oriënteer je en kies voor de datingsite waar jij je het beste thuis voelt.

Dat hoeft niet per sé de grootste site te zijn, met de meeste leden. Misschien voel je meer voor een site die zich richt op een specifieke doelgroep: hoger opgeleiden, senioren, gays en lesbians, christelijke of moslim singles, sportieve singles, etc. Je kunt ook rondvragen met welke datingsites anderen goede ervaringen hebben. Bekijk of de uitstraling van een site je aanspreekt.

#2. Start met een gratis lidmaatschap.

Op de meeste sites heb je met een gratis lidmaatschap al heel wat mogelijkheden: je eigen profiel aanmaken, op zoek naar andere mensen, andere profielen bekijken en reageren op anderen die jou een bericht sturen. Als je slim te werk gaat en met een beetje geluk word jij gevonden nog vóórdat je zelf op zoek gaat en hoef je niet eens tot betaling over te gaan.

(stel een mooi profiel op)

#3. Kies een geschikte nickname.

Gebruik niet je eigen naam, een beetje anoniem is net wat veiliger op zo’n site. Kies een naam die bij jouw persoon past. Liever niet een te afgezaagde naam (Peter), een beetje bijzondere naam maakt meer nieuwsgierig. Pas op met namen met een speciale betekenis en probeer niet grappig te zijn (JollyJoker), uitdagend (Possess) of kinderachtig (Tiger). Zie ook deze Tips voor een goede Nickname.    

#4. Plaats meerdere, aantrekkelijke, recente foto’s van jezelf.

Veel mensen doen de eerste grove selectie puur op basis van de (profiel) foto’s. Kies een foto waar je vrolijk op staat. Heb je geen goede foto’s, vraag een vriend of stap naar een echte fotograaf. Doe niet moeilijk over deze investering! Plaats ook een foto waar je helemaal op staat (maar niet in zwembroek of bikini!). En als je ze hebt een paar foto’s waar je in actie bent, met een omgeving die iets meer over jou vertelt.

#5. Schrijf vanuit je hart en wees eerlijk.

Doe je ogen dicht en bedenk: Wat wil ik nou echt? Wie ben ik en wie past het beste bij mij? Blijf bij jezelf, wees authentiek. Schrijf de punten op die je in ieder geval wilt noemen (interesses, werk, hobby, persoonlijkheid). En maak daar een bondig stukje van. Laat het door iemand anders lezen, zorg dat het een soepele, foutloze tekst is.

#6. Geef veel aandacht aan de eerste regels over jezelf. 

In de wekelijkse mail met ‘nieuwe inschrijvingen’ die veel leden bekijken komt van jouw profiel (op de meeste sites) vooral de alinea waarin je jezelf beschrijft in beeld. Dat stukje tekst is dus echt heel belangrijk. Verveel de mensen niet met zinnen als ‘Tja, hoe zal ik mezelf eens beschrijven’, ‘Dit vind ik lastig’ of ‘Dit vul ik later wel in’.  Presenteer jezelf direct goed, al in je eerste regels.

#7. Vul je profiel volledig in voordat je het zichtbaar maakt.

Na je registratie word je aan de andere leden voorgesteld als ‘nieuw lid’. Benut deze kans optimaal en zorg dat mensen een goede eerste indruk krijgen.

#8. Wacht na publicatie van je profiel rustig de reacties af.

In de eerste periode krijg je als het goed is aardig wat reacties (waarop je vaak zonder betalen kunt reageren). Spreek niet gelijk met de eerste de beste af. Bekijk rustig hoeveel en welk type mensen op je af komen. Stelt het resultaat je teleur, kijk dan nog eens goed naar je profiel en foto’s. Als je al langer op een datingsite staat en je krijgt weinig reacties, kan je overwegen je helemaal opnieuw in te schrijven met een fris profiel om te profiteren van je ervaring en de extra aandacht voor nieuwe inschrijvers.

(zoek gericht en wordt gevonden)

#9. Zoek gestructureerd en bepaal je favorieten. 

Bepaal je zoekprofiel met aandacht: welke criteria vind je echt belangrijk (leeftijd, regio, opleiding, lengte, kinderwens, trefwoord ‘natuur’, etc.). Maak een zoekprofiel waarmee je voldoende, maar niet te veel ‘hits’ krijgt. Om niet steeds opnieuw te hoeven zoeken gebruik je de optie ‘Favorieten’, waarmee je mogelijke kandidaten makkelijker terug kunt vinden. Check daarna wekelijks de nieuwe inschrijvers (die je op veel sites per mail krijgt toegestuurd) en houd zo je favorietenlijstje bij. Ook via extra opties als 'Leden online', 'Wie bekeek jouw profiel' en 'Chat' kan je leuke mensen vinden die je als favoriet aanmerkt.

#10. Focus op je favorieten.  

Laat je niet verleiden tot urenlange dwaaltochten op de datingsite en besteed niet teveel tijd aan slechte matches. Je weet nu welke mensen je wel interessant vindt. Soms kan je volstaan met het (regelmatig) bekijken van de profielen van je favorieten. Als je favorieten wel betalend lid zijn kunnen zij jou benaderen. Dit is alleen zinvol op sites waar leden kunnen zien dat jij hen bekeken hebt.

(kies voor actief en betaald lidmaatschap)

De volgende tips zijn voor als je liever niet afwacht en zelf het initiatief neemt. Als je in de eerste weken na je registratie maar weinig of geen reacties krijgt moet je zeker actie ondernemen.  

#11. Kies voor (kort) betaald lidmaatschap.

Krijg je weinig reacties of spreken de mensen die jou schrijven je niet aan? Heb je wel leuke mensen gezien op de site?  Dan is dit het moment om te kiezen voor betaald lidmaatschap met extra mogelijkheden.  Check de opzegvoorwaarden en neem eerst een kort lidmaatschap.

#12. Stuur persoonlijke (geen standaard gegenereerde) berichten.

Als gratis lid kan je standaard interesse berichten sturen. Als je echt de aandacht wilt van je favorieten kan je dat beter laten en persoonlijke berichten sturen.  Schrijf wat je aanspreekt  aan iemands profiel en stel er een paar vragen over. Houd je eerste bericht wel kort en vraag of de ander ook in jou geïnteresseerd is. Je hebt altijd kans dat de ander niet meer zoekende is.

#13. Vraag feedback en doe er wat mee. 

Probeer niet zelf te bedenken waarom bepaalde mensen niet op je reageren. Wees moedig en vraag ernaar! Op veel sites kan je precies zien wie er naar jouw profiel gekeken heeft. Zijn daar leuke mensen bij, stuur ze dan een berichtje: ‘Ik zag dat je mijn profiel hebt bekeken. Wil je me vertellen waarom je niet gereageerd hebt? Daar kan ik nog wat van leren.’ Grote kans dat je handige tips krijgt, die je direct kan toepassen (een andere openingszin, een foto vervangen, toevoegen dat je regelmatig sport, etc.).

(de eerste afspraak)

#14. Blijf niet te lang mails uitwisselen.  

Via de mail kan je al heel wat te weten komen over elkaars leven, opvattingen en interesses. Schrijf niet gelijk je hele liefdes CV op. Je weet nog niet goed wie je voor je hebt. Het is ook veel leuker (en soms handiger) om dingen te vertellen als je elkaar in de ogen kunt kijken. En pas als je de ander echt ontmoet kan je vaststellen of er sprake is van ‘de klik’. 

#15. Bel voorafgaand aan je eerste ontmoeting.

Voordat je afreist naar je datingplek is het slim elkaar nog even te bellen. Kan je met die persoon wel een leuk gesprek voeren? En spreekt zijn of haar stem je aan? Heb je er nog steeds een ‘goed gevoel’ bij?

#16. Combineer je eerste afspraak met een wandeling of een andere leuke activiteit.

Wandelen is een prettige manier om iemand te leren kennen. Je hoeft elkaar niet voortdurend in de ogen te kijken. Je merkt gelijk of die ander hetzelfde tempo heeft, dezelfde dingen opmerkt onderweg. Verzin iets wat je zelf leuk vindt. Spreek sowieso buiten de deur en liefst overdag af! En kies voor een veilige ontmoetingsplek en wandeling, waar veel mensen komen. 

#17. Kijk de eerste keer vooral of je het leuk kunt hebben samen.

Je hoeft echt niet gelijk je hele leven door te nemen. Dan wordt het veel te zwaar. Spreek slechts kort (en met waardering) over je ex(en). Inventariseer wat jullie allebei leuk vinden om te doen. Aan het eind van de afspraak hoef je eigenlijk alleen maar te beslissen of je de ander nog eens wilt zien.  Als er echt helemaal geen klik is kan je de afspraak ook al eerder beëindigen.

(als je genoeg hebt van dating, of als aanvulling)

#18. Sluit je aan bij een actief vrienden netwerk.

Naast de klassieke datingsites verschijnen er ook steeds meer activiteitensites, waarvan een deel zich exclusief op singles richt. Door aan activiteiten deel te nemen die je zelf heel leuk vindt, sla je twee vliegen in één klap: je hebt een leuke middag en je hebt een grotere kans dat je nieuwe mensen ontmoet die graag dezelfde dingen doen. Gelijkgestemden, met dezelfde passies. In een prettige ongedwongen sfeer, zonder dating lading. Als je actief bezig bent leer je de mensen bovendien op een veel natuurlijker manier kennen.

Mijn suggestie: OutdoorFriends is een community waar je leuke mensen ontmoet met passie voor natuur, buitensport en andere outdoor activiteiten. Houd je van wandelen, fietsen, hardlopen, schaatsen, zeilen, tuinieren, fotograferen: deze website helpt je bij het vinden van nieuwe vrienden met dezelfde voorkeuren. Je kunt één-op-één zoeken of deelnemen aan georganiseerde evenementen zoals een strandwandeling, een zeilweekend of een natuurfotografie workshop.

Let op: OutdoorFriends is helaas niet meer actief! DeWandeldate is de vervolgsite na OutdoorFriends. 

Over dit artikel

Ik (Irene den Ouden) schreef dit artikel al op 8 april 2012, in de periode dat ik OutdoorSingles net had omgezet naar OutdoorFriends. Ik mailde het stuk aan wat single vrienden met de vraag of ze het interessant vonden. Een paar reacties kreeg ik. Ze vonden de tips niet zo spannend. Ik heb het artikel toen opgeborgen in Dropbox en besloot meer serieuze blogs te gaan schrijven over de datingbranche in Nederland en in de Amerika. Ik deed flink wat 'research' op het internet, en ik schreef een serie van 4 blogs, die ik aanbood aan het populaire magazine Dutch Cowboys:

Nu, ruim 2,5 jaar later, nu ik dan toch een eigen datingsite (DeWandeldate) heb, heb ik het artikel alsnog gepubliceerd. De tips zijn misschien niet zo spannend. maar voor de juiste doelgroep (singles die zoeken op datingsites) kunnen ze toch heel helpend zijn. Hoop ik. Binnenkort houden we voor het eerste een Wandel Workshop Online Daten, waar we deze en andere Tips al wandelend met elkaar gaan bespreken. 

 

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

Foto via Pixabay

© Irene den Ouden, DeWandeldate, laatste update: 26 november 2014.