Hoe vind je een man of vrouw die precies bij jou past?

Veel singles vragen zich af hoe ze tussen duizenden singles ooit een 'gelijkgestemde' partner vinden: iemand met dezelfde achtergrond, levensstijl, interesses of passies. Bij de meeste datingsites kan je tegenwoordig veel over je achtergronden en je favoriete hobbies en activiteiten invullen. Toch leidt dat lang niet altijd tot het makkelijk vinden van een goede ‘match’. De niche datingsites richten zich op heel specifieke doelgroepen, waardoor je direct kunt zoeken tussen gelijkgestemden, mensen die in ieder geval goed scoren op een voor jou belangrijk kenmerk.

Op de Nederlandse online dating markt (ca. 2,9 miljoen singles en meer dan 500 datingsites) krijgen de niche datingsites een steeds groter aandeel. Vooral de datingsites voor senioren en hoger opgeleiden zijn succesvol. Om een idee te geven van het aanbod hier een kleine selectie van websites voor 10 verschillende doelgroepen. We eindigen met onze eigen sites: OutdoorFriends (voor natuur- en outdoor liefhebbers) en DeWandeldate (voor liefhebbers van wandelen). 

10 voorbeelden van niche datingsites voor singles met specifieke voorkeuren

Dit artikel is een vervolg op het eerdere artikel uit 2013: 25 bijzondere niche datingsites in Nederland.

#1. SENIOREN

Ouderen (50-plussers) vormen de allergrootste doelgroep in de datingbranche. In Nederland richten meer dan 20 verschillende datingsites zich op de 50+ singles. De bekendste seniorensites zijn Seniorengeluk.nl en 50PlusMatch.nl en 50PlusMatch.be.

#2. HOOG OPGELEIDEN 

Singles met een HBO of Wetenschappelijke (WO) opleiding geven vaak de voorkeur aan een eveneens hoog opgeleide partner. In Nederland zijn er ca. 10 datingsites die zich op HBO-ers en academici richten. Populair en gebruiksvriendelijk zijn e-Matching.nl en Match4me.nl.

#3. GEHANDICAPTEN

Ook de singles met een beperking vormen een grote doelgroep. Tenminste zes datingsites in Nederland richten zich op deze doelgroep. De modernste is DatingSpecials, de 'datingsite voor singles met een handicap en ontmoetingsplek voor vrijgezellen zonder handicap die dat geklets over beperkingen maar beperkt vinden'. Als het je niet lukt om zelf de juiste man of vrouw te vinden of je weet je niet hoe je hem of haar kan benaderen wil de site je ook helpen door je te koppelen. 

#4. MILJONAIRS

Een internationale site 'for successful singles and admirers' is MillionaireMatch. Op de site kan je ook zoeken naar matches met Nederlanders. In Amerika, waar het leven toch meer om geld draait dan in Nederland, lijkt deze site echt een succes. Klanten zijn vooral vrouwen op zoek naar een rijke man, en rijke mannen op zoek naar een mooie vrouw.

#5. BOEREN

TV programma 'Boer zoekt Vrouw' is een groot succes en een datingsite als Farm Date, voor boeren, boerinnen en mensen op zoek naar een boer of boerin, speelt daar handig op in. Je kunt elkaar een klompje sturen (als interessebericht), of ingaan op de oproepjes: samen naar een bloemencorso, tuinbeurs of fokveedag, of mee met een motortocht door de Achterhoek.

#6. DIKKE MENSEN

Maatje Meer Match is dé ontmoetingsplaats voor volslanke mensen op zoek naar vriendschap, een date of een serieuze relatie. 

#7. HONDENLIEFHEBBERS

Voor hondenliefhebbers is er niets prettiger dan een partner die ook van honden houdt. Doglover is een internationale site. Naast de standaard zaken kan je als extraatje je favoriete hondenras in je profiel zetten. Op onze eigen datingsite DeWandeldate staan inmiddels ook al heel wat hondenliefhebbers, die graag met de honden gaan wandelen. 

8. PAARDENLIEFHEBBERS

Voor paardenliefhebbers is er Horsedate. Bij deze site kan je in je profiel zetten hoeveel paarden je bezit en wat je niveau is (recreatief, wedstrijd of géén).

#9. OUTDOORSPORTERS

OutdoorFriends was niet echt een datingsite, maar een netwerk voor actieve natuurliefhebbers: mensen die graag de natuur in gaan, om te wandelen, fietsen, kanoën, kamperen, fotograferen en voor andere buitenactiviteiten. Leden konden op deze site heel gericht op zoek naar mannen en vrouwen met dezelfde voorkeursactiviteiten. Er was een agenda met groepsactiviteiten en je kon een oproep plaatsen (voor een wandelmaatje, fietsmaatje, klimmaatje, gezelschap voor een komende vakantie, etc.). OutdoorFriends was vooral een ontmoetingsplek, waar passie voor natuur en outdoor voorop staan. Het was dus geen datingsite en ook mensen die een relatie hebben waren welkom. Je kon wel heel makkelijk op zoek naar andere singles op de site. Begin 2015 is OutdoorFriends gestopt. De opvolger van OutdoorFriends is DeWandeldate.

#10. WANDELAARS en NATUURLIEFHEBBERS

Last but not least: DeWandeldate, onze eigen datingsite voor wandelaars, fietsers, outdoor sporters en natuurliefhebbers. Wandelen is één van de populairste buitenactiviteiten in Nederland. Met DeWandeldate helpen we singles die graag wandelen hun Partner of Wandelmaatje te vinden. Naast de mogelijkheid voor één-op-één DATING geven we TIPS voor de leukste wandeldates: mooie wandelroutes in de natuur en in de stad, gezellige wandelcafés en bijzondere activiteiten onderweg, wandelapps, geschikte wandeloutfits, etc. Leden zetten in hun profiel ook een voorstel voor een wandeldate: waar zij graag zouden wandelen (of fietsen of hardlopen etc.) bij de eerste date. 

 

 

Meer lezen over niche datingsites?

 

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

 Hoofdfoto: DeWandeldate, Heuvelland Vierdaagse

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.