Mobiele menu

Wil jij met mij wandelen?

Wil jij met mij? Interviews met leden van DeWandeldate

4 interviews met leden van datingsite DeWandeldate

Jorien, Ron, Peter en Anita, vier leden van DeWandeldate, werden in maart geïnterviewd door de hoofdredacteur van magazine Wandel.nl. Ze vertelden openhartig hoe en waarom zij op zoek zijn naar een partner die ook wandelt. Ook lieten zij zich fotograferen in hun wandelkleding. Het resultaat is dit mooie artikel. Met veel dank aan Jorien, Ron, Peter en Anita voor hun deelname. En dank aan kWbn voor het contact, de interviews en het leuke artikel!

WIL JIJ MET MIJ?

Artikel in Magazine Wandel.nl van kWbn - Koninklijke Wandel Bond Nederland, editie 2, 3de jaargang 2017

Wandelen kost tijd. Prettig dus als je partner ook wandelt; als je ’t allebei heerlijk vindt om te genieten van de rust in de natuur of juist van de drukte tijdens gezellige wandelevenementen. Van de 441 miljoen wandelingen die we gezamenlijk per jaar maken, wordt twintig procent gelopen door alleenstaanden. Dat is niet voor iedereen een bewuste keus. Op DeWandeldate staan bijna 3.300 profielen van wandelaars op zoek naar een levenspartner die ook graag wandelt. Zestig procent is vrouw, vooral in de 50+ categorie zijn de mannen in de minderheid. Toch hebben maar liefst driehonderd mannen en vrouwen in de afgelopen drie jaar via de datingsite een partner gevonden. Een eerste afspraak verloopt altijd wandelend. Ze spreken samen af of ontmoeten elkaar tijdens één van de groepswandelingen. Heel anders dan tijdens een klassieke date. ‘Wandelen is een hele leuke manier om mensen te ontmoeten’.

Jorien (29): Liever meteen een wandeling

Foto: Eize Wiersma

‘Ik wil graag een nieuwe partner, maar ik ben niet hard op zoek, hoor. Ik geloof niet dat zoeken echt werkt. Maar als ik toch iets bewuster om me heen kijk, dan kies ik liever iemand die ook houdt van het maken van lange wandelingen, die een beetje filosofisch is ingesteld, humor en een actieve en gezonde leefstijl heeft. Daar hoort ook wandelen bij. Zelf vind ik het heerlijk om te doen, mijn hoofd leeg te maken, zuurstof binnen te krijgen. Ik doe het alleen te weinig. Ik ben co-ouder van mijn twee kinderen en ik studeer maatschappelijk werk en dienstverlening. Dus het wandelen moet echt gepland worden. Komende zomer ben ik twee weken alleen, dus het lijkt me wel wat om met een groep singles op wandelvakantie te gaan naar Ierland of zo. Ik ben niet gemaakt om veel alleen te zijn, ik zoek graag mensen op, ontmoet ook graag nieuwe mensen om met ze te praten, ervaringen uit te wisselen, te horen hoe ze aankijken tegen zingeving, opvoeding, onze samenleving, tegen het leven. Ik kan over van alles praten, ik praat ook graag, haha. Ik ben altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling, dat vind ik heel boeiend.

Eigenlijk is internet daten niets voor mij. Op andere sites wissel je vaak eerst allerlei zaken uit, soms ook intiemere, en dan blijkt het toch niet te matchen of komt het uiteindelijk niet tot een afspraak. Ik spreek liever meteen af om bijvoorbeeld een wandeling te maken. Dat heen en weer mailen is niet mijn ding.’

Ron (46): Mee met groepswandeling

Foto: shoots & More Breda

‘Eigenlijk ben ik een hardloper. Maar ik hou ook van wandelen. Relaxt genieten van de natuur in plaats van er doorheen te jakkeren, lekker buiten zijn, vitamine D inhaleren, in beweging zijn, gezond leven, slowlife, dat past allemaal bij me. En ook, is mijn ervaring, bij andere singles die bij DeWandeldate staan ingeschreven. Ik ga zo’n twee keer per jaar mee met een door DeWandeldate georganiseerde wandeling. Daar doen dan zo’n tien, twaalf singles aan mee; de helft is vrouw, de andere helft man. Het leuke van zo’n gezamenlijke wandeling is dat je veel mensen ontmoet. Je loopt ongedwongen een stuk met iemand op, er valt altijd wel wat te bepraten onderweg, over de omgeving, de natuur. Zo’n groepswandeling verloopt heel ontspannen. En het is heel vrijblijvend. Je kunt na een kwartiertje ook met iemand anders een gesprek aanknopen, je bent niet vijftien kilometer aan elkaar gebonden. Zo’n groepswandeling vind ik prettiger dan het rechtstreeks contact zoeken met iemand via de site. Dat heb ik ook wel eens gedaan, hoor. En als het klikt op de chat of via de mail en je spreekt af, dan heb je ook meteen een hele leuke middag. Maar soms heb je met iemand mail- of chatcontact en dan opeens is het stil en wordt er niet meer gereageerd. Een beetje lomp vind ik dat. Met zo’n groepswandeling ontmoet je elkaar meteen. Nee, ik heb er nog geen relatie aan over gehouden. Dat hoeft ook niet. Ik maak daar niet mijn hoofddoel van, anders wordt het zo’n dingetje. Natuurlijk wil ik met iemand oud worden, maar vooralsnog leid ik een erg leuk leven.’

instagram.com/ronbekker

Peter (62): Mijn soort mensen

Foto: Ilse Schuurmans Fotografie

‘Via DeWandeldate heb ik inmiddels drie dates gehad. Het is wat ik ervan verwachtte: een hele prettige manier om leuke mensen te ontmoeten.

Als je wandelt, loop je letterlijk een stukje met elkaar op, je bent in beweging, alleen daardoor al ben je ontspannen. Soms heb je meteen een gesprek over elkaar en over relaties, soms over koetjes en kalfjes. Maar het hoeft nooit stil te zijn, de omgeving biedt altijd genoeg gespreksstof. Heel anders dan bij een klassieke date, die voor mij al snel iets kunstmatigs en ongemakkelijks heeft. Ik wandel pas een paar jaar, ben dus een late bekeerling. Maar het is inmiddels wel bijna een eerste levensbehoefte. Wandelen is voor mij onthaasten, voortgaan in een natuurlijk levenstempo. Ik doe in het dagelijks leven zoveel mogelijk te voet. Ik heb de luxe dat ik 25 minuten lopen van mijn werk woon. Dat doe ik dus iedere dag. Het klinkt hoogdravend, maar het is voor mij ’s morgens een soort ochtendmeditatie, een warming up, en ’s avonds een soort cooling down. In het weekend en op vakantie maak ik langere wandeltochten – afgelopen jaar bij voorbeeld het Havezathepad in Overijssel en de Eiffelsteig in Duitsland. Sommige tochten doe ik alleen, andere met vrienden.

Mensen die van wandelen houden, zijn ‘mijn soort mensen’, gelijkgestemden.

Ze zijn zelden gehaast of gestrest, ze hebben vaak hun zielenleven redelijk op orde, kunnen genieten van het moment en houden meestal ook van cultuur en van lezen. En bij elkaar opgeteld staat dat bijna garant voor een prettige ontmoeting.’

Anita (43): Toe aan een Superrelatie

Foto: Pim van der Maden

‘Ik verlang naar een ‘duurzame superrelatie’, haha’. Ik ben afgelopen 3,5 jaar voornamelijk single geweest en dus veel alleen op pad. Nu ga ik voor de warmte van het delen en verbinding, samen op weg. Vandaar dat ik nu echt kies voor ‘duurzaam’. Als ik iemands profiel bekijk op DeWandeldate let ik altijd op iemands foto - uiterlijk is ook belangrijk, dat is nu eenmaal zo -, zijn introductietekst en welke boeken hij leest, want ook dat kun je heel goed aangeven op de site. Tekst en ook de foto’s maken duidelijk waar iemand graag wandelt. En je kunt er aanvinken wat voor wandelingen je maakt. Ik zoek geen kilometervreter of iemand die vooral georganiseerde tochten loopt. Dat is namelijk een wezenlijk andere wandelaar dan ik ben. Ik hou van onverhard wandelen, van op pad gaan om een route te lopen, lekker te struinen over bijvoorbeeld een Klompenpad en zo op avontuur te zijn en nieuwe dingen te ontdekken. Wandelen is voor mij een natuurlijk ingrediënt voor mijn leven. Ik voel me heerlijk als ik wandel. Ik doe het iedere dag, privé en ook voor mijn werk als wandelcoach. Het zijn in de buitenlucht geeft mij letterlijk en figuurlijk ruimte. Ik hou van de stilte en de rust van de natuur om me heen én van het hebben van verbinding met anderen. Dat komt bijvoorbeeld samen bij de stiltewandelingen die ik organiseer. Ik werk met als thema ‘ont-moeten’. Dat heeft een dubbele betekenis: niets moeten, want ik vind dat mensen zoveel moeten, en anderen ontmoeten. Ontmoetingen vind ik vaak heel inspirerend. Ik plaats regelmatig een filmpje over ont-moeten op youtube. Zoek daar maar eens op mijn naam.’

Oproep voor deelnemers

Vor dit artikel deden we in januari een oproep om deelnemers te werven. In totaal reageerden 16 leden: 11 vrouwen en 5 mannen. Dit was de Oproep:

Word ook lid en volg DeWandeldate

© DeWandeldate, 4 mei 2017