Mobiele menu

11 stranden tocht: van Bloemendaal naar Hoek van Holland

Sportieve date: samen de 11-stedentocht wandelen

Liefhebbers van de Elfstedentocht halen hun hart op bij de 11-stedenwandeltocht in Friesland. Daag elkaar uit voor een sportieve wandeldate! Loop één of meerdere dagen samen. 

Een stukje Historie

De 11-Stedenwandeltocht in Friesland is één van de drie traditionele 11-Stedentochten. De andere tochten zijn de 11-Steden schaatstocht en de 11-Steden fietstocht. De Fietstocht wordt ieder jaar gereden. De Schaatstocht alleen wanneer er voldoende ijs op de Friese boezem ligt. De geschiedenis van de tochten gaat terug naar het begin van de 20e eeuw. De eerste Elfstedentocht op de schaats werd gereden in 1909, de eerste Fiets Elfstedentocht in 1912. En op 16 augustus 1946 ging de eerste 11-Stedenwandeltocht van start. Al vóór deze tijd liepen fanatiekelingen de ‘Wandeltocht der Tochten’,  maar vanaf dit moment zorgde de ‘Stichting Friese 11-Stedenwandeltochten’ voor maaltijden en een slaapplaats op een vrachtschip. In al die tijd is het concept van ‘bed en maaltijd’ onveranderd gebleven.

11-steden tocht:

207 km wandelen van Leeuwarden naar Dokkum

Een 207 kilometer lange tocht die de wandelaars in 5 dagen door de historische Friese 11 steden leidt. Tussen de steden wandel je door het uitgestrekte weidelandschap en pittoreske dorpjes. Tijdens de tocht geniet je van de weidse vergezichten, de prachtige velden met grazende koeien, Friese paarden en de rijke geschiedenis van het landschap. Voor diegene die de gehele tocht volbrengt is er het felbegeerde 11-Stedenwandelkruisje. Eén van de drie officiële 11-Stedenkruisjes.

  • Wanneer? Rond Hemelvaart, dinsdag 7 mei t/m zaterdag 11 mei 2024
  • Hoe? Wandelen
  • Hoeveel dagen? Je kunt 1 tot 5 dagen meedoen
  • Waar? Vanuit Leeuwarden loop je langs totaal 11 steden. Als je minder dagen meedoet bezoek je minder steden.
  • Hoeveel km? Als je de volledige tocht loopt is het 207 km.
  • Organisator: Stichting Friese 11-Stedenwandeltocht

De 11 steden in Friesland:

  • Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum

Wil je deze tocht als wandeldate lopen?

Wil je wel meedoen maar weet je niet met wie?

  • Zet 'm in je Wandeldate voorstel. Zo laat je andere leden weten wat jouw idee is.  
  • Of stuur een BERICHT en nodig één van de leden persoonlijk uit. Dat werkt beter en sneller!
  • Je hoeft natuurlijk niet gelijk af te spreken voor alle 5 dagen. Stel bijvoorbeeld voor de eerste dag samen te lopen. Als het dan bevalt, kan je ook de volgende dagen samen afspreken. 

 

Fout melden?

Zie je een fout in bovenstaande gegevens of heb je een andere aanvulling? Je mail is welkom bij Irene, info@dewandeldate.nl

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

De Foto ontvingen we via de organisatie van de 11 strandentocht (de 11-stedentocht is in 2020 vervangen door de Hartstocht)

© DeWandeldate, 6 juni 2017. Update in 2023.