Mobiele menu

Dit artikel verscheen in 4 dagbladen

DeWandeldate in 4 dagbladen: 'Cupido’s op de nichemarkt'

Na een interview met Irene den Ouden door journalist Nancy Ubert verscheen op zaterdag 7 februari 2015 dit artikel over DeWandeldate en enkele andere niche datingsites van in 4 dagbladen: Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad / IJmuider Courant, De Gooi- en Eemlander en Leidsch Dagblad.

Voor het digitale liefdespad ben je nooit te alternatief, te oud, te ziek, te mooi of te dik. Sterker: voor singles met grote passies, duidelijke voorkeuren en strikte leefgewoonten zijn op internet steeds meer toegesneden datingsites te vinden. Nu online flirten populairder is dan ooit tevoren, groeit deze nichemarkt (gericht op specifieke doelgroepen) flink mee.

Tegenwoordig ben je hip als je durft te vertellen dat je je lief dankzij internet hebt ontmoet. Het percentage alleenstaande mannen en vrouwen in ons land (volgens het CBS ongeveer 2,8 miljoen) blijft stijgen. De meerderheid van deze bevolkingsgroep wil niet alleen blijven en gaat actief op zoek. Daar profiteren de datingsites van. ,,De schattingen lopen uiteen, maar ik houd rekening met een jaaromzet in de Nederlandse datingmarkt van circa 30 miljoen euro’’, aldus directeur Erik van der Veen van Relatieplanet, de populairste onlinedatingssite van ons land. Exacte cijfers zijn er niet, maar op een startpagina als datingwebsites.nl staan meer dan duizend adressen genoemd. Met zoveel concurrentie moet je als ’digitale koppelaar’ een duidelijke keuze maken: kies ik voor groot, voor speciaal of hangt deze cupido zijn pijl en boog in de wilgen.

Voormalig marktonderzoeker Irene den Ouden heeft het roer in haar carrière omgegooid en verdient nu haar brood als expert op het gebied van dating. Een jaar geleden heeft ze zelf een site gelanceerd die zich richt op alleenstaanden die een partner zoeken die ook van wandelen houdt: www.DeWandeldate.nl.

Stoute schoenen

Ze vertelt: ,,Hoe moet je, als je dan eindelijk de stoute schoenen aantrekt, tussen die duizenden andere alleenstaanden die ene gelijkgestemde partner vinden? Iemand met dezelfde achtergrond, levensstijl, interesse of passie. Op vrijwel elke datingsite kun je op je profiel van alles kwijt over je voorkeuren en hobby’s maar bij een niche datingsite ontmoet je sneller gelijkgestemden, potentiële partners die in ieder geval goed scoren op een voor jou belangrijk kenmerk.’’

Voordat Irene den Ouden haar netwerk lanceerde, onderzocht ze elk hoekje en gaatje van de markt. ,,38 Procent van de datingsites richt zich op specifieke doelgroepen. Denk maar aan Horsedate, HIV-positieve Dating, Vegadates, Mooiemensen en Seniorengeluk. Daarnaast zijn er de algemene datingsites voor het grote publiek en de erotische sites om seksuele contacten op te doen.’’

Ondertussen blijft het aantal inschrijvingen voor digitaal daten groeien. Op vrijwel elke site. In een jaar tijd trok Irene bijna 1000 leden naar zich toe. ,,En er zijn nu al een stuk of tien koppels ontstaan. Hartstikke leuk, want dat geeft energie om door te gaan. Als eenpitter moet ik opboksen tegen honderden andere sites die het ook serieus aanpakken. Vooral de speciale datingsites voor senioren zijn erg succesvol. 50-plussers vormen de grootste doelgroep in de datingbranche. Meer dan 20 verschillende Nederlandse datingsites richten zich op de oudere singles.’’ Dat hangt natuurlijk ook samen met de vergrijzing.

Ook Irene’s initiatief past perfect in deze tijd. Niet alleen nemen het aantal ouderen en het aantal alleenstaanden toe, ook het aantal wandelaars groeit. Wandelen is populair in ons land. In bijna 40 procent van de huishoudens wordt inmiddels gewandeld, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Atlas Volksgezondheid (oktober 2014). ,,Wandelen is niet alleen de populairste outdoor activiteit, maar ook heel geschikt om anderen te ontmoeten en gesprekken te voeren. Nadat ik zelf single was geworden miste ik vooral het gezellig samen wandelen. Ik wist zeker dat er meer mensen rondliepen met hetzelfde probleem. Eigenlijk ben ik zo op het idee gekomen.’’

 

Méér artikelen, video's, radio en tv over DeWandeldate?

DeWandeldate in de Media

 

Wil je ook lid worden of DeWandeldate volgen?

© DeWandeldate, 9 februari 2015.