Mobiele menu

Zoek je een verfrissende eerste date? Kies voor een blotevoetenwandeling!

30 Blotevoetenpaden in Nederland en België

Ontvang wekelijks DeWandeldate Tips & Agenda

Zoek je een verfrissende eerste date? Maak eens een blotevoetenwandeling op één van de mooie blotevoetenpaden in onze natuurgebieden: Doezumermieden, Schoorlse Duinen, Drents-Friese Woud en Hoge Kempen.

Blotevoetenwandelen steeds populairder

Iedereen die wel eens een strandwandeling maakt op blote voeten, op zand en soms over schelpen, weet hoe het voelt. Hoe zou het zijn om ook eens blootsvoets het bos in te gaan of een weiland? Wandelen op blote voeten kan je overal proberen, maar lang niet alle wandelroutes zijn even geschikt. Paden zijn niet schoon en er kan glas liggen. Om het de beginnende 'barefoot' lopers gemakkelijk te maken, worden er steeds meer speciale blotevoeten paden aangelegd, door heel Nederland en ook in België.

Lopen op blote voeten is heerlijk, bevrijdend, een gezonde en speelse manier van natuurbeleving! Leuk voor kleine en grote kinderen!

Wat is een blotevoetenpad?

Een blotevoetenpad is speciaal aangelegd om op blote voeten door de natuur te lopen. De mooiste paden liggen midden in natuurgebieden: Doezumermieden, Schoorlse Duinen, Drents-Friese Woud, Hoge Kempen, of op een andere bijzondere lokatie zoals een landgoed of een permacultuur tuin.

Op een blotevoetenpad loop je een korte wandelroute, een parcours, over verschillende soorten ondergrond: van zacht gras en fijn zand tot schelpen, grind en grote keien, van houtsnippers tot houtstronken en dikke takken. Voor kinderen zijn vooral de paden met de modderplassen heel leuk, en de andere avontuurlijke elementen zoals de touwladder, evenwichtsbalk, bungelbak en uitkijktoren. Er zijn ook blotevoetenpaden die vooral bedoeld zijn voor een heilzame ontspanningswandeling met natuurlijke voetmassage. Andere paden willen het publiek een boodschap mee te geven. Zo heeft het Hof van Twello er een belevingsroute van gemaakt, vol historische en culinaire informatie. Veel blotevoetenpaden zijn gratis, soms betaal je een toegangsprijs. Een ideale activiteit voor in de zomer, nu het lekker warm is. Neem vooral ook je kinderen mee. Veel plezier!

In 2013 startten we, op de OutdoorFriends site, met een Top 10 lijst. Inmiddels hebben we de lijst steeds verder uitgebreid. Deze 2 bijzondere wandelpaden zijn speciaal uitgezet voor de barefoot liefhebbers. 

24 blotevoeten paden in Nederland

Let op: check zelf van tevoren of het park open is en of er speciale maatregelen of omstandigheden zijn. Vraag ook na of het pad de laatste tijd goed onderhouden en schoon is. 

(Volgorde: van Noord naar Zuid)

#1. Blote Voeten Pad Opende - 't Blôde Fuottenpaad (Opende, Groningen en Friesland)

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad; het Blotevoetenpad. De naam zegt genoeg, schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten door modder, over water en gras. Het Blotevoetenpad is het hele jaar vrij toegankelijk. Dit is een in de natuur aangelegd wandelpad van 3 km, met leuke opdrachten en spelletjes onderweg.

 • Lengte: je kunt kiezen tussen een route van 1,6 km of 3,4 km.
 • Ligging: in natuurgebied Doezumermieden, ten zuidwesten van de provincie Groningen, tussen Groningen en Drachten. 
 • Adres: Parkeerplaats P2: Polder de Kaleweg, 9865 TC Opende.
 • Extra's: je kunt starten en eindigen in Theetuin Blotevoetenhof (Peebos 1a). Er zijn ook andere wandelroutes in het natuurpark Doezumermieden, variërend van 1 tot 17 km.
 • Video uit 2011: Blotevoetenpad Opende.

#2. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold (Appelscha, Friesland)

Mooi gelegen in Nationaal Park Drents-Friese Wold met vele wandelpaden ligt dit blotevoetenpad: 'een heel bijzonder pad. Je mag er met blote voeten op lopen. Dus schoenen en sokken uit!'

 • Lengte: 2 km.
 • Ligging: in Nationaal park Drents-Friese Wold, bij Buitencentrum Drents-Friese Wold.
 • Adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ, Appelscha.
 • Extra's: in het Buitencentrum vind je veel informatie over de natuur in het Nationaal Park, met tentoonstelling 'Grenzeloos Wold'. En je kunt er natuurlijk heerlijk wandelen in het Nationaal Park. 

#3. Blote voetenpad Boerderijrecreatie (Delfstrahuizen, Friesland)

Een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. Door een natuurgebied lopen, waar koeien grazen en -bruggetjes je van het ene naar het andere terrein brengen. Een waardevolle belevenis. Het blote voetenpad zorgt voor ontspanning en plezier.

 • Ligging: Boerderijrecreatie, aan het Tjeukemeer vlak bij het dorp Delfstrahuizen en Echtenerbrug, tussen Lemmer en Heerenveen in.
 • Adres: Marwei 124b, 8508 RH, Delfstrahuizen.
 • Extra's: Voor bij de wandeling krijg je een informatie kaart voor vogels en weidebloemen mee. Je kunt tijdens de wandeling een wedstrijd element in voeren door het spel vlaaitrappen te spelen. Bij warm weer is het mogelijk een outdoor modderbad te nemen, bedekt met modder loop je naar het Tjeukemeer om u daar weer schoon te zwemmen. Nog veel meer activiteiten: koe knuffelen, Fierljeppen, klompengolf, etc.
 • Let op: dit blotevoetenpad is tijdelijk gesloten i.v.m. distels. Als je toch komt word ene alternatief pad aangeboden. Neem voor de zekerheid eefrst even contact op!

#4. Blotevoetenpad Gouwe Voeten (Bovenkarspel, Noord-Holland, West-Friesland)

Blotevoetenpad Gouwe Voeten, Bovenkarspel, Noord-Holland, West-Friesland

Een pad dóór en over de natuur elementen: de aarde waar je over loopt, de lucht als je op de bungelbank zit, het water waar je doorheen waadt. Onderweg mag je de vruchten aan de planten en bomen proeven.

 • Ligging: naast de boerencamping 'de Gouwe Stek'.
 • Adres: De Gouw 11, 1611 BS, Bovenkarspel.
 • Extra’s: langs het blotevoetenpad veel informatie over de agrarische sector.

#5. Blote Voetenpad Helderse Vallei (Den Helder, Noord-Holland)

Blote Voetenpad Helderse Vallei, Den Helder, Noord-Holland

Op het Blote Voetenpad ontdek je Den Helder, maar dan in het ‘klein’. Jong en oud ontdekken op blote voeten het bos Donkere Duinen, de Grijze Duinen, de Waddenzee, het boerenland, de Stelling van Den Helder en het moerassige Mariëndal. Het Blote Voetenpad bestaat uit een rondwandeling van ongeveer 250 meter rondom onze schapenweide. Er is een boomstammenpad, speelduin, strekdam en een stukje wad. Ook is er een bungelbank in het bollenland, een trekvlot, een loopgraaf en een wiebelbrug met grote stapstenen. 

 • Lengte: 250 m.
 • Ligging: langs de Donkere Duinen.
 • Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder.
 • Extra’s: een trekvlot en 8 ontdekkisten  met leuke opdrachten en materiaal om spelenderwijs de verschillende natuurtypen van Den Helder te ontdekken.

#6. Blotevoetenpad Schoorlse Duinen (Schoorl, Noord-Holland)

Wie heeft het juiste linkje naar de website? 

Blotevoetepad Schoorlse Duinen, Noord-Holland

Dit kinderpad ligt in natuurgebied Schoorlse Duinen en wordt onderhouden door Staatsbosbeheer. 'Prikkel je zintuigen en voel met je blote voeten de verschillen tussen glad en stroef, zacht en hard, nat en droog. Hoe voelt het om over dennenappels of schelpen te lopen? Of voel je liever een zacht mostapijt? Aan het eind van het pad kun je je voeten afspoelen met echt duinwater.'

 • Lengte: 150 m.
 • Ligging: bij Buitencentrum Schoorlse Duinen, Het pad is ongeveer 150 meter lang en ligt in het speelbos, aan de rand van natuurgebied Schoorlse duinen.
 • Adres: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl.
 • Extra's: het speelbos en er starten hier ook verschillende wandel- en fietsroutes.

#7. Blote Voetenpad Land van Fluwel (Sint Maartenszee, Noord-Holland)

blotevoetrenpark Land van Fluwel, Sint Maartenszee, Noord-Holland

Op het nieuwe pad struin je 1 kilometer lang over het weidse park en voel je de natuur tot in je tenen. Priek, prut en laat je verleiden tot dit avontuur. Stijg tot grote hoogte op de uitkijktoren, loop de stelten, stap over stammen zonder in het water te vallen en voel het moeras tussen de tenen. Je bepaalt zelf of je de moeilijke, makkelijk, droge of natte route volgt. Onderweg maak je kennis met mooie verhalen uit de regio die in de route zijn gebouwd. Zo waad je door ons eigen Noordhollands kanaal, loop je over de Westfriese Omringdijk, stap je door het Wildrijk en kom je er eindelijk achter waarom de landerijen rond Land van Fluwel regelmatig onder water staan.

 • Lengte: 1 km.
 • Ligging: het Blotevoeten pad is onderdeel van Avonturenparadijs Land van Fluwel en ligt dicht bij de Noordzee. 
 • Adres: Belkmerweg 65; 1753 GD Sint Maartenszee
 • Extra's: Avonturenparadijs, Pannenkoekenhuis, Bos met audiotour over de Tulp. 

#8. Blotevoetenpad De Sternhof (Zeewolde, Flevoland)

Blotevoetenpad De Sternhof, Zeewolde, Flevoland

Dit pad is 1500 meter en gemaakt op een voormalig boerenerf. Een natuurlijk groen pad met allerlei ondergronden: mos, hout, grind, gras, modder, steen en heel andere verrassende materialen. Het pad loopt door de bloementuin, een labyrint en de biologische moestuin die bewerkt wordt door Sternzorg en gemaakt is voor de Voedselbank. 

 • Lengte: 1500 m.
 • Ligging: op Recreatieboerderij De Sternhof, tegenover Harderwijk. Op de grens van het nieuwe polderland en het oude vaste land.
 • Adres: De Sternhof, Sternweg 14, 3898 LJ, Zeewolde.
 • Extra's: een natuurspeurtocht en geurende voetenbalsem na afloop maken het af.

#9. Blotevoetenpad De Koppel (Hardenberg, Overijssel)

Blotevoetenpad De Koppel, Hardenberg, Overijssel

Het pad is een combinatie van een waterspeelplek en een blotevoetenpad. Loop met het water mee naar de vijver en voel zand, gras, modder, keien en boomstam.

 • Lengte: 60 m lang
 • Ligging: aan de Overijsselse Vecht, met sluis en stuw
 • Adres: Vechtstraat 8. AX Hardenberg
 • Extra's: Bijenstal, Insectenhotel, Moestuin

#10. Blotevoetenpad A. Vogel tuinen ('t Harde, Gelderland)

Blotevoetenpad A. Vogel tuinen, 't Harde, Gelderland

Volgens Alfred Vogel is het lopen op blote voeten een geweldige remedie tegen geestelijke en lichamelijke moeheid. Het Blotevoetenpad zorgt voor een verrassende natuurbeleving. Het korte pad loopt dwars door de ecologische productietuinen van A.Vogel. Over gras, mos, steen, geurige kruiden, wol en houtsnippers. Hoe voelt het om op mos te lopen? Wat is het effect van de pepermuntplant op een vermoeide voet? En hoe voelen verschillende grondsoorten met de voeten aan?'

 • Ligging: verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg tussen ’t Harde en Elburg.
 • Adres: Eperweg 3-5, 8084 RB ’t Harde.
 • Extra's: de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten zijn gratis te bezoeken. Er zijn verschillende natuurbelevenissen te doen. Maak je eigen kruidenthee in het Kruidentheehofje, koop verse eieren en A.Vogel producten in de Landgoedwinkel, breng een bezoek aan de kleinste medewerkers in de Insectentuin, snoep van kruiden en fruit in de Pluk- en Smultuin en meer! Ook is er een Speeldernis, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren op natuurlijke speelattributen, en speurtochten voor jong en oud. 

#11. Natuur- en Blotevoetenpad Buitenpost (Twello, Gelderland)

Blotevoetenpad Hof van Twello, Gelderland

Het blotevoetenpad voert je langs de hoogstamboomgaard, het wilgenwiebelpad en het moeras. Je kunt kiezen uit twee routes die parallel lopen aan elkaar. De ene route is voor echte bikkels, de andere route is meer geschikt voor jonge(re) kinderen en mensen die wat minder goed ter been zijn.

 • Lengte: 2,5 km.
 • Ligging: bij Deventer.
 • Adres: Rijkstraatweg 17a, 7391 MH Twello.
 • Extra's: naast het Blotevoetenpad vind je op landgoed Buitenpost ook de Bar: hier eet je in een tuinkas, middenin het groen. Bij de Bar wordt er gewerkt met eigen, lokale en seizoensgebonden producten. Veel van deze producten zijn terug te vinden in de Streekwinkel op het terrein. Het is ook mogelijk om te overnachten op minicamping Buitenpost, met uitzicht op de eigen wijngaard.

#12. Blotevoetenpad Engbergen (Voorst, Gelderland)

Blotevoetenpad Engbergen, Voorst, Gelderland

Een mooi en avontuurlijk wandelpad van ongeveer 1,5 kilometer lang. Tijdens de wandeling loop je op verschillende verrassende ondergronden. Zand wordt afgewisseld met grind, gras, mos, modder, houtsnippers, en zelfs een klein stukje door het water. Start je ontdekkingstocht vanaf de top van Natuur en Recreatiegebied Engbergen tussen Gendringen en Voorst bovenop de rivierduin. Volg het pad en je komt onderaan bij de rivier de Oude IJssel uit.

 • Lengte: 1,5 km.
 • Ligging: Natuur- en recreatiegebied Engbergen (nabij Gendringen), in de Oude IJsselstreek.
 • Adres: 7083 AB Voorst, Oude IJsselstreek. De route begint en eindigt bij restaurant Engbergen aan de Bosweg in Voorst (Oude IJsselstreek).
 • Extra's: er is een sfeervol openluchttheater, verscholen in het bos. En een kinderboerderij en een bijenstal. 

#13. Blotevoetenland Erve Brooks (Gelselaar, Gelderland)

Blotevoetenpad Erve Broeks, Gelselaar, Gelderland

Het Blote voetenland is een stuk land van ca. 1 hectare waar je heerlijk op blote voeten kunt lopen over verschillende ondergronden. Dit geeft een uniek buitengevoel en is een aangename ervaring voor de voeten. Onderweg is er een riviertje dat uitkomt in een meertje met een eilandje waar je even kunt uitrusten en genieten van de natuur terwijl de kinderen lekker kunnen spelen in het water en zand. Daarnaast is er nog een uitkijk toren, waterbrug en nog veel meer. Op het eind kunnen de voeten worden gewassen in grote ouderwetse teilen.

 • Lengte: 1 ha.
 • Ligging: na een paar minuten wandelen door het Achterhoekse natuurschoon kom je bij de museumboerderij ” Erve Brooks Niehof” .      
 • Adres: Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar.
 • Extra's: een avonturenpad, een binnenspeeltuin en een buitenspeeltuin, een pannekoekenboerderij en een museumboerderij.

#14. Blotevoetenpad bij Zorgbad Zonnewater (Hoog-Keppel, Gelderland)

(Wie weet wat de juiste link naar de website is?)

Blotevoetenpad bij Zorgbad Zonnewater, Hoog-Keppel, Gelderland

Zet al je zintuigen in om de bijzondere prikkels van verschillende ondergronden waar te nemen op een zorgvuldig samengesteld parcours. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af tijdens een route van ruim 300 meter lang. Dit pad wordt op 1 april 2017 in gebruik genomen.

 • Lengte: 300 m lang
 • Ligging: Aan de rand van het bos op het terrein van buitenzwembad Hessenbad in Hoog-Keppel
 • Adres: Monumentenweg 34, 6997 AH Hoog-Keppel.
 • Extra's: beweegtoestellen en trampolines op de ligweide van het buitenzwembad. Het pad ligt in een prachtige wandel- en fietsomgeving. 

#15. Blotevoetenpad Sfeer van Willems (Wychen, Gelderland)

Blotevoetenpad Sfeer van Willems, Wychen, Gelderland)

Dit blotevoetenpad loopt door een pluktuin met 40 verschillende groenten, klein fruit en kruiden. Deze wandeling is ook zeer geschikt als je eens goed wilt aarden. Door direct contact met de aarde raak je snel weer in balans. 

 • Lengte: 300 m. 
 • Ligging: in de pluktuin
 • Adres: Ploegweg 7 6604 BH Wijchen
 • Extra's: De pluktuin, en voor de kinderen: op het pad staan borden met vragen en weetjes die met de seizoenen mee aangepast worden. Er is een klimtoren en je kunt er houten bosdieren zoeken.

#16. Blotevoetenpad Groene Erf (Rosmalen, Noord-Brabant)

Het pad is voorzien van verschillende ondergronden zoals houtsnippers, kiezels, modder en water. Er zijn bankjes om uit te rusten en voor kinderen zijn er kinderspeelplaatsen. Start met het kabouterpad, loop langs de verschillende dieren, aangelegde natuurlijke oevers, bloemenweide en paddenpoel. door de hoogstamfruitgaard en langs de moestuin. Onderweg zijn er veel speelse onderdelen die het pad spannend maken, zoals bruggen, klimbomen en buis onder de grond om door heen te kruipen. Ook is er een leuke waterspeelplaats in de route verwerkt.

 • Lengte: 1,5 km.
 • Adres: Kruisstraat 58, Rosmalen
 • Extra's: terras en Landwinkel.

#17. Blotevoetenpad Dier en Tuin weide (Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant)

Natuur avontuur: Op je blote voeten lopen met 25 hindernissen is natuurbeleving ten voeten uit. Je passeert kiezels, palen, houtsnippers, basalt, klapzand, watergeul, moddergeul, fotobankje, keienbult, steltenpad, graspad, grindrooster, boomschors, graskeien, boomstronken, palenvak, evenwichtspaaltjes, voetenspel, wiebelbrug, zandbak, evenwichtsbalk. 

 • Ligging: op de Dier & Tuin weide
 • Lengte: er is een korte route van 1,5 km en een lange route van 4 km (met een extra stuk door het bos). 
 • Adres: Meerstraat 45a, 5473VX Heeswijk-Dinther
 • Extra's: het pad eindigt bij het Dr. Kneip waterbassin waar je je voeten in koud water kunt koelen en wassen. 

#18. Blotevoetenpad Brabantse Wal (Bergen op Zoom, Noord-Brabant)

Blotevoetenpad Brabantse Wal, Bergen op Zoom, Noord-Brabant

Dit blotevoetenpad loopt 2½ kilometer langs de mooiste plekjes van Landgoed Lievensberg. Je begint bij de monding van die denkbeeldige rivier en wandelt terug naar de bron: het hoogste punt, waar de rivier ontsprong uit de ogen van de Treurbeuk. Aan het begin bestaat het Blote Voetenpad, net als bij een echte rivier, uit fijn zand. Hoe dichter je bij de bron komt hoe grover de ondergrond wordt. Wie doorzet wordt beloond met mooie ronde keien die je de berg opleiden. Waar de keien rotsblokken zijn geworden en je de boomwortels achter je hebt gelaten, heb je het hoogste punt bereikt. Je staat voor de Treurbeuk en kijkt uit over het bos.'  

Opmerking: Via één van de bezoekers kreeg DeWandeldate de melding dat vooral het begin en einde van het pad (het kunstmatige gedeelte) vervuild is. Ook honden lopen over dit pad. 

 • Lengte: 2,5 km.
 • Ligging: op landgoed Lievensberg, bestaande uit een park, zandverstuivingen, heidetuinen en dennenbossen.
 • Adres: Het blotevoetenpad begint schuin tegenover restaurant Het Appeltje, Balsedreef 5, 4623 RA Bergen op Zoom.
 • Extra's: er is ook een klimbos, een heidetuin en twee wandelroutes. En je kunt er mountainbiken. 

#19. Blotevoetenpad Toon Kortoomspark (Deurne, Noord-Brabant)

Blotevoetenpad Toom Kortoomspark Deurne, Noord-Brabant

Je kunt de Peel ruiken, voelen en beleven. Dit Brabantse blote voetenpad is een belevingspad. Je wandelt over allerlei ondergronden: water, turf, stenen, mos, varens, modder etc. Het pad is uitgezet over ca. 1,5 ha. Onderweg kom je vele bankjes tegen waar je van het uitzicht kunt genieten. Er is een plein met hangmatten, en verder belevenissen als uitkijktoren, evenwichtsbalken, touwbrug oversteek, moddersloot en steltlopen.

 • Lengte: 1,5 hectare.
 • Ligging: Griendtsveen.
 • Adres: Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne.
 • Extra’s: museum, proeflokaal en theetuin met uitzicht over de Peel.

#20. Blotevoetenpad Steinerbos (Stein, Limburg)

Blotevoetenpad Steinerbos, Stein, Limburg

Het blotevoetenpad is aangelegd in de natuur en ligt in het speelbos. Maak kennis met verschillende ondergronden zoals water, zand, dennenappels, modder, bospad, gras, en zoveel meer.

 • Lengte: 600 meter
 • Ligging: het pad is onderdeel van het Belevenispark Steinerbos, midden in de natuur dus. 
 • Adres: Stadhouderslaan 220, 6171 KP Stein
 • Extra's: in Belevenispark Steinerbos is ook een natuurspeeltuin, binnenspeeltuin, kinderboerderij, roeivijver en skelterbaan.

#21. Blotevoetenpark Brunssum (Brunssum, Limburg)

Blotevoetenpark Brunssum, Limburg

Het BloteVoetenPark in Brunssum is geschikt voor jong en oud. Niks moet: sla je liever een hindernis over? geen probleem! Er zijn o.a. hindernisbanen over het water, evenwichtsbalken, modderbaden, vrolijke voeten spelletjes, en een doolhof.

 • Lengte: 4 km. 
 • Ligging: in het Schutterspark Brunssum in Zuid-Limburg, in de buurt van Geleen.
 • Adres: Ganzepool 9a, 6443 WZ Brunssum.
 • Extra's: Geniet heerlijk op het natuurterras of in de sfeervolle horeca.

 

Blotevoetenpaden in Nederland - zonder website

We krijgen regelmatig meldingen van nog blotevoetenpaden die in dit overzicht ontbreken. Niet alle blotevoetenpaden hebben een eigen website. Omdat ik graag zo volledig mogelijke informatie geef, neem ik tot nu toe alleen paden op met een website. Hier noem ik enkele paden zonder website. Staat hier een pad bij dat al wel een website heeft: geef het ons door!

 • Blote voetenpad en pannenkoekenrestaurant Klokshuys, Brielle in Zuid-Holland
 • Blotevoetenpad Herperduin, 300 m, naast het Speelbos in Herpen in Noord-Brabant
 • Elisabethpad, door eetbare wilde plantentuin, 50 m, deel van langer wandelpad (1 km), Leudal, Haelen in Limburg.

10 Blotevoetenpaden in Vlaanderen en Wallonië, België

#1. Barrevoetspad Boome (Boom, Vlaanderen)

Trek je schoenen uit en volg het “Barrevoetspad” in De Schorre. Dit blotevoetenpad ligt verscholen in de natuur en is een prikkeling voor alle zintuigen. Je wandelt over mossen, kleibroden, modder, zachte kiezels, wol, hooi, noem maar op. Daarboven dien je vooral ook goed te voelen en te ruiken. Er zijn op het pad een 300-tal kruiden en geurplanten aangeplant, zoals kruiptijm, munt, citroenverbena. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers en gezinnen. 

 • Lengte: 850 m.
 • Ligging: in het recreatiedomein De Schorre
 • Adres: Schommelei 1, 2850 Boom
 • Extra's: Er zijn op het pad een 300-tal kruiden en geurplanten aangeplant.

#2. Blotevoetenpad De Lieteberg (Zutendaal, Vlaanderen)

Terug naar de bron in overeenstemming met de natuur… Hout (boomstammen, blokken, spaanders, zaagsel, schors…), steen (rolsteen, grind, leisteen, rots, zand…), aarde en organische stoffen (modder, humus, bladeren, denappels, gras, mos, hooi…), water,… zijn zoveel elementen die deze beveiligde en voor iedereen toegankelijke wandelweg verfraaien.

Dit is het eerste blotevoetenpad in Vlaanderen, ‘het mooiste blotevoetenpad van West-Europa’. Een aangelegd parcours van bijna 2 km, je loopt over hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Onderweg kom je langs een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de omgeving.  Via je voeten ervaar je koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend.

 • Lengte: bijna 3 km.
 • Ligging: Nationaal Park Hoge Kempen, in de buurt van Maastricht.
 • Adres: Zuurbroekstraat 16, 3690 Zutendaal. Het blotevoetenpad start aan de toegangspoort Lieteberg in Zutendaal.
 • Extra's: voor de echte natuurliefhebber is er ook een bijencentrum, een insectenmuseum, een vlinderserre, een compostdemopark en je kunt er natuurlijk ook heerlijk wandelen.
 • Video: Filmpje van het Blotevoetenpad Lieteberg bij Zutendaal. Als goed voorbeeld van een blotevoetenpad deze video: 
 

#3. Blotevoetenpad Ferme de la Planche (Gouvy, Wallonië)

 • Lengte: 3 km.
 • Ligging: in de prachtige omgeving van een werkzame boerderij
 • Adres: Gouvy, Montleban 75, B-6674 Gouvy
 • Extra's: cafetaria en speeltuin.

Blotevoetenpaden in België - zonder website

We krijgen regelmatig meldingen van nog blotevoetenpaden die in dit overzicht ontbreken. Niet alle blotevoetenpaden hebben een eigen website. Omdat ik graag zo volledig mogelijke informatie geef, neem ik tot nu toe alleen paden op met een website. Hier noem ik enkele paden zonder website. Staat hier een pad bij dat al wel een website heeft: geef het ons door!

 • Blotevoetenpad Kapellen, met speelbos, Antwerpen, België
 • Blotevoetenpad Malle, Antwerpen, België
 • Botevoetenpad Oekene in Roeselare, met fruitboomgaard, West-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad Gentbrugge, Oost-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad Bourgoyen-Ossemeersen, bij natuurreservaat, Gent, Oost-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad Big Foot, Oudenaarde, avonturenpark de Outsider, Oost-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad De Kaaihoeve, Meilegem, Zwalm, Oost-Vlaanderen, België
 • Verwonder-je-voeten-pad bij plantentuin Meisse, 1 km, Vlaams-Brabant, België
 

Welk Blotevoetenpad missen we nog?

Mis je nog een blote voetenpad in dit overzicht? Of staat er een pad bij dat niet meer toegankelijk is? Zie je een andere fout in de beschrijvingen? We vullen het overzicht graag aan. Het is wel noodzakelijk dat het pad te vinden is op internet, bij voorkeur met een website. 

 • Nog niet in dit overzicht: Blotevoetenpad Herperduin, Noord-Brabant
 • Stuur je Tip aan Irene info@dewandeldate.nl of plaats je reactie onderaan deze pagina. dank alvas
 • Heb je een Foto van één van deze paden (waar nog geen foto bij staat) die we mogen gebruiken? Stuur deze aan Irene, info@dewandeldate.nl

 

TIP: Ben je Single en zoek je een andere barefoot wandelaar?

Ben jij een echte barefoot liefhebber of wil je wel eens zo'n blotevoetenpad uitproberen? Zet het (in de zomer) in je profiel als Wandeldate voorstel! Of nodig één vand e leden persoonlijk uit om een blotevoetenpad uit te proberen. 

​​​

Reacties, Lid worden, Nieuwsbrief en Agenda

Hoofdfoto: Blotevoetenpad Toon Kortoomspark (Deurne, Noord-Brabant). Deze en ook de andere foto's zijn door de blotevoetenpaden aan DeWandeldate verstrekt.  

© DeWandeldate, 7 juli 2014, Updates in 2023.