Mobiele menu

2016: de 70-ste Airborne Wandeltocht vanuit Oosterbeek

Airborne Wandeltocht: 10, 15, 25 of 40 km wandelen vanuit Oosterbeek

De 76 - ste Airborne Wandeltocht in 2024

  • De volgende Airborne tocht is op zaterdag 7 september 2024.

Deze herdenkingstocht wordt jaarlijks gehouden ter herinnering aan de Slag om Arnhem in september 1944. Ieder jaar op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek. De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1700 Engelse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek. Het is de grootste eendaagse wandeltocht ter wereld. 

  • Startplek: Sportpark "Hartenstein" aan de Talsmalaan in Oosterbeek, achter het Airborne Museum
  • Vier wandelroutes van 10, 15, 25 en 40 km.
  • Info & inschrijven >> website Airborne Wandeltocht

Wandelroutes over de Veluwe

De routes leiden door een gedeelte van de Veluwezoom met rustieke bossen van de gemeente Renkum en een prachtig uitzicht over de Rijn. Je komt langs markante plaatsen, zoals:

  • het voormalig hoofdkwartier “Hotel Hartenstein”, thans het “Airborne Museum”, van waaruit Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO, commandant van de 1e Airborne Divisie de ongelijke strijd leidde. Het museum is dagelijks geopend; op de wandeldag vanaf 12.00 uur.
  • de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek, waar ongeveer 1.750 Britse en Poolse militairen hun laatste rustplaats kregen (hier wordt u verzocht stilte in acht te nemen).
  • de uitgestrekte bossen van de “Bilderberg”, waar een hevige strijd werd geleverd.
  • de landingsterreinen in Wolfheze, Heelsum en Renkum, waar de Airborne-soldaten werden gedropt.
  • de “Oude Kerk”, dat tijdens de terugtocht als verzamelplaats diende. Deze“Oude Kerk” is op de dag van de Airborne Wandeltocht geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Goede doel: veteranen

De netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht gaat naar verschillende goede doelen. Primair zijn dit de soldaten, die invalide zijn geworden door de oorlogshandelingen tijdens de Slag om Arnhem. Ook hedendaagse veteranenprojeten, zoals van humanitaire missies terug gekeerde Nederlandse militairen. 

Samen op Airborne Wandeldate? 

Als lid van DeWandeldate kan je ook met elkaar de Airborne Wandeltocht lopen: zet een Oproepje in je profiel, als 'eerste Wandeldate voorstel'. En nodig vervolgens iemand persoonlijk uit waarmee je deze tocht zou willen lopen.

Correctie of aanvulling doorgeven?

Word ook lid en volg DeWandeldate

© DeWandeldate, 24 augustus 2016. Update 2022.