Wandelaars houden van bomen

Natuurliefhebbers wandelen graag in het bos. Omringd door bomen en genietend van de stilte komen we in een bos veel makkelijker tot rust dan in de stad.

Bomen en Bossen in het nieuws

Bomen en bossen zijn veel in het nieuws de laatst tijd. Houtkap, bosbranden, boomplant campagnes. Steeds meer mensen raken overtuigd van het belang van onze bomen en bossen voor een gezonde wereld. De afgelopen week zag ik een documentaire over oerbossen in de VS en Canada en een artikel over een initiatief van bosbouwers in Nederland om onze bossen beter te beschermen. Ik deel ze graag met andere bomenliefhebbers.

VPRO Tegenlicht documentaire op NPO 2 , 8 september 2019

IN DE BAN VAN HET BOS

‘Bossen maken de aarde en het klimaat leefbaar en stimuleren biodiversiteit. Toch blijven we ze op grote schaal kappen: vorig jaar nog twaalf miljoen hectare bos. Hoe gaan we om met onze oeroude bomen, en kan dat niet anders? In deze aflevering staat de oeroude intelligentie van bomen en bossen centraal.’

Artikel lezen en documentaire kijken >> In de ban van het bos

De documentaire werd gemaakt in de VS en Canada, je luistert naar een schrijver, een hoogleraar bosecologie en een bomenonderzoeker.

  • Annie Proulx, Pulitzerprijs-winnares en bestsellerauteur, zij wijst ons op de gebalanceerde en respectvolle relatie die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika hadden – voor de kolonisten kwamen – en pleit voor het uitbreiden van wilde, ongecultiveerde bossen.
  • Robin Wall Kimmerer, hoogleraar bosecologie in het bosgebied (VS) waar zij onderzoek doet met haar studenten.
  • Suzanne Simard, bomen-onderzoeker, zij bestudeerde in Canada hoe bomen met elkaar communiceren en samen een gemeenschap vormen.

Artikel van Joop Bouma in Trouw, 9 september 2019

EEN BOS MOET OUD MOGEN WORDEN, VINDEN BOSBOUWERS

‘Om de bossen klimaatbestendiger te maken sturen bosbouwers nu eigen voorstellen aan de politiek. Bossen waarin bomen oud worden en vergaan zijn nodig om de rijkdom aan soorten planten en dieren te herstellen, schrijven ze.’

120 bosbouwers, wetenschappers, natuur- en landschapsbeheerders geven hun visie op het bosbeleid in de ‘Verklaring van Groeneveld’, een lange lijst aanbevelingen voor de toekomstige bossenstrategie.

In hun visie staan voorstellen voor grootschalige bosaanleg, met gemengde bossen om de kwetsbaarheid voor ziekten en klimaatverandering te beperken. Ook wordt ervoor gepleit het kaal kappen van het Nederlandse bos snel te stoppen. De bos experts dringen ook aan op betere voorlichting aan het publiek over bosbeheer.

 

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

DE Foto's zijn van wandelingen van DeWandeldate.

© DeWandeldate, Irene den Ouden, 10 september 2019 .

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.