“In een poging te ontsnappen aan kantoorbanen en maatschappelijk woelige tijden, trekken jongeren de wandelschoenen aan en herontdekken de schoonheid van de natuur in Duitsland.”

In De Volkskrant verscheen op 25 okt 2018 een mooi artikel van Sterre Lindhout:

Terwijl het begrip 'Wanderlust' meestal betekent: de lust om de wereld te ontdekken, in brede zin, gaat dit artikel vooral over de lust van Duitse jongeren om te gaan wandelen, in eigen land

Waaruit blijkt die Wanderlust van de Duitse Jongeren?

  • Jongeren vertellen het zelf en geven allerlei voorbeelden. Zo is er een jongen die in de Rocky Mountains wandelde en ontdekte dat de uitzichten in Duitsland vergelijkbaar zijn. Nu gaat hij hiken in Duitsland, wat ook nog een stuk goedkoper is.  
  • Op het Goethe-pad door de Harz zijn de meeste wandelaars jonger dan veertig.
  • De Foto’s die jongeren maken doen denken aan exotische reis bestemmingen en worden door de journalist beschreven als ‘landschapsporno’:
  • Op Instagram worden deze foto’s veelvuldig gepost met hashtags als #wanderlust, #wanderliebe en #gipfelglück.

Ook Bedrijven ontdekken de Wanderlust van jongeren:

  • Tijdschrift Walden geeft tips voor een avontuurlijke levensstijl, hiking en microavonturen in de wildernis in Duitsland.
  • De Duitse Alpenvereniging ziet het ledenaantal sterk groeien, vooral in de leeftijdsgroep 19 tot 39 jaar. 
  • De Beierse wandelschoenenfabrikant Meindl richt de campagnes op jongeren en boekt daarmee recordomzetten. 

Wáár kan je wandelen in Duitsland?

Het artikel toont een kaartje met de populairste wandelgebieden: De Harz, de Eifel, de Palts, het Zwarte Woud en de bergachtige natuurparken in het oosten die naar Zwitserland genoemd zijn: Märkische Schweiz en de Säksische Schweiz.

De Malerweg is uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland, door het sprookjesachtige landschap van de Sächsische Schweiz.

 

Hebben de Jongeren in Nederland ook Wanderlust?

Ik vermoed dat ook in Nederland steeds meer jongeren het wandelen ‘ontdekken’. Wel is het zo dat veel jonge mensen liever uitdagende wandelingen maken. En bergen zijn nu eenmaal uitdagender en maken het ook makkelijker ‘instawaardige selfies’ te maken. Duitse jongeren hebben daarvoor in eigen land meer mogelijkheden dan Nederlandse jongeren. Ik denk dus dat ook de Nederlandse jongeren méér gaan wandelen, maar dat ze daarvoor toch wel het liefste de grens over gaan.

Jongeren bij datingsite DeWandeldate

DeWandeldate trekt aardig wat jonge wandelaars. Op dit moment is ons jongste lid 17 jaar. We tellen 278 leden van 18 t/m 30 jaar (7% van alle leden) en 540 leden van 31 t/m 40 jaar (14%). En er ontstonden al minstens 3 koppels waarvan beide partners jonger dan 30 jaar waren. Het allerjongste stel is 26 (hij) en 22 jaar (zij).

Ook zonder verder onderzoek kunnen we stellen dat in ieder geval onze Wandeldate leden wel een behoorlijke dosis Wanderlust hebben. Zoveel dat ze de voorkeur geven aan een partner die ook wandelt en zich inschreven bij DeWandeldate.

Tot slot een berichtje voor alle jonge wandelaars van 25 t/m 39 jaar: check onze groepswandeling op 1 december:

 

Méér lezen over wandelen in Duistland?

In 2017 mocht ik als wandelambassadeur voor het Duits Verkeersbureau een paar dagen wandelen in Saksen, rondom de mooie historische stad Dresden:

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto's: Malerweg in Saksen

© Irene, DeWandeldate, plaatsing 31 oktober 2018.

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.