Mobiele menu

Irene den Ouden - interview met Wandelmagazine, Kralingse Bos Rotterdam

Wandelmagazine: interview met Irene van DeWandeldate

Wandeldate met Bert Stok van Wandelmagazine

In juni 2018 had ik (Irene) een wandeldate met journalist Bert Stok van Wandelmagazine. Bert had mij uitgenodigd voor een interview voor de nieuwe rubriek Lopend Vuur, over wandelaars met een bijzonder verhaal. Ik mocht zelf de route kiezen, liefst een wandeling die ik zelf ook zou kiezen voor een date. Hoewel ik in 2017 naar Amersfoort verhuisd ben, koos ik voor het Rondje Kralingse Plas in Rotterdam. Ik vind deze route om meerdere redenen heel geschikt voor een wandeldate. Toen ik nog op 10 minuten fietsafstand van het Kralingse Bos woonde had ik hier zelf ook mijn eerste wandeldates. Tijdens één van deze dates kreeg ik het idee om een datingsite voor wandeldaters op te richten.

Het artikel is nu te lezen in Wandelmagazine nr. 3, 2018.  

Interview met Irene in Wandelmagazine

De complete tekst van het artikel

(met toestemming van Wandelmagazine geplaatst). 

In deze serie zoekt een redactielid van Wandelmagazine een fanatieke wandelaar op voor een goed gesprek over koeien, kalveren en de zin van het leven. Wat uiteindelijk willen we allemaal het antwoord weten op die ene vraag: moeder, waarom wandelen wij? 

Ik heb een date met de bedenker van DeWandeldate.nl. Geen blinddate of speeddate maar een werkdate.

Voor het interview hebben we afgesproken bij de Kralingse Plas in Rotterdam. Waarom daar? Omdat Irene een rondje Kralingse Plas ideaal vindt voor wie een eerste wandeldate heeft. ‘Dat leg ik je daar wel uit’, had ze gemaild. Op weg naar het trefpunt app ik vanuit de metro: ‘Draag een rood shirt, en jij?’ Profielfoto’s hebben we niet van elkaar. Met uitgestoken hand komt Irene op me af. Mijn whatsapp heeft ze niet gelezen, ze speurde op het web en vond een foto. ‘Kijk zelf maar’, lacht ze als ik haar verbaasd aankijk. Het is prachtig weer, we gaan gelijk aan de wandel.

Wat maakt wandeldaten zo aantrekkelijk? ‘Wandelen is een heerlijke manier om met iemand in gesprek te gaan. Er is minder datingdruk, je hoeft elkaar niet direct diep in de ogen te kijken en als er stiltes vallen, voelt dat niet meteen ongemakkelijk. Gaandeweg tijdens de wandeling ontstaat er misschien wat.’ De route voert langs snuifmolens, gezellige horeca en door romantisch struweel. Op de achtergrond de skyline van Rotterdam. ‘Die mix van cultuur en natuur maakt deze wandeling aantrekkelijk. De lengte van 5 kilometer is een mooie afstand voor een eerste ontmoeting. En het is een veilige plek, overal kom je hier mensen tegen. Op elke datingsite zijn wel mensen met minder goede bedoelingen.’ Na haar scheiding had ze zelf af en toe een date langs de oevers van de Kralingse Plas. ‘Ik deed hier al aan wandeldaten voordat ik DeWandeldate.nl begon.’

Even houden we de pas in voor een foto. We raken aan de praat over de profielfoto’s die de leden op de site zetten. ‘Het Is belangrijk hoe je overkomt’, zegt Irene een beetje streng. ‘Het helpt als je een goede profielfoto plaatst. In Amerika gaan mensen naar een professionele fotograaf. Nederlanders zijn daar vaak te zuinig voor. Veel leden plaatsen een selfie. Jongeren zijn daar goed in, maar ouderen houden de smartphone vaak onder de kin of zoomen te sterk in. Mijn advies: laat een vriend of vriendin een foto van je maken.’

Wandelen deed Irene vroeger niet veel, ze nam de fiets. Toen ze single werd veranderde dat. ‘Ik wilde nieuwe mensen leren kennen en op de fiets rij je toch vooral achter elkaar aan.’ Het idee om dating te koppelen aan passie voor wandelen, kwam op toen ze weer eens een rondje Kralingse Plas deed. Een niche in de datingwereld.

‘Dat is vast zo’n datingsite voor geitenwollensokken en grijze haren. Daar zit mijn man niet tussen’, had een vriendin tegen me gezegd. Ik vertel het Irene. Ze moet lachen. Het doet haar denken aan haar studietijd in Wageningen. ‘Daar had je koorballen en geitenwollensokken. Op DeWandeldate heb je rugzaklopers, gezelligheidswandelaars en stadswandelaars om maar een paar types te noemen. Mooie grijze haren zitten er ook tussen, maar de jongste deelnemers zijn 18.

Driekwart van de leden is tussen de 30 en 60 jaar. Er zijn 3300 deelnemers en sinds de start in 2014 hebben zo’n 500 leden een partner gevonden. Vanaf 50+ groep zijn er twee keer zoveel vrouwen als mannen. Dat is jammer. Ken je een wandelende single man van boven de 50: stuur hem door naar DeWandeldate.nl!’ Of Irene zelf een partner heeft gevonden op haar eigen site? Nee, daar heeft ze niet gezocht. Dan gaan werk en privé te veel door elkaar lopen. Ze is nog single ‘en dat is best wel jammer als je de bedenker bent van de DeWandeldate.’

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto: Bert Stok van Wandelmagazine.nu.

© DeWandeldate, 7 september 2018