Mobiele menu

Volg deze 6 boswachters uit Zuid-Holland

Volg 6 boswachters van Staatsbosbeheer in Zuid-Holland

Ze zijn ongekend populair: websites waarop je via webcams wilde dieren kunt bekijken. Maar wat doet de boswachter eigenlijk? Met de actie 'Volg de Boswachter' geven de zes boswachters van Staatsbosbeheer in Zuid-Holland een kijkje in hun werkleven én de natuur. In woord en vooral beeld doen de boswachters de komende drie maanden intensief verslag op hun blog. Regelmatig krijgen de boswachters verzoeken van geïnteresseerden om een dag mee te lopen. Dat zijn er teveel om invulling aan te geven. Via het weblog laten de boswachters met filmpjes zien wat ze meemaken.

Wat doet een boswachter? Geen dag hetzelfde!

‘Boswachter is een beroep dat de fantasie prikkelt,’ vertelt Jenny van Leeuwen, boswachter in het Haagse Bos en het Groene Hart. ‘En terecht, het ís ook een uitdagend en mooi beroep. De natuur is de basis van ons werk en in de natuur is geen dag hetzelfde’. ‘De volgers zullen verbaasd zijn over de natuur in Zuid-Holland. Hopelijk kan ik de raaf of de jonge bosuilen in het Haagse bos op beeld vastleggen. Maar ik beloof niets, want de natuur is onvoorspelbaar. En dat is nou juist ook het mooie aan natuur’,  aldus Van Leeuwen. 

Volg de Boswachter

Kunnen we dan dag en nacht met een webcam naar de boswachters kijken? ‘Dat zou wat ver gaan,’ vertelt Harm Blom, boswachter in het Groene Hart. ‘Geloof me, niemand wil zien hoe de boswachter ’s ochtends zijn nest uit komt. We gaan met een camera op pad en zo maken we met filmpjes, foto’s en woorden een compleet verhaal. Zo wil ik met mooie en onverwachte momenten de  natuur dichterbij de volgers brengen.’ Waar die verhalen over gaan is zo divers als de natuur van Zuid-Holland. Iedere boswachter diept een thema uit: Natuur in de stad, Poldernatuur, Duin in beweging, jonge bossen en natuur op de platen.

Gevoel meegeven

Heel bijzonder is dat er in het druk bevolkte Zuid-Holland ook natuur is die bijna niemand kent. Wicher Pen is boswachter op de Zuid-Hollandse Eilanden. ‘We hebben hier, onder de rook van Rotterdam, uitgestrekte natuurgebieden met kuddes Heckrunderen, enorme vogelkolonies en zeldzame planten. Als ik bij een kolonie meeuwen sta, voel ik me als grote man toch flink overdonderd. Steeds vaker vliegt er dan ook nog een zeearend langs met een spanwijdte van meer dan twee meter. Dat gevoel wil ik graag meegeven aan de volgers’.

Onbekende pareltjes

Aan het eind van Volg de Boswachter organiseren de boswachters een publieksexcursie naar het gebied dat het meest bekeken is. Door de boswachters te volgen, creëren de volgers dus een eigen bezoek aan dat gebied. Volg de Boswachter duurt tot 15 juli. Daarna zijn de  boswachters natuurlijk nog steeds te volgen via het weblog en social media. 

Volg de boswachters via sociale media:

  • via hun Blog
  • via Facebook, Twitter en Weblogs van de boswachters
  • bekijk de trailer 'Volg de Boswachter' op Youtube

Dit artikel ontvingen we van Staatsbosbeheer, als Persbericht op 6 mei 2014. Het heeft eerst op de OutdoorFriends website gestaan (1.296 views). In 2016 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl.  De linkjes zijn helaas niet meer beschikbaar. 

Trailer 'Volg de Boswachter'

 

Wil je ook lid worden of DeWandeldate volgen?

Foto: Staatsbosbeheer

© DeWandeldate, 12 mei 2014.