Thuistips in Coronatijd

In onze serie ‘Thuistips in Coronatijd’ mogen de museumtips niet ontbreken ..

Nu musea hun bezoekers niet meer kunnen ontvangen op hun eigen locaties, bieden ze steeds meer virtuele rondleidingen aan. Zo krijg je de mogelijkheid vanuit je eigen huis online een kijkje te nemen bij de schilderijen, beelden, installaties en museumgebouwen en tuinen. Dit is niet alleen een mooie tijdsbesteding, je kunt je zo ook alvast oriënteren op museumbezoek in de toekomst, als de musea weer open gaan.

Wat is een virtuele museumtour?

In een virtuele tour bezoek je verschillende tentoonstellingsruimten, het gebouw en soms de tuin van een museum en bekijk je de exposities, kunstwerken en installaties van dichtbij, online, met je laptop, smartphone of tablet.

Er zijn allerlei manieren waarop de musea hun exposities onder de aandacht brengen: met foto’s en filmpjes, zodat je de collecties al klikkend kunt bekijken. Veel musea leiden je met 360 graden video’s rond door het gebouw of de tuin, zodat je meer het gevoel krijgt het museum echt te bezoeken. Er zijn ook tours  waar een directeur of kunstkenner een rondleiding geeft vertelt over de kunstwerken. Ook zijn er enkele musea die ‘virtual reality’ technieken gebruiken, voor een nog realistischer beeld en sterkere beleving.

Waar vind je de virtuele museumtours?

Er is véél aanbod, en je kunt er op allerlei manieren naar zoeken.

​Virtuele rondleidingen in musea in Nederland

Voor buitenmensen en binnenblijvers een paar voorbeelden uit het enorme aanbod, gevonden in 'Thuis in het museum' van Museumkaart. 

 

Museum Hilversum: Dwaal in een virtuele tour door het museum met de tentoonstelling Zilveren Camera 2019.

Hunebedcentrum in Borger, Drenthe beleef de VR Experience Tour over de 6 mooiste hunebedden van Drenthe 

Paleis het Loo in Apeldoorn: In #OndertussenopHetLoo volg je via korte vlogs de paleistuinen en het stallencomplex.

 

Virtuele rondleidingen door musea in Amsterdam

Wereld musea – toppers

Google Arts en Culture bevat aanbod van meer dan 2000 musea in meer dan 80 landen. Hier een kleine selectie van het online aanbod van een paar populaire musea:

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Hoofdfoto: Cottonbro, via Pexels

© DeWandeldate, 29 april 2020. 

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.