19 Vierdaagsen in Nederland: wandelen in steden en natuurgebieden

Plan ook zo'n gezellige mini wandelvakantie in Nederland!

 

Welke Vierdaagse loop jij in 2017? We vonden 19 verschillende Vierdaagsen, van januari t/m oktober, door de mooiste natuurgebieden en nationale parken in Nederland en door een aantal steden, van Groningen tot in Limburg.

Sportieve mini wandelvakanties

Een 4daagse is te vergelijken met een sportieve minivakantie: 4 dagen lang wandelen, gezellig met vele andere wandelaars. Misschien kan je zelfs een Wandeldate afspreken op één van de wandeldagen? Onder DeWandeldate leden zijn inmiddels al veel Vierdaagse lopers!

Voor fanatieke wandelaars, die aan één wandelvierdaagse niet genoeg hebben, voor de mensen die uitgeloot zijn voor Nijmegen, en voor de mensen die moeite hebben met de afstanden en/of het massale karakter van de Nijmeegse Vierdaagse: er zijn ook andere Vierdaagsen, door de mooiste streken en natuurgebieden in Nederland, van Drenthe tot in Limburg. 

Vierdaagse van Nijmegen

De Nijmeegse Wandelvierdaagse is de oudste en meest bekende Vierdaagse in Nederland. In juli 2016 werd zelfs al de 100-ste Vierdaagse van Nijmegen gehouden. Bij dit populaire evenement maken de deelnemers 4 dagen lang wandelingen van 30, 40 of 50 km, iedere dag een andere route in de wijde omgeving van Nijmegen, door het Gelderse, Brabantse en Limburgse land. De ‘Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen’ en de Vierdaagsefeesten behoren tot de grootste en bekendste publieksevenementen wereldwijd. In 2016 waren er ruim 54.000 inschrijvers en liepen ruim 40.000 mensen de Vierdaagse helemaal uit. 

Foto: Nijmeegse Vierdaagse 1933. Regionaal Archief Nijmegen.

Er zijn nog 18 andere wandelvierdaagsen in Nederland!

Voor de ware liefhebbers van wandelsport én natuur worden het hele jaar door wandelevenementen georganiseerd. Populair zijn de Kennedymarsen, de Fjoertoers, de Strandmeerdaagsen en natuurlijk de Vierdaagsen.

Van januari tot en met oktober kan je in Nederland meedoen aan 19 verschillende wandel 4-daagsen in 8 verschillende provincies: 4 dagen achter elkaar wandelen in een mooi wandelgebied. De ‘alternatieve’ Vierdaagsen hebben een aantal flinke voordelen ten opzichte van het grootse Nijmeegse evenement:

 • veel kleinschaliger, een gemoedelijker sfeer
 • je verkent ook andere streken in Nederland
 • veel Vierdaagsen gaan door mooie natuurgebieden en Nationale Parken
 • je kunt ook kortere afstanden lopen (7, 10, 12 of 20 km)
 • je kunt (bij de meeste Vierdaagsen) ook minder dagen mee doen (1, 2 of 3 dagen)
 • enkele vierdaagsen bieden ook kinderroutes
 • deelname is een stuk goedkoper.

Wandelvierdaagsen door de mooiste Nationale parken en natuurgebieden

Alle Vierdaagse organisatoren hebben de wandelroutes zo mooi mogelijk uitgestippeld. De deelnemers wandelen iedere dag nieuwe routes, door de mooiste stukken natuur en de meest gezellige dorpen en steden. Verschillende Vierdaagsen gaan door één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Een Nationaal Park is een aaneengesloten natuurgebied van minimaal 1.000 hectare met bijzondere planten en dieren.

Bij 6 Vierdaagsen wandel je dwars door een Nationaal Park:

 

Jaaroverzicht 2017 met 19 maal de Vierdaagse in Nederland

19

Waar en wanneer kan je een Avondvierdaagse lopen?

Heb je niet genoeg aan deze 19 Vierdaagsen die je overdag kunt wandelen? Op www.avondvierdaagse.nl vind je bijna alle avondvierdaagsen in Nederland (ruim 600) met data, starttijden en startlocaties. Overigens worden de meeste avondvierdaagsen in dezelfde week gehouden, meestal begin juni. 

Waar en wanneer kan je een Fietsvierdaagse fietsen?

Zie dit overzicht met fietsvierdaagsen het hele jaar door:

 

Data, startplekken en wandelroutes per Vierdaagse

Alle 19 Vierdaagsen in Nederland, met de data, wandelroutes en de natuurgebieden en cultuurhistorische hoogtepunten onderweg.

#1. Noorder Rondtochten (donderdag 26 t/m zondag 29 januari 2017)

 • startplek: Groningen, Appingedam, Uithuizen, Baflo (Groningen)
 • 4 wandelroutes over het prachtige Hoogeland van Groningen. Deze Groninger Winter4daagse is een nieuw en uniek wandelevenement omdat deze maar eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Wandelen in schaatssfeer. Deelnemers aan de hele Vierdaagse lopen achtereenvolgens 26, 36, 28 en 40 km op een dag. Op zaterdag en zondag kunnen recreatieve wandelaars die alleen op zaterdag en/of zondag lopen ook kiezen voor een kortere afstand. 

#2. Twentse Wandel4daagse (vrijdag 14 t/m maandag 17 april 2017)

 • startplek: Losser (Overijssel)
 • 4 wandelroutes in en rondom Losser in het prachtige Noordoost Twente. In 2017 voor de tweede maal georganiseerd, dit keer tijdens het Paasweekend, en nog kleinschalig. Deze 4daagse is uniek omdat er 4 organisaties bij betrokken zijn: Op de 1e dag (Goede Vrijdag) organiseert Steenfabriek de Werklust de Steenfabriek wandeltocht. Op de 2-de wandeldag organiseert AdHocWerk de 8e Loslopers Voorjaarswandeltocht voor een goed doel: Voedselbank Losser. Op de 3e wandeldag (1e Paasdag) organiseert de Landgoedboerderij de Landgoedboerderijtocht. Op de 4e dag (2e Paasdag) organiseert Erve Kraesgenberg de Paaswandeltocht.

#3. Achterhoekse Wandel4daagse (donderdag 24 t/m zondag 27 mei 2017)

 • startplek: Doetinchem (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door de mooiste delen met rijke cultuurhistorie en de mooie natuur van de Achterhoek. Door bossen, idyllische dorpjes en over adembenemende landgoederen en boerenakkers.

#4. Drentse Wandel4daagse (donderdag 25 t/m zondag 28 mei 2017)

 • startplek: Odoorn (Drenthe)
 • 4 wandelroutes, van Hemelvaartssag t/m zondag: ‘geniet van de prachtige natuur op de Hondsrug in Zuidoost Drenthe. De trajecten lopen door bossen, heidevelden en landerijen. Het is een eeuwenoude streek, die tot de ijstijd terug gaat. In dit gebied vestigde zich al tijdens de prehistorie het Trechterbekervolk. Zij begroeven hun doden in hunebedden, waarvan er in dit stukje Nederland nog veel te zien zijn. In de dorpjes op de Hondsrug is nog veel van vroeger terug te vinden, zoals de mooie brinken en de oude Saksische boerderijen.’ Je kunt deze Vierdaagse ook combineren met een Kennedymars. En er is een Jeugd Wandel Vierdaagse, met afstanden van 5 en 10 km. en spelletjes onderweg. 

#5. Drents Friese Woud wandelvierdaagse (donderdag 25 t/m zondag 28 mei 2017)

 • startplek: Diever (Drenthe)
 • 4 wandelroutes door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op de website staat geen verdere informatie over de routes.

#6. Wandel4daagse Haarlem (donderdag 25 t/m zondag 28 mei 2017)

 • startplek: Haarlem (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes (Noord, West, Oost en Zuid) door de mooiste gebieden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland: over de Boulevard tussen Bloemendaal en Zandvoort, de bollenvelden, het waterwingebied van de Amsterdamse waterleiding duinen, door Spaarnwoude en Spaarndam, Penningsveer, maar ook langs de Spaarne en de Mooie Nel (viswater). Door het duin- en bosgebied bij Overveen, Bloemendaal, Santpoort en landgoed Beekenstein.

#7. Plus Wandel4daagse Alkmaar (woensdag 21 t/m zaterdag 24 juni 2017)

 • startplek: Alkmaar (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes door het Noord-Hollands Landschap: de Strand- en Duinenroute door Egmond aan Zee, Camperduin, Schoorl en Bergen. De BroekerVeilingroute
door Oudorp, Oterleek, Hensbroek, Heerhugowaard, Broek op Langedijk, Sint Pancras en Heilooërbos. De Abdijroute door Alkmaar, Akersloot, Castricum, Limmen, Egmond-Binnen en Heiloo. De Geestmerambachtroute door Alkmaar centrum, Geestmerambacht, Warmenhuizen en Koedijk.


#8. Wandelvierdaagse het Gooi (woensdag 21 t/m zaterdag 24 juni 2017)

 • startplek: Laren (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes door het afwisselende landschap rond de gemeente Laren. ‘Op woensdag loopt u naar de Lage Vuursche, onder de machtige bomen van de bossen rond kasteel Drakensteyn. Donderdag trekt u onder meer door de weiden van de Eemnesser polder. Vrijdag wordt gelopen naar de prachtige oude buitenplaatsen van ’s-Graveland die tegenwoordig in beheer zijn bij Natuurmonumenten en daardoor vrij toegankelijk. Tenslotte gaat u op zaterdag naar het Gooimeer en loopt u op de terugweg onder de fraaie bogen van de St. Jansprocessie, die de dag er na plaatsvindt in Laren.’

#9. Reggestreek Wandel4daagse (dinsdag 27 t/m vrijdag 30 juni 2017)

 • startplek: Zuna (Overijssel)
 • 4 wandelroutes door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Tijdens de wandeltochten maakt u kennis met de omgeving van Notter en Zuna: bossen, heide, de Regge, de Sallandse Heuvelrug en Twentse landschappen. Onderweg zijn er tal van bezienswaardigheden.

#10. Barchemse 4Daagse (donderdag 29 juni - zondag 2 juli 2017)

 • Startplek: Barchem (Gelderland)
 • De 4 wandelroutes door De Achterhoek zijn vernoemd naar de wateren (beek, riviertje of kanaal) waarlangs gewandeld wordt: De Baaksebeekroute, De Veengootroute, De Berkelroute en De Twentekanaalroute.

#11. 4Daagse Apeldoorn (dinsdag 11 t/m vrijdag 14 juli 2016)

 • startplek: Apeldoorn (Gelderland)
 • Dit evenement wordt wel 'de groenste Vierdaagse' genoemd, alle 4 de wandelroutes gaan over de Veluwe (allen vanuit Apeldoorn). In 2015 lopen de wandelaars (alle afstanden) ook door Park Het Loo. Het paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo.

#12. Vierdaagse Nijmegen (dinsdag 18 t/m vrijdag 21 juli 2017)

 • startplek: Nijmegen (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Elke wandeldag staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk.

#13. Heuvelland Vierdaagse (woensdag 10 t/m zaterdag 13 augustus 2017)

 • startplek: Berg en Terblijt (tussen Maastricht en Valkenburg) (Limburg)
 • 4 wandelroutes door het heuvelachtige Limburge landschap rond Valkenburg aan de Geul. Prachtige routes, over veldwegen en bospaden, veel natuur, schitterende vergezichten, schilderachtige dorpjes, kerken, kloosters en je passeert ook de grotten van Valkenburg. 

#14. Strandvierdaagse (zondag 14 t/m woensdag 17 augustus 2017)

 • Startplek: Hoek van Holland
 • Routes: van Hoek van Holland naar Scheveningen (dag 1), naar Nordwijk aan Zee (dag 2) naar Zandvoort (dag 3) naar Wijk aan Zee (dag 4). 

#15. Wandelvierdaagse Breda (woensdag 17 t/m zaterdag 20 augustus 2017)

 • startplek: Breda (Noord-Brabant)
 • 4 wandelroutes rondom Breda

#16 Ri4daagse (woensdag 17 t/m zaterdag 20 augustus 2017)

 • startplek: Dorpjes rondom Tiel (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door Rivierenland in ‘t Waal-weelde gebied. De routes gaan langs de Waal en haar dynamische uiterwaarden, dijken, schouwpaden en aangrenzende binnendijkse gebieden. Dit evenement is een ontspannende recreatieve en educatieve 4-daagse struintocht, waarbij er maximaal 15 km per dag gewandeld wordt en natuurbeleving centraal staat.

#17. Edese 4daagse (dinsdag 23 t/m vrijdag 26 augustus 2017)

 • startplek: Lunteren (Gelderland)
 • 4 wandelroutes: Iedere dag een andere route, richting Reemste, Renkum, Otterlo en Wekerom. 

#18. Swol Wandel4daagse (dinsdag 23 t/m vrijdag 26 augustus 2017)

 • startplek: Zwolle (Overijssel)
 • 4 wandelroutes vanuit Zwolle. 

#19. Sallandse Wandel Vierdaagse (maandag 24 t/m donderdag 27 oktober 2017)

 • startplek: Raalte (Overijssel)
 • 4 wandelroutes: de Dag van Wijhe, Heino, Luttenberg en Heeten. Je komt door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en je passeert o.m. de uiterwaarden van de IJssel, het Sterrenbos met fraaie historische boerderijen, natuurreservaat het Boetelerveld, de Springenberg en de Hellendoornse berg en verschillende landgoederen en kasteel het Nijenhuis.

 

TIP: Ben je Single en zoek je een Vierdaagse partner?

1 op de 9 leden van DeWandeldate is Vierdaagse loper!

Wil je meedoen met één van de genoemde Vierdaagsen en zou je graag een man of vrouw ontmoeten om samen te trainen voor de Vierdaagse en samen mee te doen? DeWandeldate kan je daar wellicht bij helpen. Veel leden van datingsite DeWandeldate (10%) zijn ook Vierdaagse lopers. Leden geven in hun profiel aan of ze Vierdaagse (willen) lopen. Op dat kenmerk kunnen de leden elkaar zoeken en vinden. In je profiel kan je ook nog een oproep plaatsen voor een 4-daagse wandelpartner. De oproepen worden als Wandeldate-voorstel getoond aan de andere leden. 

Miniserie Blogs over de Vierdaagse

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

Reacties en Contact

 • © Dit artikel is geschreven door Irene den Ouden, oprichter van DeWandeldate. De eerste versie verscheen op 4 juni 2014. daarna werden jaarlijks Updates doorgevoerd. 
 • Heb je een vraag of opmerking? Ken je nog een Vierdaagse die ontbreekt in het schema? Of staat er een fout in de tekst of het schema? Wil je jouw ervaring of plannen delen? We horen het graag! Als reactie hieronder of via info@dewandeldate.nl.
 • Foto: De Veluwse bergen wandeling bij Dieren

Reacties

comments powered by Disqus