19 Vierdaagsen in Nederland in 2019

Plan ook een sportieve mini wandelvakantie in Nederland!

Welke Vierdaagse loop jij in 2019? En met wie? Van april t/m oktober zijn er véél verschillende Vierdaagsen, door de mooiste natuurgebieden in Nederland, van Drenthe tot in Limburg. Het is superleuk om samen met je wandeldate of partner te trainen en deel te nemen. Vier dagen lang of bijvoorbeeld één dagje!

Sportieve mini wandelvakanties

Een 4daagse is te vergelijken met een sportieve minivakantie: 4 dagen lang wandelen, gezellig met vele andere wandelaars. Misschien kan je zelfs een Wandeldate afspreken op één van de wandeldagen? Onder DeWandeldate leden zijn inmiddels al veel Vierdaagse lopers!

Voor fanatieke wandelaars, die aan één wandelvierdaagse niet genoeg hebben, voor de mensen die uitgeloot zijn voor Nijmegen, en voor de mensen die moeite hebben met de afstanden en/of het massale karakter van de Nijmeegse Vierdaagse: er zijn ook andere Vierdaagsen, door de mooiste streken en natuurgebieden in Nederland, van Drenthe tot in Limburg. 

Vierdaagse van Nijmegen

De Nijmeegse Wandelvierdaagse is de oudste en meest bekende Vierdaagse in Nederland. In juli 2019 wordt alweer voor de 103-de maal de Vierdaagse van Nijmegen gehouden. Bij dit populaire evenement maken de deelnemers 4 dagen lang wandelingen van 30, 40 of 50 km, iedere dag een andere route in de wijde omgeving van Nijmegen, door het Gelderse, Brabantse en Limburgse land. De ‘Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen’ en de Vierdaagsefeesten behoren tot de grootste en bekendste publieksevenementen wereldwijd. In het jubileumjaar 2016 (100 ste keer) waren er ruim 54.000 inschrijvers en liepen ruim 40.000 mensen de Vierdaagse helemaal uit. In 2019 is het maximum aantal deelnemers gesteld op 47.000 (?).

Foto: Nijmeegse Vierdaagse 1933. Regionaal Archief Nijmegen.

Er zijn nog 18 andere wandelvierdaagsen in Nederland!

Voor de ware liefhebbers van wandelsport én natuur worden het hele jaar door wandelevenementen georganiseerd. Populair zijn de Kennedymarsen, de Fjoertoers, de Strandmeerdaagsen en natuurlijk de Vierdaagsen.

Van eind maart tot en met oktober kan je in Nederland in 2019 meedoen aan 18 verschillende wandel 4-daagsen in 7 verschillende provincies: 4 dagen achter elkaar wandelen in een mooi wandelgebied. De ‘alternatieve’ Vierdaagsen hebben een aantal flinke voordelen ten opzichte van het grootse Nijmeegse evenement:

 • veel kleinschaliger, een gemoedelijker sfeer
 • je verkent ook andere streken in Nederland
 • veel Vierdaagsen gaan door mooie natuurgebieden en Nationale Parken
 • je kunt ook kortere afstanden lopen (7, 10, 12 of 20 km)
 • je kunt (bij de meeste Vierdaagsen) ook minder dagen mee doen (1, 2 of 3 dagen)
 • enkele vierdaagsen bieden ook kinderroutes
 • deelname is een stuk goedkoper.

Wandelvierdaagsen door de mooiste Nationale parken en natuurgebieden

Alle Vierdaagse organisatoren hebben de wandelroutes zo mooi mogelijk uitgestippeld. De deelnemers wandelen iedere dag nieuwe routes, door de mooiste stukken natuur en de meest gezellige dorpen en steden. Verschillende Vierdaagsen gaan door één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Een Nationaal Park is een aaneengesloten natuurgebied van minimaal 1.000 hectare met bijzondere planten en dieren.

Bij 5 Vierdaagsen wandel je dwars door een Nationaal Park:

 

Jaaroverzicht 2019 met 18 maal de Vierdaagse in Nederland

Waar en wanneer kan je een Avondvierdaagse lopen?

Heb je niet genoeg aan deze 18 Vierdaagsen die je overdag kunt wandelen? Op www.avondvierdaagse.nl vind je bijna alle avondvierdaagsen in Nederland (ruim 600) met data, starttijden en startlocaties. Overigens worden de meeste avondvierdaagsen in dezelfde week gehouden, meestal begin juni. 

Waar en wanneer kan je een Fietsvierdaagse fietsen?

Zie dit overzicht met fietsvierdaagsen het hele jaar door:

 

Data, startplekken en wandelroutes per Vierdaagse

Alle 19 Vierdaagsen in Nederland, met de data, wandelroutes en de natuurgebieden en cultuurhistorische hoogtepunten onderweg.

#1. Noorder Rondtochten: eens per 4 jaar, volgende: dinsdag 31 januari t/m zaterdag 25 januari 2021

 • startplek: Groningen, Appingedam, Uithuizen, Baflo (Groningen)
 • 4 wandelroutes over het prachtige Hoogeland van Groningen. Deze Groninger Winter4daagse is een nieuw en uniek wandelevenement omdat deze maar eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Wandelen in schaatssfeer. Deelnemers aan de hele Vierdaagse lopen achtereenvolgens 26, 36, 28 en 40 km op een dag. Op zaterdag en zondag kunnen recreatieve wandelaars die alleen op zaterdag en/of zondag lopen ook kiezen voor een kortere afstand. 

#2. Twentse Wandel4daagse (datum nog niet bekend, mogelijk gaat deze vierdaagse in 2019 niet door)

 • startplek: Losser (Overijssel)
 • 4 wandelroutes in en rondom Losser in het prachtige Noordoost Twente. In 2017 voor de tweede maal georganiseerd, dit keer tijdens het Paasweekend, en nog kleinschalig. Deze 4daagse is uniek omdat er 4 organisaties bij betrokken zijn: Op de 1e dag (Goede Vrijdag) organiseert Steenfabriek de Werklust de Steenfabriek wandeltocht. Op de 2-de wandeldag organiseert AdHocWerk de 8e Loslopers Voorjaarswandeltocht voor een goed doel: Voedselbank Losser. Op de 3e wandeldag (1e Paasdag) organiseert de Landgoedboerderij de Landgoedboerderijtocht. Op de 4e dag (2e Paasdag) organiseert Erve Kraesgenberg de Paaswandeltocht.

#3. Drents Friese Woud wandelvierdaagse (donderdag 23 t/m zondag 26 mei 2019)

 • startplek: Diever (Drenthe)
 • 4 wandelroutes door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op de website staat geen verdere informatie over de routes.

#4. Drentse Wandel4daagse (woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni 2019)

 • startplek: Odoorn (Drenthe)
 • 4 wandelroutes, van Hemelvaartssag t/m zondag: ‘geniet van de prachtige natuur op de Hondsrug in Zuidoost Drenthe. De trajecten lopen door bossen, heidevelden en landerijen. Het is een eeuwenoude streek, die tot de ijstijd terug gaat. In dit gebied vestigde zich al tijdens de prehistorie het Trechterbekervolk. Zij begroeven hun doden in hunebedden, waarvan er in dit stukje Nederland nog veel te zien zijn. In de dorpjes op de Hondsrug is nog veel van vroeger terug te vinden, zoals de mooie brinken en de oude Saksische boerderijen.’ Je kunt deze Vierdaagse ook combineren met een Kennedymars. En er is een Jeugd Wandel Vierdaagse, met afstanden van 5 en 10 km. en spelletjes onderweg. 

#5. Achterhoekse Wandel4daagse (woensdag 29 mei t/m zaterdag 1 juni 2019)

 • startplek: Doetinchem (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door de mooiste delen met rijke cultuurhistorie en de mooie natuur van de Achterhoek. Door bossen, idyllische dorpjes en over adembenemende landgoederen en boerenakkers.

#6. Wandel4daagse Haarlem (donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni 2019)

 • startplek: Haarlem (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes (Noord, West, Oost en Zuid) door de mooiste gebieden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland: over de Boulevard tussen Bloemendaal en Zandvoort, de bollenvelden, het waterwingebied van de Amsterdamse waterleiding duinen, door Spaarnwoude en Spaarndam, Penningsveer, maar ook langs de Spaarne en de Mooie Nel (viswater). Door het duin- en bosgebied bij Overveen, Bloemendaal, Santpoort en landgoed Beekenstein.

#7 Ri4daagse - Expeditie Oost (donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni 2019)

 • startplek: Dorpjes rondom Tiel (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door Rivierenland in ‘t Waal-weelde gebied. De routes gaan langs de Waal en haar dynamische uiterwaarden, dijken, schouwpaden en aangrenzende binnendijkse gebieden. Dit evenement is een ontspannende recreatieve en educatieve 4-daagse struintocht, waarbij er maximaal 15 km per dag gewandeld wordt en natuurbeleving centraal staat.

#8. Vierdaagse Boxmeer (dinsdag 4 t/m vrijdag 7 juni 2019)

 • startplek: Boxmeer
 • wandelroutes: 4 wandelroutes door de bossen van Sint Anthonis. Deze vierdaagse is in dezelfde periode als de Avond Vierdaagse gehouden. Je start steeds aan het einde van de dag. 

#9. Plus Wandel4daagse Alkmaar (woensdag 19 t/m zaterdag 22 juni 2019)

 • startplek: Alkmaar (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes door het Noord-Hollands Landschap: de Strand- en Duinenroute door Egmond aan Zee, Camperduin, Schoorl en Bergen. De BroekerVeilingroute
door Oudorp, Oterleek, Hensbroek, Heerhugowaard, Broek op Langedijk, Sint Pancras en Heilooërbos. De Abdijroute door Alkmaar, Akersloot, Castricum, Limmen, Egmond-Binnen en Heiloo. De Geestmerambachtroute door Alkmaar centrum, Geestmerambacht, Warmenhuizen en Koedijk.


#10. Wandelvierdaagse het Gooi (woensdag 19 t/m zaterdag 22 juni 2019)

 • startplek: Laren (Noord-Holland)
 • 4 wandelroutes door het afwisselende landschap rond de gemeente Laren. ‘Op woensdag loopt u naar de Lage Vuursche, onder de machtige bomen van de bossen rond kasteel Drakensteyn. Donderdag trekt u onder meer door de weiden van de Eemnesser polder. Vrijdag wordt gelopen naar de prachtige oude buitenplaatsen van ’s-Graveland die tegenwoordig in beheer zijn bij Natuurmonumenten en daardoor vrij toegankelijk. Tenslotte gaat u op zaterdag naar het Gooimeer en loopt u op de terugweg onder de fraaie bogen van de St. Jansprocessie, die de dag er na plaatsvindt in Laren.’

#11. Reggestreek Wandel4daagse (dinsdag 25 t/m vrijdag 28 juni 2019)

 • startplek: Zuna (Overijssel)
 • 4 wandelroutes door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Tijdens de wandeltochten maakt u kennis met de omgeving van Notter en Zuna: bossen, heide, de Regge, de Sallandse Heuvelrug en Twentse landschappen. Onderweg zijn er tal van bezienswaardigheden.

#12. Barchemse 4Daagse (donderdag 4 t/m zondag 7 juli 2019)

 • Startplek: Barchem (Gelderland)
 • De 4 wandelroutes door De Achterhoek zijn vernoemd naar de wateren (beek, riviertje of kanaal) waarlangs gewandeld wordt: De Baaksebeekroute, De Veengootroute, De Berkelroute en De Twentekanaalroute.

#13. 4Daagse Apeldoorn (dinsdag 9 t/m vrijdag 12 juli 2019)

 • startplek: Apeldoorn (Gelderland)
 • Dit evenement wordt wel 'de groenste Vierdaagse' genoemd, alle 4 de wandelroutes gaan over de Veluwe (allen vanuit Apeldoorn). In 2015 lopen de wandelaars (alle afstanden) ook door Park Het Loo. Het paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo.

#14. Vierdaagse Nijmegen (dinsdag 16 t/m vrijdag 19 juli 2019)

 • startplek: Nijmegen (Gelderland)
 • 4 wandelroutes door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Elke wandeldag staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk.

#15. Heuvelland Vierdaagse (donderdag 8 t/m zondag 11 augustus 2019)

 • startplek: Berg en Terblijt (tussen Maastricht en Valkenburg) (Limburg)
 • 4 wandelroutes door het heuvelachtige Limburge landschap rond Valkenburg aan de Geul. Prachtige routes, over veldwegen en bospaden, veel natuur, schitterende vergezichten, schilderachtige dorpjes, kerken, kloosters en je passeert ook de grotten van Valkenburg. 

#16. Strandvierdaagse (maandag 12 t/m donderdag 15 augustus 2019)

 • Startplek: Hoek van Holland
 • Routes: van Hoek van Holland naar Scheveningen (dag 1), naar Nordwijk aan Zee (dag 2) naar Zandvoort (dag 3) naar Wijk aan Zee (dag 4). 

#17. Wandelvierdaagse Breda (datum in 2019 nog niet bekend)(geen website?)

 • startplek: Breda (Noord-Brabant)
 • 4 wandelroutes rondom Breda

#18. Wandel Vierdaagse Schoorlse duinen (datum in 2019 nog niet bekend)

 • startplek: Schoorl
 • wandelroutes: 4 routes door de mooie natuur van de Schoorlse duinen van Staatsbosbeheer. 

#19. Sallandse Wandel Vierdaagse (dinsdag 22 t/m vrijdag 25 oktober 2019)

 • startplek: Raalte (Overijssel)
 • 4 wandelroutes: de Dag van Wijhe, Heino, Luttenberg en Heeten. Je komt door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en je passeert o.m. de uiterwaarden van de IJssel, het Sterrenbos met fraaie historische boerderijen, natuurreservaat het Boetelerveld, de Springenberg en de Hellendoornse berg en verschillende landgoederen en kasteel het Nijenhuis.

 

TIP: Ben je Single en zoek je een Vierdaagse partner?

1 op de 9 leden van DeWandeldate is Vierdaagse loper!

Wil je meedoen met één van de genoemde Vierdaagsen en zou je graag een man of vrouw ontmoeten om samen te trainen voor de Vierdaagse en samen mee te doen? DeWandeldate kan je daar wellicht bij helpen. Als lid van DeWandeldate heb je verschillende mogelijkheden om naar andere Vierdaagselopers op zoek te gaan:

 • maak het zichtbaar in je eigen profiel: in de tekst over je zelf, in de tekst over wie je zoekt, als Wandeltype vink je de 'vierdaagseloper' aan en je kunt een Wandeldate voorstel doen om samen deel te nemen of te trainen voor een 4-daagse.
 • ga zelf op zoek naar andere Vierdaagse lopers op de Singles zoekpagina (klik op Wandeltype 'Vierdaagseloper')
 • plaats een Oproep, die door andere (Betalende) leden in jouw leeftijdsgroep wordt gezien, zodat ze kunnen reageren. 

 

Miniserie Vierdaagse Blogs van DeWandeldate

Succesverhaal en publiciteit Linda en Paul

Wil je lid worden of DeWandeldate volgen?

Reacties en Contact

 • Heb je een vraag of opmerking? Ken je nog een Vierdaagse die ontbreekt in het schema? Of staat er een fout in de tekst of het schema? Wil je jouw ervaring of plannen delen? We horen het graag! Als reactie hieronder of via info@dewandeldate.nl.

© Irene den Ouden, DeWandeldate, 4 juni 2014. Laatste update 17 december 2018. Foto: Veluwezoom bij Dieren

Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.