Irene | Geplaatst op 30 mrt 2012 | 4582 maal gelezen

De website OutdoorSingles, in september 2011 gelanceerd onder de naam OutdoorSingles, werd na een half jaar omgedoopt tot OutdoorFriends. Over mijn beweegredenen en waarom een outdoor singles community toch niet zo’n briljant idee was. En over passie voor de natuur en outdoor als verbindende factor voor de OutdoorFriends community.

Het concept: een Outdoor Singles community

Mijn oorspronkelijke idee was een Outdoor Singles Community op te richten, als alternatief voor de klassieke online datingsites. Singles bij elkaar brengen met passie voor de natuur en met dezelfde interesses voor activiteiten die je buiten kunt doen. Ik zag wandelende singles voor me, fietsende singles, zeilende singles, hardlopende singles. Mannen en vrouwen die dezelfde dingen leuk vinden hebben ook meer kans om het samen leuk te hebben. Zo was mijn gedachte.

Gastblogger Menno Spiro schreef er na de start al een grappig (en ironisch) Blog over:  Mijn Buitendebuut:

Ik geef toe, outdoorsingle klinkt al weer een stuk wervender en aantrekkelijker dan openluchtalleenstaande, of ongehuwdbuitenshuis. Nu nog die kleine stap maken het kanootje in, of die grote sprong uit het vliegtuig, parachute omgegespt and all. En onderweg oogcontact maken met die oogverblindende, dorstende dame, die zich zonder hoop maar vol verwachting heeft ingeschreven voor jouw outdoorsingle-event.

Bij de bouw van de website hebben we het concept van de outdoor community ver doorgevoerd, met 64 buitenactiviteiten als basis voor de ledenprofielen, de agenda, de aanbieders van events, de blogs en de oproepen. Leden met dezelfde voorkeursactiviteiten kunnen elkaar nu op allerlei manieren vinden: via één-op-één zoeken, door deel te nemen aan groepsactiviteiten en met het plaatsen van oproepen.

Passie als basis voor een Outdoor Community

Het idee voor OutdoorSingles leek wel aan te slaan. Mensen schreven zich in als lid en werden Facebook fan of Twitter volger. Toch waren er ook nadelen. De bedenkingen kwamen vanuit drie groepen:

 • Leden toonden een afwachtende houding en waren niet zo geneigd zich te laten zien in de community met het plaatsen van oproepen en het organiseren van uitstapjes. Actief ogende leden die ik zelf benaderde hadden vaak net weer een nieuwe relatie. Bovendien werd al snel duidelijk dat singles zich pas heel laat inschrijven voor single events. Stel je voor dat je tegen die tijd geen single meer bent  ..
 • Singles: veel singles bleken toch weerstand te hebben om zich bij ‘zo’n singlessite’ aan te melden en naar singles activiteiten te gaan. Mensen willen niet de indruk wekken wanhopig op zoek te zijn. Daarbij is het beeld soms nog dat bij zo’n singlessite toch vooral sneue figuren rondlopen.
 • Niet-Singles: een website om nieuwe mensen te leren kennen en leuke buitenactiviteiten te ondernemen met gelijkgestemden bleek wel degelijk aantrekkelijk, ook voor veel niet-singles. Ik kreeg regelmatig van vrienden te horen dat ze het jammer vonden dat ze niet mee konden doen omdat ze geen single zijn.

Mijn allerbelangrijkste reden voor de switch:passie voor de natuur en outdoor is een veel sterker verbindende factor dan de single status.

 • Veel van de singles die lid worden van een singlessite zijn in de eerste plaats op zoek naar een partner en minder naar een groep lotgenoten. Zodra ze een partner gevonden hebben nemen ze niet meer actief deel en zeggen ze hun lidmaatschap op. 
 • Mensen op zoek naar wandelmaatjes, loopmaatjes, fietsmaatjes en ander gezelschap om samen naar buiten te gaan, zijn veel eerder geneigd zich aan te sluiten aan een community en er ook daadwerkelijk actief aan deel te nemen. Of ze nu een relatie hebben of niet.

Doorstart OutdoorFriends

In februari 2012 heb ik het besluit genomen en op 8 maart 2012 hebben we de website definitief omgezet van OutdoorSingles naar OutdoorFriends. Met een nieuwe naam, domeinnaam en logo. Na een tijdelijke terugloop komen nu meer nieuwe aanmeldingen binnen en stijgen de Google Analytics zoekresultaten. Op Twitter en Facebook zijn we nog met een inhaalslag bezig maar ook daar zijn we op de goede weg.

OutdoorFriends nog steeds aantrekkelijk voor Outdoor Singles

Vooraf heb ik de leden gemaild en om hun mening gevraagd. Slechts enkelen gaven echt de voorkeur aan een singlessite. Een deel had geen duidelijk voorkeur of reageerde niet en de meerderheid van de leden zag de voordelen van een outdoor vrienden netwerk.

De website is nog nog steeds aantrekkelijk voor singles. In het ledenprofiel kan je je status aangeven. Op dit moment heeft 60% aangegeven single te zijn, 10% is niet-single en van 30% is het niet bekend (mede doordat dit criterium pas later is toegevoegd). Via het zoekscherm kan je zoeken naar andere single leden. Bovendien kunnen nog steeds Events voor alleen singles worden aangeboden.

 • 55 % man, 45% vrouw
 • 18+ (gem. 43 jaar)
 • 60 - 70 % singles
 • 93 % HBO+

Vervolg: DeWandeldate, datingsite voor wandelaars

In maart 2014 zijn we gestart met DeWandeldate, datingsite voor wandelaars!
Ben je Single en houd je van wandelen: welkom! 

Word ook lid en volg DeWandeldate

© Dit Blog werd eerder geplaatst op onze OutdoorFriends website, op  30 maart 2012. Op 5 maart 2021 hebben we het Blog (4.582 views) overgeplaatst naar DeWandeldate website. Tekst en Foto’s zijn van DeWandeldate. 

  Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.