In dit artikel bespreekt Rob Wolfs zijn Top 10 wandeltochten in 2013. Bekijk ook de Top 10 Trage Tochten uit 2015. De Foto's zijn van Rob Wolfs. 

 

Wat zijn Trage Tochten?

Trage Tochten zijn natuurwandelingen die grotendeels over onverharde paden lopen. Ik hanteer als minimum 70% onverhard per wandeling. Hoe meer exclusiviteit voor de wandelaar hoe beter. 

Dus ook het liefst zo min mogelijk delen met fietsers op smalle, drukke fietspaden. Maar toch heeft soms een verharde weg die niet toegankelijk is voor autoverkeer weer bijna dezelfde status als onverhard. Bij hoge uitzondering neem ik af en toe genoegen met minder dan 70%, maar dan moet het landschap compenseren en moet het asfalt smal en rustig zijn.

Het liefst zijn mij de wandelingen die voor 90% of meer over onverharde paden en wegen gaan. Bij het ontwikkelen en uitzetten van de Trage Tochten is dit mijn belangrijkste leidmotief. Een ander belangrijk criterium is: afwisselend landschap, bij voorkeur een mix van boerenland en natuur. In principe ook goed bereikbaar met Openbaar Vervoer, maar soms zijn juist de mooiste plekjes moeilijk(er) bereikbaar met OV. Waar mogelijk hou ik er wel rekening mee bij het plannen van een route. Horeca onderweg is mooi meegenomen, maar voor het uitzetten van een Trage Tocht van secundair belang. Kwaliteit van de route zelf staat voorop!   

De serienaam Trage Tochten bedacht ik nadat ik al eerder had meegewerkt aan een serie topografische wandelkaarten, waarvoor ik de naam Trage Paden introduceerde. En die naam heb ik weer afgekeken van de Vlaamse organisatie ‘Trage Wegen’. De naam Trage Tochten geeft mooi aan dat je voor wandelen de tijd moet nemen.


 

2 Trage Tochten met OutdoorFriends

Voor OutdoorFriends ga ik in 2014 twee van mijn favoriete wandelingen begeleiden. Je kunt je hier via deze website voor aanmelden:

 • zondag 2 maart 2014: Trage Tocht Leersum-Doorn (Utrechtse Heuvelrug) 19 km. Verslag: Onze snelle Trage Tocht met Rob Wolfs. 
 • zaterdag 3 mei 2014:Trage Tocht De Haere (IJsseldal) 14 km

180 Trage Tochten en 2 Wandelgidsen

Inmiddels heb ik ruim 180 Trage Tochten gemaakt die allemaal gratis zijn te downloaden op Wandelzoekpagina, www.tragetochten.nl. De meeste routes bevinden zich in het Oosten van Nederland. Afgelopen jaar zijn twee wandelgidsen van mijn hand verschenen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig met een keuze uit deze Trage Tochten: Wandelen op de rand van bos en boerenland en Wandelen over de onbekende Veluwe, www.gegarandeerdonregelmatig.nl. Beide gidsen zijn genomineerd voor de Wandeltrofee 2014. In 2014 verschijnt een nieuwe gids met 20 routes in de Achterhoek. 

Top 10

Naar suggestie van Irene den Ouden van OutdoorFriends stelde ik mijn persoonlijke Top 10 van Trage Tochten samen en schreef er dit artikel over. Het zijn twee lijstjes geworden: het eerste lijstje is mijn persoonliike keuze van de mooiste wandelingen. Het tweede lijstje is gebaseerd op de aantallen downloads op Wandelzoekpagina sinds 2009.

Mijn persoonlijke Top 10:

 1.  Trage Tocht De Haere (IJsseldal) 14 km (met OutdoorFriends: zaterdag 3 mei 2014)
 2.  Trage Tocht Rechterense Veld (Vechtdal) 14 km
 3.  Trage Tocht Kasteel Doorwerth (Veluwezoom) 14 km
 4.  Trage Tocht Vasse (Twente) 17 km
 5.  Trage Tocht Oud Avereest (Reestdal) 13 km
 6.  Trage Tocht De Steeg (Veluwezoom) 12 km
 7.  Trage Tocht Rhenen (Utrechtse Heuvelrug) 13 km
 8.  Trage Tocht Almen (Achterhoek) 13 km
 9.  Trage Tocht Nijmegen-Beek (Rijk van Nijmegen) 17 km
 10.  Trage Tocht Driedorp (Gelderse Vallei) 21 km

De 10 meest gedownloade Trage Tochten op Wandelzoekpagina:

 1.  Trage Tocht Ootmarsum (Twente) 13 km
 2.  Trage Tocht Bennekom (Veluwe) 16 km
 3.  Trage Tocht Dommeldal (Noord-Brabant) 10 km
 4.  Trage Tocht Leersum-Doorn (Utrechtse Heuvelrug) 19 km (met OutdoorFriends: zondag 2 maart 2014)
 5.  Trage Tocht Hollandsche Rading (Utrecht) 16 km
 6.  Trage Tocht De Mortelen (Noord-Brabant) 15 km
 7.  Trage Tocht Hoog Soeren: Asselse hei (Veluwe) 11 km
 8.  Trage Tocht Rheden: Veluwse bergen en dalen (Veluwezoom) 12 km
 9.  Trage Tocht Vaassen: buitelende beken (Veluwe) 12 km
 10.  Trage Tocht Engelenburg (Veluwezoom) 10 km

Trage Tocht De Mortelen (Noord-Brabant)

Op mijn website is nog veel meer informatie te vinden over mijn werkzaamheden. WolfsWandelplan staat voor twintig jaar ervaring in wandelend Nederland. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik was lang werkzaam als freelance medewerker bij het Wandelplatform-LAW, van 1997 tot 2002 als projectleider NS-wandeltochten. Ik ben verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van diverse lange afstandswandelpaden. Van 2002 tot 2009 was ik samen met Rutger Burgers eigenaar van Routewerk. Gekscherend heb ik mezelf wel promenoloog genoemd, wandelroutemaker in hart en nieren. Ik heb expertise opgedaan in bijna alle provincies van Nederland, maar het allerbest ben ik thuis in Gelderland en Overijssel. Ik heb aan veel boekjes, brochures, kaarten en teksten meegewerkt. Tegenwoordig maak ik van mijn werk weer een hobby.

Dit artikel is geschreven door Rob Wolfs van Wolfs Wandelplan. Het werd eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, op 22 november 2013 (2.380 maal gelezen). Op 7 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl.

 

Word ook lid en volg datingsite DeWandeldate

Foto: Trage Tocht Santpoort Zuid, met DeWandeldate

© DeWandeldate, 28 februari 2014.

  Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.