Mobiele menu

Trage Tocht Santpoort Zuid, met datingsite DeWandeldate

Top 10 mooiste Trage Tochten wandelingen in Nederland

Routemaker Rob Wolfs vertelt over zijn 'Trage Tochten'

Rob Wolfs vertelde in 2013 al over zijn Trage Tochten, en zijn persoonlijke Top 10. Dit was in 2013. Bekijk ook de actuele Top 10 Trage Tochten op Wandelzoekpagina. 

Wat zijn Trage Tochten?

Trage Tochten zijn natuurwandelingen die grotendeels over onverharde paden lopen. Ik hanteer als minimum 70% onverhard per wandeling. Hoe meer exclusiviteit voor de wandelaar hoe beter. 

Dus ook het liefst zo min mogelijk delen met fietsers op smalle, drukke fietspaden. Maar toch heeft soms een verharde weg die niet toegankelijk is voor autoverkeer weer bijna dezelfde status als onverhard. Bij hoge uitzondering neem ik af en toe genoegen met minder dan 70%, maar dan moet het landschap compenseren en moet het asfalt smal en rustig zijn.

Het liefst zijn mij de wandelingen die voor 90% of meer over onverharde paden en wegen gaan. Bij het ontwikkelen en uitzetten van de Trage Tochten is dit mijn belangrijkste leidmotief. Een ander belangrijk criterium is: afwisselend landschap, bij voorkeur een mix van boerenland en natuur. In principe ook goed bereikbaar met Openbaar Vervoer, maar soms zijn juist de mooiste plekjes moeilijk(er) bereikbaar met OV. Waar mogelijk hou ik er wel rekening mee bij het plannen van een route. Horeca onderweg is mooi meegenomen, maar voor het uitzetten van een Trage Tocht van secundair belang. Kwaliteit van de route zelf staat voorop!   

De serienaam Trage Tochten bedacht ik nadat ik al eerder had meegewerkt aan een serie topografische wandelkaarten, waarvoor ik de naam Trage Paden introduceerde. En die naam heb ik weer afgekeken van de Vlaamse organisatie ‘Trage Wegen’. De naam Trage Tochten geeft mooi aan dat je voor wandelen de tijd moet nemen.

Trage Tocht Rechterense Veld (Vechtdal)

2 Trage Tochten met OutdoorFriends

Voor OutdoorFriends ga ik in 2014 twee van mijn favoriete wandelingen begeleiden. Je kunt je hier via deze website voor aanmelden:

180 Trage Tochten en 2 Wandelgidsen

Inmiddels heb ik ruim 180 Trage Tochten gemaakt die allemaal gratis zijn te downloaden op Wandelzoekpagina, www.tragetochten.nl. De meeste routes bevinden zich in het Oosten van Nederland. Afgelopen jaar zijn twee wandelgidsen van mijn hand verschenen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig met een keuze uit deze Trage Tochten: Wandelen op de rand van bos en boerenland en Wandelen over de onbekende VeluweBeide gidsen zijn genomineerd voor de Wandeltrofee 2014. In 2014 verschijnt een nieuwe gids met 20 routes in de Achterhoek. 

Top 10

Naar suggestie van Irene den Ouden van OutdoorFriends stelde ik mijn persoonlijke Top 10 van Trage Tochten samen en schreef er dit artikel over. Het zijn twee lijstjes geworden: het eerste lijstje is mijn persoonlijke keuze van de mooiste wandelingen. Het tweede lijstje is gebaseerd op de aantallen downloads op Wandelzoekpagina sinds 2009.

Mijn persoonlijke Top 10:

 1. Trage Tocht De Haere (IJsseldal) 14 km (met OutdoorFriends: zaterdag 3 mei 2014)
 2. Trage Tocht Rechterense Veld (Vechtdal) 14 km
 3. Trage Tocht Kasteel Doorwerth (Veluwezoom) 14 km
 4. Trage Tocht Vasse (Twente) 17 km
 5. Trage Tocht Oud Avereest (Reestdal) 13 km
 6. Trage Tocht De Steeg (Veluwezoom) 12 km
 7. Trage Tocht Rhenen (Utrechtse Heuvelrug) 13 km
 8. Trage Tocht Almen (Achterhoek) 13 km
 9. Trage Tocht Nijmegen-Beek (Rijk van Nijmegen) 17 km
 10. Trage Tocht Driedorp (Gelderse Vallei) 21 km

De 10 meest gedownloade Trage Tochten op Wandelzoekpagina:

 1. Trage Tocht Ootmarsum (Twente) 13 km
 2. Trage Tocht Bennekom (Veluwe) 16 km
 3. Trage Tocht Dommeldal (Noord-Brabant) 10 km
 4. Trage Tocht Leersum-Doorn (Utrechtse Heuvelrug) 19 km (met OutdoorFriends: zondag 2 maart 2014)
 5. Trage Tocht Hollandsche Rading (Utrecht) 16 km
 6. Trage Tocht De Mortelen (Noord-Brabant) 15 km
 7. Trage Tocht Hoog Soeren: Asselse hei (Veluwe) 11 km
 8. Trage Tocht Rheden: Veluwse bergen en dalen (Veluwezoom) 12 km
 9. Trage Tocht Vaassen: buitelende beken (Veluwe) 12 km
 10. Trage Tocht Engelenburg (Veluwezoom) 10 km
Trage Tocht De Mortelen (Noord-Brabant)

Op mijn website is nog veel meer informatie te vinden over mijn werkzaamheden. WolfsWandelplan staat voor twintig jaar ervaring in wandelend Nederland. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik was lang werkzaam als freelance medewerker bij het Wandelplatform-LAW, van 1997 tot 2002 als projectleider NS-wandeltochten. Ik ben verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van diverse lange afstandswandelpaden. Van 2002 tot 2009 was ik samen met Rutger Burgers eigenaar van Routewerk. Gekscherend heb ik mezelf wel promenoloog genoemd, wandelroutemaker in hart en nieren. Ik heb expertise opgedaan in bijna alle provincies van Nederland, maar het allerbest ben ik thuis in Gelderland en Overijssel. Ik heb aan veel boekjes, brochures, kaarten en teksten meegewerkt. Tegenwoordig maak ik van mijn werk weer een hobby.

Dit artikel is geschreven door Rob Wolfs van Wolfs Wandelplan. Het werd eerst gepubliceerd op OutdoorFriends.nl, op 22 november 2013 (2.380 maal gelezen). Op 7 oktober 2014 hebben we het overgeplaatst naar DeWandeldate.nl.

Trage Tochten met DeWandeldate

Met OutdoorFriends (de voorloper van DeWandeldate) liepen we twee Trage Tochten onder leiding van Rob Wolfs, zoals je hierboven kunt lezen. Ook met DeWandelfdate liepen we al meerdere Trage YTochten. Hier kan je de fotoverslagen bekijken:

 Zaterdag 19 augustus 2023: Trage Tocht Santpoort-Zuid (16 km, 44+)

Trage Tocht Santpoort Zuid - Schotse hooglanders

Zaterdag 16 september 2023: Trage Tocht Den Bosch (18 km, 49+)

Trage Tocht Den Bosch

Za 2 juli 2022: Trage Tocht Nijmegen - Beek (16 km, 42+)

DeWandeldate: Trage Tocht Nijmegen - Beek

Za 26 juni 2021: Trage Tocht Wageningse Berg en Uiterwaarden (16 km, 51+)

DeWandeldate: Trage Tocht Wageningen

Za 17 febr 2018: Trage Tocht Santpoort Zuid (16 km, 46+)

DeWandeldate: Duinwandeling Santpoort - Zuid

 

Lid worden en volg datingsite DeWandeldate volgen?

Hoofdfoto: Trage Tocht Santpoort Zuid, met DeWandeldate. De andere twee foto's zijn van Rob Wolfs.

© Rob Wolfs voor DeWandeldate, 28 februari 2014. Update 2023.