20 Blotevoetenpaden in Nederland en Belgie

Zoek je een verfrissende eerste date? Kies voor een blotevoetenwandeling!

 

Zoek je een verfrissende eerste date? Maak eens een blotevoetenwandeling op één van de mooie blotevoetenpaden in onze natuurgebieden: Doezumermieden, Schoorlse Duinen, Drents-Friese Woud en Hoge Kempen.

Blotevoetenwandelen steeds populairder

Iedereen die wel eens een strandwandeling maakt op blote voeten, op zand en soms over schelpen, weet hoe het voelt. Hoe zou het zijn om ook eens blootsvoets het bos in te gaan of een weiland? Wandelen op blote voeten kan je overal proberen, maar lang niet alle wandelroutes zijn even geschikt. Paden zijn niet schoon en er kan glas liggen. Om het de beginnende 'barefoot' lopers gemakkelijk te maken, worden er steeds meer speciale blotevoeten paden aangelegd, door heel Nederland en ook in België.

Lopen op blote voeten is heerlijk, bevrijdend, een gezonde en speelse manier van natuurbeleving! Leuk voor kleine en grote kinderen!

Wat is een blotevoetenpad?

Een blotevoetenpad is speciaal aangelegd om op blote voeten door de natuur te lopen. De mooiste paden liggen midden in natuurgebieden: Doezumermieden, Schoorlse Duinen, Drents-Friese Woud, Hoge Kempen, of op een andere bijzondere lokatie zoals een landgoed of een permacultuur tuin.

Op een blotevoetenpad loop je een korte wandelroute, een parcours, over verschillende soorten ondergrond: van zacht gras en fijn zand tot schelpen, grind en grote keien, van houtsnippers tot houtstronken en dikke takken. Voor kinderen zijn vooral de paden met de modderplassen heel leuk, en de andere avontuurlijke elementen zoals de touwladder, evenwichtsbalk, bungelbak en uitkijktoren. Er zijn ook blotevoetenpaden die vooral bedoeld zijn voor een heilzame ontspanningswandeling met natuurlijke voetmassage. Andere paden willen het publiek een boodschap mee te geven. Zo heeft het Hof van Twello er een belevingsroute van gemaakt, vol historische en culinaire informatie. Veel blotevoetenpaden zijn gratis, soms betaal je een toegangsprijs. Een ideale activiteit voor in de zomer, nu het lekker warm is. Neem vooral ook je kinderen mee. Veel plezier!

In 2013 startten we, op de OutdoorFriends site, met een Top 10 lijst. Inmiddels hebben we de lijst steeds verder uitgebreid. Deze 20 bijzondere wandelpaden zijn speciaal uitgezet voor de barefoot liefhebbers. 

20 blotevoeten paden in Nederland en België

(Volgorde: van Noord naar Zuid)

#1. Blote Voeten Pad - 't Blôde Fuottenpaad (Opende, Groningen en Friesland)

Een in de natuur aangelegd wandelpad van 4 km, met leuke opdrachten en spelletjes onderweg.

 • Ligging: in natuurgebied Doezumermieden, ten zuidwesten van de provincie Groningen, tussen Groningen en Drachten.
 • Adres: P-plaats, Kaleweg, 9865 TC, Opende.
 • Extra's: na afloop kan je genieten van de rust en natuur in de theetuin. Er zijn ook andere wandelroutes in het natuurpark Doezumermieden, variërend van 1 tot 17 km.
 • Video: Blotevoetenpad Opende

#2. Blote-voeten-pad Fontana (Bad Nieuweschans, Groningen)

Dit blotevoeten pad maakt deel uit van een kuur- en wellness resort. Op het pad loop je over verschillende ondergronden. Doordat je de gebruikelijke ondersteuning van je schoenen mist en je toch loopt over ongelijkmatige en afwisselende ondergrond en materialen, train je zowel je balans als alle spieren in je voeten en onderbenen. (Foto: Fontana Resort Bad Nieuweschans).

 • Ligging: het blotevoetenpad is onderdeel van een modern kuurcentrum. 
 • Adres: 9693 GA, Bad Nieuweschans.
 • Extra's: in het wellness resort heb je een ruime keuze uit sauna’s, een binnen- en buitenbad, een thermaalbad, massagesalon en beautycenter. 

#3. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold (Appelscha, Friesland)

'Dit blotevoetenpad is een heel bijzonder pad. Je mag er met blote voeten op lopen. Dus schoenen en sokken uit!'

 • Ligging: in Nationaal park Drents-Friese Wold, bij Buitencentrum Drents-Friese Wold
 • Adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ, Appelscha.
 • Extra's: tentoonstelling Grenzeloos Wold, met veel informatie over de natuur in het Nationaal Park.

#4. Blote voetenpad Boerderijrecreatie (Delfstrahuizen, Friesland)

'Een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. Door een natuurgebied lopen, waar koeien grazen en -bruggetjes je van het ene naar het andere terrein brengen. Een waardevolle belevenis. Het blote voetenpad zorgt voor ontspanning en plezier.'

 • Ligging: Boerderijrecreatie, aan het Tjeukemeer vlak bij het dorp Delfstrahuizen en Echtenerbrug, tussen Lemmer en Heerenveen in.
 • Adres: Marwei 124b, 8508 RH, Delfstrahuizen.
 • Extra's: Voor bij de wandeling krijg je een informatie kaart voor vogels en weidebloemen mee. Je kunt tijdens de wandeling een wedstrijd element in voeren door het spel vlaaitrappen te spelen. Bij warm weer is het mogelijk een outdoor modderbad te nemen, bedekt met modder loop je naar het Tjeukemeer om u daar weer schoon te zwemmen . Nog veel meer activiteiten: boerengolf, koe knuffelen, Fierljeppen, etc.

#5. Blotevoetenpad Gouwe Voeten (Bovenkarspel, Noord-Holland, West-Friesland) 

'Een pad dóór en over de natuur elementen: de aarde waar je over loopt, de lucht als je op de bungelbank zit, het water waar je doorheen waadt. Onderweg mag je de vruchten aan de planten en bomen proeven.'

 • Ligging: naast de boerencamping 'de Gouwe Stek'.
 • Adres: De Gouw 11, 1611 BS, Bovenkarspel.
 • Extra’s: langs het blotevoetenpad veel informatie over de agrarische sector, Op vrijdagmiddag is er een kruidendeskundige die u kan vertellen waar de kruiden voor kunnen dienen.

#6. Blote Voetenpad Helderse Vallei (Den Helder, Noord-Holland) 

Op het Blote Voetenpad ontdek je Den Helder, maar dan in het ‘klein’. Jong en oud ontdekken op blote voeten het bos Donkere Duinen, de Grijze Duinen, de Waddenzee, het boerenland, de Stelling van Den Helder en het moerassige Mariëndal. Het Blote Voetenpad bestaat uit een rondwandeling van ongeveer 250 meter rondom onze schapenweide. Er is een boomstammenpad, speelduin, strekdam en een stukje wad. Ook is er een bungelbank in het bollenland, een trekvlot, een loopgraaf en een wiebelbrug met grote stapstenen. 

 • Ligging: langs de Donkere Duinen.
 • Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder
 • Extra’s: een trekvlot en 8 ontdekkisten  met leuke opdrachten en materiaal om spelenderwijs de verschillende natuurtypen van Den Helder te ontdekken.

#7. Blotevoetenpad Schoorlse Duinen (Schoorl, Noord-Holland)

Dit kinderpad ligt in natuurgebied Schoorlse Duinen en wordt onderhouden door Staatsbosbeheer. 'Prikkel je zintuigen en voel met je blote voeten de verschillen tussen glad en stroef, zacht en hard, nat en droog. Hoe voelt het om over dennenappels of schelpen te lopen? Of voel je liever een zacht mostapijt? Aan het eind van het pad kun je je voeten afspoelen met echt duinwater.' 

 • Ligging: bij Buitencentrum Schoorlse Duinen, Het pad is ongeveer 150 meter lang en ligt in het speelbos, aan de rand van natuurgebied Schoorlse duinen.
 • Adres: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl.
 • Extra's: het speelbos en er starten hier ook verschillende wandel- en fietsroutes.

#8. Blotevoeten Zeebodempad (Kraggenburg, Flevoland)

'Het wandelpad is ca. 2,5 km. lang en onderweg kan je verschillende ondergronden ervaren. Het lopen op blote voeten heeft een heilzame werking op voeten, lichaam en geest. De wandeling start met een koud Kneipp voetenbad, onderweg voel je met je voeten afwisselend koud en warm, verschillende ondergronden, het voelt als een uitgebreide voetmassage.'

 • Ligging: bij Kraggenburg is dit pad aangelegd ‘op de bodem van de voormalige Zuiderzee’.
 • Adres: Zwartemeerweg 25, 8317 PA Kraggenburg.

#9. Blotevoetenpad De Sternhof (Zeewolde, Flevoland)

Dit pad is 800 m. en gemaakt op een voormalig boerenerf. Een natuurlijk groen pad met allerlei ondergronden: mos, hout, grind, gras, modder, steen en heel andere verrassende materialen. Het pad loopt o.a. door de bloementuin, een labyrint en de biologische moestuin die gemaakt is voor de Voedselbank. Tijdens de wandeling krijg je informatie over de flora en fauna op het erf en er is aandacht voor recycling en duurzaamheid.

 • Ligging: op Recreatieboerderij De Sternhof, tegenover Harderwijk. Op de grens van het nieuwe polderland en het oude vaste land.
 • Adres: De Sternhof, Sternweg 14, 3898 LJ, Zeewolde.
 • Extra's: Bij inlevering van je oude schoenen krijg je een kleine attentie. Je schoenen krijgen een mooie bestemming, zij worden gedoneerd aan Stg. KICI kledinginzameling en recycling.

#10. Blotevoetenland Erve Brooks (Gelselaar, Gelderland)

'Het Blote voetenland is een stuk land van ca. 1 hectare waar je heerlijk op blote voeten kunt lopen over verschillende ondergronden. Dit geeft een uniek buitengevoel en is een aangename ervaring voor de voeten. Onderweg is er een riviertje dat uitkomt in een meertje met een eilandje waar je even kunt uitrusten en genieten van de natuur terwijl de kinderen lekker kunnen spelen in het water en zand. Daarnaast is er nog een uitkijk toren, waterbrug en nog veel meer. Op het eind kunnen de voeten worden gewassen in grote ouderwetse teilen.'

 • Ligging: na een paar minuten wandelen door het Achterhoekse natuurschoon kom je bij de museumboerderij ” Erve Brooks Niehof” .      
 • Adres: Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar
 • Extra's: een avonturenpad, een binnenspeeltuin en een buitenspeeltuin, een pannekoekenboerderij en een museumboerderij.

#11. Blotevoetenpad A. Vogeltuin ('t Harde, Gelderland)

'Volgens Alfred Vogel is het lopen op blote voeten een geweldige remedie tegen geestelijke en lichamelijke moeheid. Het blotevoetenpad zorgt voor een verrassende nieuwe natuurbeleving. Het korte pad loopt over gras, mos, steen en houtsnippers. Hoe voelt het om op mos te lopen? Wat is het effect van de pepermuntplant op een vermoeide voet? En hoe voelen verschillende grondsoorten met de voeten aan? De korte wandeling met verschillende voelbelevenissen eindigt bij een waterbron naast de speeldernis. waar kinderen kunnen klimmen en klauteren op natuurlijke speelattributen.'

 • Ligging: verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg tussen ’t Harde en Elburg.
 • Adres: Eperweg 3-5, 8084 RB ’t Harde
 • Extra's: de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten, een gratis wandelgids met informatie over de planten, bomen, kruiden en andere bezienswaardigheden ter plaatse. Kruidentheehofje, Landgoedwinkel, Trimbaan, de Speeldernis, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren op natuurlijke speelattributen, en speurtochten voor jong en oud.

#12. Blotevoetenpad Kijktuinen Nunspeet (Gelderland)

'Een ruim 1 km lang pad. Spelenderwijs kennismaken met natuur, bloemen, planten en andere tuinbouw materialen is de gedachte achter het blotevoetenpad. Klauteren over boomstammen, glibberen over rotsen, maar ook het zand, de grond en de boomschors tussen je tenen voelen in het bos. Soms loop je over een gazonnetje; daarna over het hoge gras van de prairie. Houten bruggetjes, evenwichtsbalken, bungelbanken, een uitkijkboom, wilgentenen, zand, modder, bospaden, stapstenen, keien, houten stapstenen van boomschijven, van alles kom je tegen op je ontdekkingsreis over het blotevoetenpad. Sinds kort uitgebreid met bungelbrug, slingertouw over water, een slapende draak van wilgentenen en een steltenpad.'

 • Ligging: in de Kijktuinen van Nunspeet. 
 • Adres: Kienschulpenweg 26, 8071 ZK Nunspeet
 • Extra's: tuinen, kwekerij, doolhoven.

#13. Natuur- en Blotevoetenpad Hof van Twello (Twello, Gelderland)

'Het blotevoetenpad voert je langs de hoogstamboomgaard, de permacultuur tuin en de paddenpoelen. En langs historische tuinen uit de Middeleeuwen, de Romeinse tijd en de prehistorie. Ook passeer je velden met bijzondere gewassen, de savanne, het tropisch eiland, het sprookjesbos en de wijngaard. Uitrusten kan onder meer in relaxte hangmatten.'

 • Ligging: bij Deventer.
 • Adres: Rijkstraatweg 17, 7391 MH Twello.
 • Extra's: Evenwijdig aan het Blotevoetenpad ligt het Natuurpad, langs velden en historische tuinen. Beide paden zijn onderdeel van het Hof van Twello, een unieke boerderij met uitgebreide keuken, restaurant, streekwinkel, theetuin en terras. In het Hof van Twello kan je goed eten. Vanuit het Hof van Twello kan je ook nog een smulroute lopen, of een gps-wandeltocht.

#14. Blotevoetenpad bij Zorgbad Zonnewater (Hoog-Keppel, Gelderland)

'Zet al je zintuigen in om de bijzondere prikkels van verschillende ondergronden waar te nemen op een zorgvuldig samengesteld parcours. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af tijdens een route van ruim 300 meter lang. Dit pad wordt op 1 april 2017 in gebruik genomen.'

 • Ligging: Aan de rand van het bos op het terrein van buitenzwembad Hessenbad in Hoog-Keppel

 • Extra's: beweegtoestellen en trampolines op de ligweide van het buitenzwembad. Het pad ligt in een prachtige wandel- en fietsomgeving. 

 • Adres: Monumentenweg 34, 6997 AH Hoog-Keppel.

#15. Blotevoetenpad Autarkia (Schaijk, Noord-Brabant)

'Het blotevoetenpad is een onderdeel van de permacultuur tuin en ongeveer een paar honderd meter lang. Een pad waar je op blote voeten lekker door heen kunt banjeren en weer eens echt contact met de natuur maakt. Doordat je bijvoorbeeld de modder tussen je tenen door voelt krullen, dan weer door een plas water en dan weer eens over schelpen, grind of boomstammen moet lopen. Een zalige bijzondere ervaring voor groot en klein.'

#16. Blotevoetenpark Christoffelhoeve (Elsendorp, Noord-Brabant)

''Een speciaal aangelegd pad, het eerste blotevoetenpad van Noord Brabant. Er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, een houten uitkijktoren, een doolhof, een hangbrug, enz. Het pad is 2 km lang. Kinderen kunnen er klimmen, klauteren en ravotten. Onderweg komen ze kikkerpoelen, bloemen en kruiden tegen. Geschikt voor alle leeftijden en voor kinderen met een beperking.'

 • Ligging: rondom recreatieboerderij Christoffelhoeve.
 • Adres: Zeelandsedijk 35, 5424 TL, Elsendorp.
 • Extra’s: een speeltuin en een huisje waar kinderen mogen schreeuwen.
 • Video: Als je de link naar de website opent start ook direct een filmpje over dit pad.

#17. Blotevoetenpad Brabantse Wal (Bergen op Zoom, Noord-Brabant)

'Dit blotevoetenpad loopt 2½ kilometer langs de mooiste plekjes van Landgoed Lievensberg. Je begint bij de monding van die denkbeeldige rivier en wandelt terug naar de bron: het hoogste punt, waar de rivier ontsprong uit de ogen van de Treurbeuk. Aan het begin bestaat het Blote Voetenpad, net als bij een echte rivier, uit fijn zand. Hoe dichter je bij de bron komt hoe grover de ondergrond wordt. Wie doorzet wordt beloond met mooie ronde keien die je de berg opleiden. Waar de keien rotsblokken zijn geworden en je de boomwortels achter je hebt gelaten, heb je het hoogste punt bereikt. Je staat voor de Treurbeuk en kijkt uit over het bos.'  Opmerking: Via één van de bezoekers kreeg DeWandeldate de melding dat vooral het begin en einde van het pad (het kunstmatige gedeelte) vervuild is. Ook honden lopen over dit pad. 

 • Ligging: op landgoed Lievensberg, bestaande uit een park, zandverstuivingen, heidetuinen en dennenbossen
 • Adres: Het blotevoetenpad begint schuin tegenover restaurant Het Appeltje, Balsedreef 5, 4623 RA Bergen op Zoom
 • Extra's: wandelen, mountainbiken, heidetuin, klimbos, kinderboerderij.

#18. Blotevoetenpad Toon Kortoomspark (Deurne, Noord-Brabant)

'Je kunt de Peel ruiken, voelen en beleven. Dit Brabantse blote voetenpad is een belevingspad. Je wandelt over allerlei ondergronden: water, turf, stenen, mos, varens, modder etc. Het pad is uitgezet over ca. 1,5 ha. Onderweg kom je vele bankjes tegen waar je van het uitzicht kunt genieten. Ook is er een plein met hangmatten en er zijn uitkijktorens.'

 • Ligging: Griendtsveen
 • Adres: Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne.
 • Extra’s: museum en theetuin met uitzicht over de Peel.

#19. Blotevoetenpark Brunssum (Brunssum, Limburg)

Dit is een geheel aangelegd park, vooral op kinderen gericht, met hindernisbaan, evenwichtsbalk, moddersleuf, etc.

 • Ligging: in Zuid-Limburg, in de buurt van Geleen.
 • Adres: Ganzepool 9a, 6443 WZ Brunssum.
 • Video: BloteVoetenPark Brunssum

#20. Blotevoetenpad De Lieteberg (Zutendaal, Vlaanderen)

'Dit is het eerste blotevoetenpad in Vlaanderen, ‘het mooiste blotevoetenpad van West-Europa’. Een aangelegd parcours van bijna 2 km, je loopt over hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Onderweg kom je langs een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de omgeving.  Via je voeten ervaar je koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend.'

 • Ligging: Nationaal Park Hoge Kempen, in de buurt van Maastricht.
 • Adres: Zuurbroekstraat 16, 3690 Zutendaal. Het blotevoetenpad start aan de toegangspoort Lieteberg in Zutendaal.
 • Extra's: voor de echte natuurliefhebber is er ook een bijencentrum, een insectenmuseum, een vlinderserre, een compostdemopark en je kunt er natuurlijk ook heerlijk wandelen.
 • Video: Filmpje van het Blotevoetenpad Lieteberg bij Zutendaal. Als goed voorbeeld van een blotevoetenpad deze video: 

 

Welke blotevoetenpad missen we nog?

Voor de mensen in Zuid-Holland en Zeeland, waar nog geen blotevoetenpaden zijn: er gaat natuurlijk niets boven een blote voetenwandeling op het strand! Hard en zacht zand, schelpen, de zee: je kunt er kilometers lang genieten!

We hebben het Blotevoetenpad Heuvelse Heide bij Lommel (België) uit dit overzicht moeten verwijderen, omdat het niet meer wordt onderhouden en er nu teveel dennenappels, scherpe steentjes en allerlei (bos) afval op het pad ligt om er blootsvoets op te lopen. Mis je nog een blote voetenpad in dit overzicht? We vullen het overzicht graag aan. 

 • Heeft u een Foto van één van deze paden die we mogen gebruiken? Stuur deze aan Irene, info@dewandeldate.nl

 

TIP: Ben je Single en zoek je een andere barefoot wandelaar?

Ben jij een echte barefoot liefhebber of wil je wel eens zo'n blotevoetenpad uitproberen? Zet het in je profiel als Wandeldate voorstel! 

​​​

Reacties, Lid worden, Nieuwsbrief en Agenda

Hoofdfoto: Photo by Clint McKoy on Unsplash

© Irene den Ouden, DeWandeldate, 7 juli 2014 met updates

Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.