Ontvang wekelijks DeWandeldate Tips & Agenda

Zoek je een verfrissende eerste date? Maak eens een blotevoetenwandeling op één van de mooie blotevoetenpaden in onze natuurgebieden: Doezumermieden, Schoorlse Duinen, Drents-Friese Woud en Hoge Kempen.

Blotevoetenwandelen steeds populairder

Iedereen die wel eens een strandwandeling maakt op blote voeten, op zand en soms over schelpen, weet hoe het voelt. Hoe zou het zijn om ook eens blootsvoets het bos in te gaan of een weiland? Wandelen op blote voeten kan je overal proberen, maar lang niet alle wandelroutes zijn even geschikt. Paden zijn niet schoon en er kan glas liggen. Om het de beginnende 'barefoot' lopers gemakkelijk te maken, worden er steeds meer speciale blotevoeten paden aangelegd, door heel Nederland en ook in België.

Lopen op blote voeten is heerlijk, bevrijdend, een gezonde en speelse manier van natuurbeleving! Leuk voor kleine en grote kinderen!

Wat is een blotevoetenpad?

Een blotevoetenpad is speciaal aangelegd om op blote voeten door de natuur te lopen. De mooiste paden liggen midden in natuurgebieden: Doezumermieden, Schoorlse Duinen, Drents-Friese Woud, Hoge Kempen, of op een andere bijzondere lokatie zoals een landgoed of een permacultuur tuin.

Op een blotevoetenpad loop je een korte wandelroute, een parcours, over verschillende soorten ondergrond: van zacht gras en fijn zand tot schelpen, grind en grote keien, van houtsnippers tot houtstronken en dikke takken. Voor kinderen zijn vooral de paden met de modderplassen heel leuk, en de andere avontuurlijke elementen zoals de touwladder, evenwichtsbalk, bungelbak en uitkijktoren. Er zijn ook blotevoetenpaden die vooral bedoeld zijn voor een heilzame ontspanningswandeling met natuurlijke voetmassage. Andere paden willen het publiek een boodschap mee te geven. Zo heeft het Hof van Twello er een belevingsroute van gemaakt, vol historische en culinaire informatie. Veel blotevoetenpaden zijn gratis, soms betaal je een toegangsprijs. Een ideale activiteit voor in de zomer, nu het lekker warm is. Neem vooral ook je kinderen mee. Veel plezier!

In 2013 startten we, op de OutdoorFriends site, met een Top 10 lijst. Inmiddels hebben we de lijst steeds verder uitgebreid. Deze 2 bijzondere wandelpaden zijn speciaal uitgezet voor de barefoot liefhebbers. 

24 blotevoeten paden in Nederland

Let op: check zelf van tevoren of het park open is en of er speciale maatregelen of omstandigheden zijn. Vraag ook na of het pad de laatste tijd goed onderhouden en schoon is. 

(Volgorde: van Noord naar Zuid)

#1. Blote Voeten Pad - 't Blôde Fuottenpaad (Opende, Groningen en Friesland)

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad; het Blotevoetenpad. De naam zegt genoeg, schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten door modder, over water en gras. Het Blotevoetenpad is het hele jaar vrij toegankelijk. Dit is een in de natuur aangelegd wandelpad van 3 km, met leuke opdrachten en spelletjes onderweg.

 • Lengte: 3 km.
 • Ligging: in natuurgebied Doezumermieden, ten zuidwesten van de provincie Groningen, tussen Groningen en Drachten. 
 • Adres: Parkeerplaats P2: Polder de Kaleweg, 9865 TC Opende.
 • Extra's: na afloop kan je genieten van de rust en natuur in de Theetuin Blotevoetenhof. Er zijn ook andere wandelroutes in het natuurpark Doezumermieden, variërend van 1 tot 17 km.
 • Video uit 2011: Blotevoetenpad Opende.

#2. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold (Appelscha, Friesland)

Dit blotevoetenpad is een heel bijzonder pad. Je mag er met blote voeten op lopen. Dus schoenen en sokken uit!

 • Lengte: 2 km.
 • Ligging: in Nationaal park Drents-Friese Wold, bij Buitencentrum Drents-Friese Wold.
 • Adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ, Appelscha.
 • Extra's: tentoonstelling Grenzeloos Wold, met veel informatie over de natuur in het Nationaal Park.

#3. Blote voetenpad Boerderijrecreatie (Delfstrahuizen, Friesland)

Een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. Door een natuurgebied lopen, waar koeien grazen en -bruggetjes je van het ene naar het andere terrein brengen. Een waardevolle belevenis. Het blote voetenpad zorgt voor ontspanning en plezier.

 • Ligging: Boerderijrecreatie, aan het Tjeukemeer vlak bij het dorp Delfstrahuizen en Echtenerbrug, tussen Lemmer en Heerenveen in.
 • Adres: Marwei 124b, 8508 RH, Delfstrahuizen.
 • Extra's: Voor bij de wandeling krijg je een informatie kaart voor vogels en weidebloemen mee. Je kunt tijdens de wandeling een wedstrijd element in voeren door het spel vlaaitrappen te spelen. Bij warm weer is het mogelijk een outdoor modderbad te nemen, bedekt met modder loop je naar het Tjeukemeer om u daar weer schoon te zwemmen. Nog veel meer activiteiten: koe knuffelen, Fierljeppen, klompengolf, etc.
 • Let op: dit blotevoetenpad is tijdelijk gesloten i.v.m. distels. Als je toch komt word ene alternatief pad aangeboden. Neem voor de zekerheid eefrst even contact op!

#4. Blotevoetenpad Gouwe Voeten (Bovenkarspel, Noord-Holland, West-Friesland) 

Een pad dóór en over de natuur elementen: de aarde waar je over loopt, de lucht als je op de bungelbank zit, het water waar je doorheen waadt. Onderweg mag je de vruchten aan de planten en bomen proeven.

 • Ligging: naast de boerencamping 'de Gouwe Stek'.
 • Adres: De Gouw 11, 1611 BS, Bovenkarspel.
 • Extra’s: langs het blotevoetenpad veel informatie over de agrarische sector.

#5. Blote Voetenpad Helderse Vallei (Den Helder, Noord-Holland) 

Op het Blote Voetenpad ontdek je Den Helder, maar dan in het ‘klein’. Jong en oud ontdekken op blote voeten het bos Donkere Duinen, de Grijze Duinen, de Waddenzee, het boerenland, de Stelling van Den Helder en het moerassige Mariëndal. Het Blote Voetenpad bestaat uit een rondwandeling van ongeveer 250 meter rondom onze schapenweide. Er is een boomstammenpad, speelduin, strekdam en een stukje wad. Ook is er een bungelbank in het bollenland, een trekvlot, een loopgraaf en een wiebelbrug met grote stapstenen. 

 • Lengte: 250 m.
 • Ligging: langs de Donkere Duinen.
 • Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder.
 • Extra’s: een trekvlot en 8 ontdekkisten  met leuke opdrachten en materiaal om spelenderwijs de verschillende natuurtypen van Den Helder te ontdekken.

#6. Blotevoetenpad Schoorlse Duinen (Schoorl, Noord-Holland)

Wie heeft het juiste linkje naar de website? 

Dit kinderpad ligt in natuurgebied Schoorlse Duinen en wordt onderhouden door Staatsbosbeheer. 'Prikkel je zintuigen en voel met je blote voeten de verschillen tussen glad en stroef, zacht en hard, nat en droog. Hoe voelt het om over dennenappels of schelpen te lopen? Of voel je liever een zacht mostapijt? Aan het eind van het pad kun je je voeten afspoelen met echt duinwater.'

 • Lengte: 150 m.
 • Ligging: bij Buitencentrum Schoorlse Duinen, Het pad is ongeveer 150 meter lang en ligt in het speelbos, aan de rand van natuurgebied Schoorlse duinen.
 • Adres: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl.
 • Extra's: het speelbos en er starten hier ook verschillende wandel- en fietsroutes.

#7. Blote Voetenpad Land van Fluwel (Sint Maartenszee, Noord-Holland)

Op het nieuwe pad struin je 1 kilometer lang over het weidse park en voel je de natuur tot in je tenen. Priek, prut en laat je verleiden tot dit avontuur. Stijg tot grote hoogte op de uitkijktoren, loop de stelten, stap over stammen zonder in het water te vallen en voel het moeras tussen de tenen. Je bepaalt zelf of je de moeilijke, makkelijk, droge of natte route volgt. Onderweg maak je kennis met mooie verhalen uit de regio die in de route zijn gebouwd. Zo waad je door ons eigen Noordhollands kanaal, loop je over de Westfriese Omringdijk, stap je door het Wildrijk en kom je er eindelijk achter waarom de landerijen rond Land van Fluwel regelmatig onder water staan.

 • Lengte: 1 km.
 • Ligging: het Blotevoeten pad is onderdeel van Avonturenparadijs Land van Fluwel en ligt dicht bij de Noordzee. 
 • Adres: Belkmerweg 65; 1753 GD Sint Maartenszee
 • Extra's: Avonturenparadijs, Pannenkoekenhuis, Bos met audiotour over de Tulp. 

#8. Blotevoetenpad De Sternhof (Zeewolde, Flevoland)

Dit pad is 1500 m. en gemaakt op een voormalig boerenerf. Een natuurlijk groen pad met allerlei ondergronden: mos, hout, grind, gras, modder, steen en heel andere verrassende materialen. Het pad loopt o.a. door de bloementuin, een labyrint en de biologische moestuin die bewerkt wordt door Sternzorg  en gemaakt is voor de Voedselbank. 

 • Lengte: 1500 m.
 • Ligging: op Recreatieboerderij De Sternhof, tegenover Harderwijk. Op de grens van het nieuwe polderland en het oude vaste land.
 • Adres: De Sternhof, Sternweg 14, 3898 LJ, Zeewolde.
 • Extra's: een natuurspeurtocht en geurende voetenbalsem na afloop maken het af.

#9. Blotevoetenpad De Koppel (Hardenberg, Overijssel)

Het pad is een combinatie van een waterspeelplek en een blotevoetenpad. Loop met het water mee naar de vijver en voel zand, gras, modder, keien en boomstam.

 • Lengte: 60 m lang
 • Ligging: aan de Overijsselse Vecht, met sluis en stuw
 • Adres: Vechtstraat 8. AX Hardenberg
 • Extra's: Bijenstal, Insectenhotel, Moestuin

#10. Blotevoetenpad A. Vogel tuinen ('t Harde, Gelderland)

Volgens Alfred Vogel is het lopen op blote voeten een geweldige remedie tegen geestelijke en lichamelijke moeheid. Het Blotevoetenpad zorgt voor een verrassende natuurbeleving. Het korte pad loopt dwars door de ecologische productietuinen van A.Vogel. Over gras, mos, steen, geurige kruiden, wol en houtsnippers. Hoe voelt het om op mos te lopen? Wat is het effect van de pepermuntplant op een vermoeide voet? En hoe voelen verschillende grondsoorten met de voeten aan?'

 • Ligging: verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg tussen ’t Harde en Elburg.
 • Adres: Eperweg 3-5, 8084 RB ’t Harde.
 • Extra's: de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten zijn gratis te bezoeken. Er zijn verschillende natuurbelevenissen te doen. Maak je eigen kruidenthee in het Kruidentheehofje, koop verse eieren en A.Vogel producten in de Landgoedwinkel, breng een bezoek aan de kleinste medewerkers in de Insectentuin, snoep van kruiden en fruit in de Pluk- en Smultuin en meer! Ook is er een Speeldernis, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren op natuurlijke speelattributen, en speurtochten voor jong en oud. 

#11. Natuur- en Blotevoetenpad Buitenpost (Twello, Gelderland)

Het blotevoetenpad voert je langs de hoogstamboomgaard, de permacultuur tuin en de paddenpoelen. En langs historische tuinen uit de Middeleeuwen, de Romeinse tijd en de prehistorie. Ook passeer je velden met bijzondere gewassen, de savanne, het tropisch eiland, het sprookjesbos en de wijngaard. Uitrusten kan onder meer in relaxte hangmatten.

 • Lengte: 2 km.
 • Ligging: bij Deventer.
 • Adres: Rijkstraatweg 17, 7391 MH Twello.
 • Extra's: Evenwijdig aan het Blotevoetenpad ligt het Natuurpad, langs velden en historische tuinen. Beide paden zijn onderdeel van het Hof van Twello, een unieke boerderij met uitgebreide keuken, restaurant, streekwinkel, theetuin en terras. In het Hof van Twello kan je goed eten. Vanuit het Hof van Twello kan je ook nog een smulroute lopen, of een gps-wandeltocht.

#12. Blotevoetenpad Engbergen (Voorst, Gelderland)

(Wie weet de link naar de website?)

Een mooi en avontuurlijk wandelpad van ongeveer 1,5 kilometer lang. Tijdens de wandeling loop je op verschillende verrassende ondergronden. Zand wordt afgewisseld met grind, gras, mos, modder, houtsnippers, etc.

 • Lengte: 1,5 km.
 • Ligging: Natuur- en recreatiegebied Engbergen (nabij Gendringen), in de Oude IJsselstreek.
 • Adres: 7083 AB Voorst, Oude IJsselstreek. De route begint en eindigt bij restaurant Engbergen aan de Bosweg in Voorst (Oude IJsselstreek).

#13. Blotevoetenland Erve Brooks (Gelselaar, Gelderland)

Het Blote voetenland is een stuk land van ca. 1 hectare waar je heerlijk op blote voeten kunt lopen over verschillende ondergronden. Dit geeft een uniek buitengevoel en is een aangename ervaring voor de voeten. Onderweg is er een riviertje dat uitkomt in een meertje met een eilandje waar je even kunt uitrusten en genieten van de natuur terwijl de kinderen lekker kunnen spelen in het water en zand. Daarnaast is er nog een uitkijk toren, waterbrug en nog veel meer. Op het eind kunnen de voeten worden gewassen in grote ouderwetse teilen.

 • Lengte: 1 ha.
 • Ligging: na een paar minuten wandelen door het Achterhoekse natuurschoon kom je bij de museumboerderij ” Erve Brooks Niehof” .      
 • Adres: Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar.
 • Extra's: een avonturenpad, een binnenspeeltuin en een buitenspeeltuin, een pannekoekenboerderij en een museumboerderij.

#14. Blotevoetenpad bij Zorgbad Zonnewater (Hoog-Keppel, Gelderland)

(Wie weet wat de juiste link naar de website is?)

Zet al je zintuigen in om de bijzondere prikkels van verschillende ondergronden waar te nemen op een zorgvuldig samengesteld parcours. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af tijdens een route van ruim 300 meter lang. Dit pad wordt op 1 april 2017 in gebruik genomen.

 • Lengte: 300 m lang
 • Ligging: Aan de rand van het bos op het terrein van buitenzwembad Hessenbad in Hoog-Keppel
 • Adres: Monumentenweg 34, 6997 AH Hoog-Keppel.
 • Extra's: beweegtoestellen en trampolines op de ligweide van het buitenzwembad. Het pad ligt in een prachtige wandel- en fietsomgeving. 

#15. Blotevoetenpad Sfeer van Willems (Wychen, Gelderland)

Dit blotevoetenpad loopt door een pluktuin met 40 verschillende groenten, klein fruit en kruiden. Deze wandeling is ook zeer geschikt als je eens goed wilt aarden. Door direct contact met de aarde raak je snel weer in balans. 

 • Lengte: 300 m. 
 • Ligging: in de pluktuin
 • Adres: Ploegweg 7 6604 BH Wijchen
 • Extra's: De pluktuin, en voor de kinderen: op het pad staan borden met vragen en weetjes die met de seizoenen mee aangepast worden. Er is een klimtoren en je kunt er houten bosdieren zoeken.

#16. Blotevoetenpad Landwinkel Valenkamp (Rosmalen, Noord-Brabant)

Het pad is voorzien van verschillende ondergronden zoals houtsnippers, kiezels, modder en water. Er zijn bankjes om uit te rusten en voor kinderen zijn er kinderspeelplaatsen. Start met het kabouterpad, loop langs de verschillende dieren, aangelegde natuurlijke oevers, bloemenweide en paddenpoel. door de hoogstamfruitgaard en langs de moestuin. Onderweg zijn er veel speelse onderdelen die het pad spannend maken, zoals bruggen, klimbomen en buis onder de grond om door heen te kruipen. Ook is er een leuke waterspeelplaats in de route verwerkt.

 • Lengte: 1,5 km.
 • Adres: Kruisstraat 58, Rosmalen
 • Extra's: terras en Landwinkel.

#17. Blotevoetenpad Dier en Tuin weide (Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant)

Natuur avontuur: Op je blote voeten lopen met 25 hindernissen is natuurbeleving ten voeten uit. Je passeert kiezels, palen, houtsnippers, basalt, klapzand, watergeul, moddergeul, fotobankje, keienbult, steltenpad, graspad, grindrooster, boomschors, graskeien, boomstronken, palenvak, evenwichtspaaltjes, voetenspel, wiebelbrug, zandbak, evenwichtsbalk. 

 • Ligging: op de Dier & Tuin weide
 • Lengte: er is een korte route van 1,5 km en een lange route van 4 km (met een extra stuk door het bos). 
 • Adres: Meerstraat 45a, 5473VX Heeswijk-Dinther
 • Extra's: het pad eindigt bij het Dr. Kneip waterbassin waar je je voeten in koud water kunt koelen en wassen. 

#18. Blotevoetenpad Brabantse Wal (Bergen op Zoom, Noord-Brabant)

Dit blotevoetenpad loopt 2½ kilometer langs de mooiste plekjes van Landgoed Lievensberg. Je begint bij de monding van die denkbeeldige rivier en wandelt terug naar de bron: het hoogste punt, waar de rivier ontsprong uit de ogen van de Treurbeuk. Aan het begin bestaat het Blote Voetenpad, net als bij een echte rivier, uit fijn zand. Hoe dichter je bij de bron komt hoe grover de ondergrond wordt. Wie doorzet wordt beloond met mooie ronde keien die je de berg opleiden. Waar de keien rotsblokken zijn geworden en je de boomwortels achter je hebt gelaten, heb je het hoogste punt bereikt. Je staat voor de Treurbeuk en kijkt uit over het bos.'  

Opmerking: Via één van de bezoekers kreeg DeWandeldate de melding dat vooral het begin en einde van het pad (het kunstmatige gedeelte) vervuild is. Ook honden lopen over dit pad. 

 • Lengte: 2,5 km.
 • Ligging: op landgoed Lievensberg, bestaande uit een park, zandverstuivingen, heidetuinen en dennenbossen.
 • Adres: Het blotevoetenpad begint schuin tegenover restaurant Het Appeltje, Balsedreef 5, 4623 RA Bergen op Zoom.
 • Extra's: wandelen, mountainbiken, heidetuin, klimbos.

#19. Blotevoetenpad Toon Kortoomspark (Deurne, Noord-Brabant)

Je kunt de Peel ruiken, voelen en beleven. Dit Brabantse blote voetenpad is een belevingspad. Je wandelt over allerlei ondergronden: water, turf, stenen, mos, varens, modder etc. Het pad is uitgezet over ca. 1,5 ha. Onderweg kom je vele bankjes tegen waar je van het uitzicht kunt genieten. Ook is er een plein met hangmatten en er zijn uitkijktorens.

 • Lengte: 1,5 hectare.
 • Ligging: Griendtsveen.
 • Adres: Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne.
 • Extra’s: museum en theetuin met uitzicht over de Peel.

#20. Blotevoetenpad Steinerbos (Stein, Limburg)

Het blotevoetenpad is aangelegd in de natuur en ligt in het speelbos. Maak kennis met verschillende ondergronden zoals water, zand, dennenappels, modder, bospad, gras, en zoveel meer.

 • Lengte: 600 meter
 • Ligging: het pad is onderdeel van het Belevenispark Steinerbos, midden in de natuur dus. 
 • Adres: Stadhouderslaan 220, 6171 KP Stein
 • Extra's: in Belevenispark Steinerbos is ook een natuurspeeltuin, binnenspeeltuin, kinderboerderij, roeivijver en skelterbaan.

#21. Blotevoetenpark Brunssum (Brunssum, Limburg)

Het BloteVoetenPark in Brunssum is geschikt voor jong en oud. Niks moet: sla je liever een hindernis over? geen probleem! Er zijn o.a. hindernisbanen over het water, evenwichtsbalken, modderbaden, vrolijke voeten spelletjes, en een doolhof.

 • Lengte: 4 km. 
 • Ligging: in het Schutterspark Brunssum in Zuid-Limburg, in de buurt van Geleen.
 • Adres: Ganzepool 9a, 6443 WZ Brunssum.
 • Extra's: Geniet heerlijk op het natuurterras of in de sfeervolle horeca.

 

Blotevoetenpaden in Nederland - zonder website

We krijgen regelmatig meldingen van nog blotevoetenpaden die in dit overzicht ontbreken. Niet alle blotevoetenpaden hebben een eigen website. Omdat ik graag zo volledig mogelijke informatie geef, neem ik tot nu toe alleen paden op met een website. Hier noem ik enkele paden zonder website. Staat hier een pad bij dat al wel een website heeft: geef het ons door!

 • Blote voetenpad en pannenkoekenrestaurant Klokshuys, Brielle in Zuid-Holland
 • Blotevoetenpad Herperduin, 300 m, naast het Speelbos in Herpen in Noord-Brabant
 • Elisabethpad, door eetbare wilde plantentuin, 50 m, deel van langer wandelpad (1 km), Leudal, Haelen in Limburg.

 

10 Blotevoetenpaden in Vlaanderen en Wallonië, België

#1. Barrevoetspad Boome (Boom, Vlaanderen)

Trek je schoenen uit en volg het “Barrevoetspad” in De Schorre. Dit blotevoetenpad ligt verscholen in de natuur en is een prikkeling voor alle zintuigen. Je wandelt over mossen, kleibroden, modder, zachte kiezels, wol, hooi, noem maar op. Daarboven dien je vooral ook goed te voelen en te ruiken. Er zijn op het pad een 300-tal kruiden en geurplanten aangeplant, zoals kruiptijm, munt, citroenverbena. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers en gezinnen. 

 • Lengte: 850 m.
 • Ligging: in het recreatiedomein De Schorre
 • Adres: Schommelei 1, 2850 Boom
 • Extra's: Er zijn op het pad een 300-tal kruiden en geurplanten aangeplant.

#2. Blotevoetenpad De Lieteberg (Zutendaal, Vlaanderen)

Terug naar de bron in overeenstemming met de natuur… Hout (boomstammen, blokken, spaanders, zaagsel, schors…), steen (rolsteen, grind, leisteen, rots, zand…), aarde en organische stoffen (modder, humus, bladeren, denappels, gras, mos, hooi…), water,… zijn zoveel elementen die deze beveiligde en voor iedereen toegankelijke wandelweg verfraaien.

Dit is het eerste blotevoetenpad in Vlaanderen, ‘het mooiste blotevoetenpad van West-Europa’. Een aangelegd parcours van bijna 2 km, je loopt over hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Onderweg kom je langs een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de omgeving.  Via je voeten ervaar je koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend.

 • Lengte: bijna 3 km.
 • Ligging: Nationaal Park Hoge Kempen, in de buurt van Maastricht.
 • Adres: Zuurbroekstraat 16, 3690 Zutendaal. Het blotevoetenpad start aan de toegangspoort Lieteberg in Zutendaal.
 • Extra's: voor de echte natuurliefhebber is er ook een bijencentrum, een insectenmuseum, een vlinderserre, een compostdemopark en je kunt er natuurlijk ook heerlijk wandelen.
 • Video: Filmpje van het Blotevoetenpad Lieteberg bij Zutendaal. Als goed voorbeeld van een blotevoetenpad deze video: 
 

#3. Blotevoetenpad Ferme de la Planche (Gouvy, Wallonië)

 • Lengte: 3 km.
 • Ligging: in de prachtige omgeving van een werkzame boerderij
 • Adres: Gouvy, Montleban 75, B-6674 Gouvy
 • Extra's: cafetaria en speeltuin.

Blotevoetenpaden in België - zonder website

We krijgen regelmatig meldingen van nog blotevoetenpaden die in dit overzicht ontbreken. Niet alle blotevoetenpaden hebben een eigen website. Omdat ik graag zo volledig mogelijke informatie geef, neem ik tot nu toe alleen paden op met een website. Hier noem ik enkele paden zonder website. Staat hier een pad bij dat al wel een website heeft: geef het ons door!

 • Blotevoetenpad Kapellen, met speelbos, Antwerpen, België
 • Blotevoetenpad Malle, Antwerpen, België
 • Botevoetenpad Oekene in Roeselare, met fruitboomgaard, West-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad Gentbrugge, Oost-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad Bourgoyen-Ossemeersen, bij natuurreservaat, Gent, Oost-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad Big Foot, Oudenaarde, avonturenpark de Outsider, Oost-Vlaanderen, België
 • Blotevoetenpad De Kaaihoeve, Meilegem, Zwalm, Oost-Vlaanderen, België
 • Verwonder-je-voeten-pad bij plantentuin Meisse, 1 km, Vlaams-Brabant, België

 

 

Welk Blotevoetenpad missen we nog?

Mis je nog een blote voetenpad in dit overzicht? Of staat er een pad bij dat niet meer toegankelijk is? Zie je een andere fout in de beschrijvingen? We vullen het overzicht graag aan. Het is wel noodzakelijk dat het pad te vinden is op internet, bij voorkeur met een website. 

 • Nog niet in dit overzicht: Blotevoetenpad Herperduin, Noord-Brabant
 • Stuur je Tip aan Irene info@dewandeldate.nl of plaats je reactie onderaan deze pagina. dank alvas
 • Heb je een Foto van één van deze paden (waar nog geen foto bij staat) die we mogen gebruiken? Stuur deze aan Irene, info@dewandeldate.nl

 

TIP: Ben je Single en zoek je een andere barefoot wandelaar?

Ben jij een echte barefoot liefhebber of wil je wel eens zo'n blotevoetenpad uitproberen? Zet het (in de zomer) in je profiel als Wandeldate voorstel! 

​​​

Reacties, Lid worden, Nieuwsbrief en Agenda

Hoofdfoto: Clint McKoy via Unsplash. Alle andere foto's zijn door de blotevoetenpaden aan DeWandeldate verstrekt.  

© DeWandeldate, 7 juli 2014, Updates in 2021

Reacties

 • Siep Eilander

  Blotevoetenpad in Zuid_Holland!
  Op 17 juni organiseert de Vereniging Vrienden van het Bentwoud samen met Staatsbosbeheer de Bentwoud Buitendag, met veel leuke activiteiten voor jong en oud. Die dag is er een blotevoetenpad beschikbaar van 1,5 km. lengte. Wandel over zand, gras, houtsnippers en door water en laat je voeten genieten.

 • Klokshuys,

  Blote voetenpad en pannenkoekenrestaurant in Brielle! Klokshuys

 • Irene

  Dank voor de tip. Ik zag dat op hun website het blotevoetenpad niet genoemd wordt. Ik heb dit pad in het lijstje met blotevoetenpaden zonder website gezet. IGroet, Irene

 • Marjon

  Het blotenvoetenpad in Kraggenburg is gesloten

 • Irene

  Dank voor de tip Marjon.

  Ik las op hun website dat ze inderdaad gestopt zijn met deze blotevoetenpad. Ik heb het Kraggenburg pad verwijderd uit het overzicht. 

  Groet, Irene

 • Franca

  Blotevoetenpad ferme de la planche Adres: Montleban 75, 6674 Gouvy, België. Heel leuk afwisselend paadje tegen een kleine vergoeding op het land van een vriendelijke boer.

 • Irene

  Hartelijk dank voor de tip. Ik heb dit pad gisteren in het overzicht (onderaan) geplaatst. 

  Groet, Irene

 • michelleh

  wij gaan binnenkort naar de tuinen van Meisse, boven Brussel, daar schijnt ook een blotevoetenpad te zijn aangelegd.

 • Irene

  Dank je. Ik heb dit pad in het lijstje paden zonder website gezet. Groet, Irene

 • Meddy

  Het blotenvoetenpad in Heeswijk-Dinther (NB), https://www.dierentuinweide.nl

 • Irene

  Dank je. Ik heb het pad nu in het overzicht gezet. Groet, Irene

 • Jessica

  Het blote voetenpad in Bovenkarspel is helemaal geweldig!

 • Irene

  Ja? Wat vond je er zo leuk aan? Was er ook al fruit om te proeven?

  Groet, Irene

 • JTD

  Wij hebben er vandaag gewandeld, fruit geproefd en er waren veel vlinders en bijen. Lekker uitje. Gouwe voeten.

 • sharon van Ekeris

  Is er ook een pad in de buurt van Amsterdam? t Gooi ? Amersfoort en omstreken?

 • Irene

  Hallo Sharon, in dit overzicht staan alle paden die ik ken. Als ik tips krijg voor nog ontbrekende paden, zet ik die er ook bij.

  Groet, Irene

 • Marc Peeters

  In Hoog-Elten, net over de grens hier bij Emmerich-Kleve, plm 35 km van Nijmegen, ook een Barfusspfad.
  http://www.barfusspark.info/parks/elten.htm

 • Irene

  Wat leuk, een blotevoetenpad in Duitsland. Ik neem het nu nog niet op in dit overzicht, want dit gaat voorlopig alleen over Nederland en België. 

 • Myrddin

  Het blotevoetenpad Boom en Roeselare België ontbreken.

 • Irene

  Dank voor de Tip! Ik heb zojuist het pad in Boom in het overzicht gezet. Van het pad in Roeselare vond ik te weinig informatie, en geen website. Als er een website is hoor ik het graag!

  Groet, Irene

 • Henk Scherff

  Sinds een jaar loop ik op blote voeten in natuurgebied De Merwelanden in Dordrecht. Ik begon voorzichtig door mijn schoenen eerst op de graskaden uit te trekken. Nu ik meer gewend ben laat ik mijn schoenen onder de snelbinders van mijn fiets die ik bij het vertrekpunt Stayokay stal. Ik loop dan zo'n anderhalf uur op blote voeten door het gebied. Eerst door de berm naast het fietspad richting Natuurmuseum. Dan volk ik de wandelroute die langs de ecolodge voert. Bij de Helsuis ga ik weer rechtsaf en loop over de kaden, met het mooie uitzicht over de Biesbosch, richting Natuurmuseum. Vervolgens terug naar Stayokay voor een lekker kopje koffie met een daar gebakken cocoskoekje (aanrader). Het is genieten. Het is het fijnst als het gras nog nat is. Ik ben een paar keer gestoken door een wesp waar ik op trapte. Hoewel ik vroeger erg allergisch reageerde op een wespensteek, heb ik er nu weinig last van gehad. Naar men zegt wordt je ook immuun voor teken. Het gras wordt kort gehouden. Ik heb nog geen teek gezien. Kortom De Merwelanden zijn een ideaal gebied voor de blotevoetenloper.

 • Irene

  Vandaag heb ik het overzicht aangevuld. We noemen nu 20 blotevoetenpaden in Nederland en 10 blotevoetenpaden in Vlaanderen, België.

  Groet, Irene

 • Henriette Evenhuis

  Beste,

  Komende zomer opent er een blote voetenpad bij Blokzijl (op de grens van Overijssel en Flevoland). Is het mogelijk om deze ook te vermelden bij de blote voetenpaden op de website?

  Ik hoor graag van u.

  Alvast bedankt.

  Hartelijke groet, Henriëtte Evenhuis/ De Strandhoeve

 • Irene

  Beste Henriette,

  Dank voor de tip! Ik wil het pad zeker toevoegen, zodra er een website van is, of in ieder egval een goede vernelding op een website. Nu kan ik er nog niets over vinden. Ik heb wel wat gegevens nodig. En het pad moet ook al te bezoeken zijn. Vriendelijke groet, Irene

 • Walter De Vuyst

  Een tiental jaar geleden werd in Oekene -Roeselare een blotevoetenpad van honderd meter door de stad aangelegd , en met veel bombarie door de burgemeester in bijzijn van Minister Crevits ingehuldigd . Momenteel is dit pad totaal overwoekerd en onbegaanbaar en komt er geen kat . Waarschijnlijk weet ook niemand dit blotevoetenpad liggen , zelfs de plaatselijke Dienst voor Toerisme weet het niet .

 • Irene

  Hallo Walter, wel leuk om te horen. Mischien wel het eerste blotevoetenpad? De laatste jaren komen er steeds meer bij. Groet, Irene

 • Irene

  Beste lezers, in dit blog laten we zo goed mogelijk zien welke blotevoetenpaden (met website) er zijn. We houden verder niet bij welke paden open zijn, en wat de onderhoudsstaat is van de paden. Voordat je gaat is het verstandig bij de eigenaren, beheerders na te vragen of het pad in goede staat is.

  Dit naar aanleiding van een melding over de Christoffelhoeve in Noord-Brabant. Dit pad is op dit moment zeker niet goed onderhouden. 'Het pad is een verwaarloosde oude zooi, niet onderhouden. Overal onkruid (distels, priknaalden, etc) en oude paaltjes (die bijna vergaan zijn waardoor je er niet op kan staan), kapotte palen, verroeste boot, een waterplas waar een oud vlot in lag die je 10cm van de kant kon duwen zodat je er op kon staan en wiebelen etc... te erg voor woorden.'

  Groet, Irene

 • Janette van der Wal

  Ik zou graag willen weten of er een blote voeten pad is in de provincie Utrecht. Zou iemand me daarover kunnen informeren?

 • Irene

  Hallo Janette,

  Ik heb het even aan Google gevraagd: Natuurkwartier Nieuwegein. Op dit moment nog gesloten vanwege de Corona maatregelen. Ik zal het pad binnenkort toevoegen aan ons overzicht.

  Groet, Irene

 • Sandra van den brink

  Is er een blotevoetenpad langs de kust?

 • Irene

  Hallo Sandra,

  Het strand is het beste en langste blotevoetenpad dat er is. Zand, schelpen, zee, beter kan het niet.

  Groet, Irene

 • Martijn1987

  Er ligt ook een leuk blotevoetenpad in Malle in België, vandaag geweest Smile

 • Irene

  Dank je Martijn. Ik heb dit pad toegevoegd aan het rijtje blotevoetenpaden in België waarvan nog geen website bekend is. Groet, Irene

 • Anke WLdV

  Mooi overzicht Irene!
  Op deze website vind je informatie over het blote voetenpad in Herperduin: https://www.trefhetinoss.nl/locaties/3700690158/blotevoetenpad

 • Irene

  Dank je Anke, ik had dit pad al in het Blog staan, in het rijtje blotevoetenpaden waar nog geen website van is.

  Groet, Irene

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.