Mobiele menu

Nachtelijke date te midden van reeën, vleermuizen en bosuilen.

TIP: Nachtwandelroute in natuurgebied Dwingelderveld in Drenthe

Leuk idee: een nachtwandeldate over de Drentse heide! Misschien niet gelijk voor je eerste of tweede date. Maar daarna durf je dit vast wel aan. Beleef de natuur in het donker en ga samen op zoek naar de reeën, vleermuizen en bosuilen.

Unieke nachtwandelroute (5 km), opgezet door Natuurmonumenten

De meeste natuurgebieden zijn tussen zonsondergang en -opkomst niet toegankelijk. Natuurmonumenten biedt mensen met deze speciaal uitgezette wandelroute de kans om in het donker te lopen en ’s nachts de natuur te beleven. Dwingelderveld is een natuurgebied met zacht glooiende heidevelden met plassen, vennetjes, bos en stuifzand. De route ligt tussen twee campings in. Camping ’De Olde Bârgen’ is een kleinschalig kampeerterrein midden in Nationaal Park Dwingelderveld. ‘waar rust, stilte en duisternis nog vanzelfsprekend zijn’.

Boswachter Andre Donker: 'in het Dwingelderveld kan het nog echt donker zijn en is de sterrenhemel prachtig. We nodigen mensen uit om daarvan te komen genieten. Met een nachtwandeling ontdekken mensen een heel andere kant van het Dwingelderveld. Afhankelijk van het seizoen horen mensen met een beetje geluk de roep van een bosuil, een ree blaffen of een kikkerconcert.' Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen andere zintuigen aan bod. 'De geuren 's nachts lijken veel intenser.'

Startpunt: Dwingelderveld, parkeerplaats bij zwembad Paasbergen, Anserpad 2, 7991 SC Dwingeloo. De route is het hele jaar en gratis toegankelijk.

Welke dieren kom je tegen ’s nachts?

In de natuur is veel te beleven ’s nachts en in het donker lukt het ook beter goed te luisteren. De route gaat langs een ven waar reeën komen drinken en langs de Davidsplassen, waar veel eenden, sternen en zwaluwen rusten. In de winter overnachten hier grote groepen ganzen. 's Nachts kan je ook de uilen horen. Op de foto van Frank Wouters zie je een 'Zen uil' (wie kent de echte naam?). Aan de rand van de Davidsplassen zie je ’s zomers tegen de schemering en net na zonsondergang, allerlei soorten vleermuizen heen en weer vliegen op zoek naar voedsel. Ga op het bankje zitten en zie hun schimmen over je heen scheren.

De markering van de route licht op met reflectoren. Het is wel handig een zaklampje mee te nemen. Maar gebruik die zo min mogelijk, zodat je de duisternis echt kunt ervaren.

Video na de opening van de Nachtwandelroute Dwingelderveld, met boswachter André Donker

(deze video is er helaas niet meer)

Meer tips van DeWandeldate voor Nachtwandelingen 

Wil je ook lid worden of DeWandeldate volgen?

© DeWandeldate, 13 mei 2015.