Wandeldaten op Valentijnsdag

14 februari is het weer Valentijnsdag. Ga je op deze dag op wandeldate? Kies voor een extra romantische wandeling! Bekijk onze TIPS voor stadswandelingen in Groningen, Haarlem en Gent, en natuurwandelingen in Mensingebos in Drenthe, Posbank in Gelderland, De Lutte in Overijssel, en het Kralingse Bos in Rotterdam. 

DeWandeldate, datingsite voor singles die graag wandelen, geeft wekelijks wandelroute tips, om je te helpen aan een leuke, geslaagde wandeldate. We vertellen over de mooiste stadsroutes, de mooiste natuurroutes en we geven ideeën voor extra activiteiten die je tijdens je wandeling kunt doen. Geïnspireerd door de naderende #Valentijnsdag, de dag van de liefde en romantiek, gingen we (in 2015) ook op zoek naar extra romantische wandelingen.

Routemakers in Nederland

Wie kent de mooiste en meest romantische wandelingen in Nederland en België beter dan de bedenkers van de wandelroutes zelf? We vroegen een aantal bekende wandelroutemakers te kiezen uit hun eigen routes. 

Wat maakt een wandelroute extra romantisch?

Als je gezellig samen op pad gaat, met oog voor de stad, de natuur en alles wat er te beleven is onderweg, kan je overal wel een romantische wandeling maken. PIcknickmand mee, flesje wijn ..  Toch noemen we op deze pagina een paar bijzondere routes die nog net wat meer te bieden hebben aan de romantisch ingestelde wandeldaters. Een route kan romantisch zijn om allerlei redenen: de overweldigende natuur, een paadje tussen eeuwenoude grillige bomen, een wandelbankje op een mooi stil plekje, uitzicht op zee, mooiste plek voor de zonsondergang, mooiste route voor een vollemaanwandeling, gezellig eetcafé of een heerlijk picknickplekje onderweg, je komt door een historisch dorpje, of langs een kasteel, een landgoed of door een mooie tuin.

6 romantische wandelroutes, per provincie:

Groningen: Stadswandeling Groningen (6,5 km)

Fokko van der Leest van Wandelen Rond Roden: Wil je samen met je wandeldate gezellig wandelen in een mooie historische stad? Dan is deze 6,5 km lange route door het mooie Groningen een prima keuze. De wandeling wisselt rust en reuring af. Je komt langs enkele stille plekken in de stad, zoals het intieme hofje van het Pepergasthuis en de historische Prinsentuin die al eeuwenlang verscholen ligt achter muren. Uiteraard kom je ook door het gezellig drukke stadshart van Groningen. Onderweg zie je diverse fraaie oude gebouwen die herinneren aan het rijke verleden van de stad. De befaamde Martinitoren (door de Groningers de oude grijze- genoemd) ontbreekt natuurlijk ook niet. Onderweg is er volop gelegenheid om de route te onderbreken voor een versnapering. Van café tot hippe koffiecorner, Groningen heeft het allemaal.

 

Drenthe: Mensingebos en Sterrenbos (14 km of 5 km)

Fokko van der Leest van Wandelen Rond Roden:  Wie op Valentijnsdag (of elke andere dag van het jaar) romantisch wil wandelen met zijn of haar geliefde of op een date, kan prima terecht in Roden. De wandeling Mensingebos is 14 km en start op de brink. Onderweg zijn er verschillende bankjes waar de wandelaar van de natuur kan genieten. En wie na de wandeling op wil warmen heeft de keuze uit de vele horecagelegenheden die het dorp rijk is. Wie 14 km te lang vindt kan in hetzelfde gebied Uurtje Mensingebos van 5 km doen, deze route gaat niet langs de havezate en de horeca van Roden. Maar daar kun je na afloop natuurlijk nog wel langs gaan.

Mensingebos en Sterrenbos: De pittoreske brink wordt omringd door oude (horeca)panden en de eeuwenoude Catharinakerk. De havezate Mensinge wordt omzoomd door oude lanen die mooie gezichten op het sfeervolle gebouw bieden. De wandeling voert verder door de prachtige natuur van het landgoed. Door fraaie bossen, het stroomdal van het Lieverse diep, langs de heide van het Moltmakersstuk en langs het verstilde ven in het bos.

 

Gelderland: Trage Tocht Posbank bij Rheden (12 km)

Rob Wolfs van Wolfs Wandelplan: Mijn tip voor een romantische wandeling is Trage Tocht Rheden. Wandeling van 12 km vanaf station Rheden. Alle ingrediënten voor een romantische tocht zijn aanwezig.  Lekker relaxed aanreizen met de trein. Klimmen en dalen over de Posbank met prachtige uitzichten en veel bankjes om te verpozen. Halverwege een mooie stop bij het Paviljoen Posbank. 

Herikhuizerveld, Posbank en landgoed Heuven. We maken een mooie wandeling over bergen en dalen in het Nationaal Park Veluwezoom: een échte kuitenbijter. De Veluwezoom is eigendom van Natuurmonumenten en met een omvang van 5100 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. In 1911 deed Natuurmonumenten hier de eerste aankoop van landgoed Hagenau en in 1930 werd Veluwezoom het eerste Nederlandse Nationaal Park. We vinden uitgestrekte licht heuvelachtige bossen met fraaie bomenlanen en heidevelden, restanten stuifzand en landgoederen. We wandelen op deze tocht om het sterk glooiende Herikhuizerveld heen naar de Posbank, een druk bezocht punt met op bijna 90 meter hoogte prachtige vergezichten over het uitgestrekte heideveld en het IJsseldal. Het Paviljoen is in ecostijl gebouwd. Op het tweede deel van de wandeling lopen we even langs het beekdal van de Beekhuizense beek om daarna weer flink te stijgen naar de Kamerdalse Berg. Op het laatste deel van de route komen we op landgoed Heuven langs het fraaie Koetshuis en het fraaie bezoekerscentrum De Heurne.   

 

Overijssel: De Lutte - Wilmersberg (10 km)

Truus Wijnen van Over Wandelen Gesproken: Zoek je dé ultieme plek om te wandelen met Valentijnsdag? Kom dan naar Twente en ga daar op stap voor een prachtige wandelroute van zo’n 10 km in de omgeving van De Lutte. De wandeling begint bij een  superromantisch Landgoedhotel dat gelegen is op een ‘berg’. Je kunt er vóór maar ook na de wandeling prima terecht voor een gezellige zit. En tref je het met het weer dan kun je genieten op het buitenterras dat onlangs nog werd bekroond met de titel ‘mooiste terras van Overijssel’.

De Lutte en landgoed De Wilmersberg in Twente: Voor velen is het heuvelachtige landschap in dit deel van Twente een verrassing. Het bewijs dat je voor klimmetjes en weidse uitzichten écht niet naar Limburg hoeft te gaan en ook de grens niet over hoeft te steken, wordt met deze wandeling wel geleverd. De prachtige landgoederen, bijzondere bomenlaantjes en historische Twentse boerderijen zijn een prima decor voor een geslaagde wandeling. Onderweg zijn er veel plekken om te rusten of je misschien wel neer te vlijen in een hooiberg. Een waar paradijs voor romantische wandelaars en natuurliefhebbers! Het glooiende gebied rondom Oldenzaal en De Lutte was erg geliefd bij rijke fabrikantenfamilies die er met name aan het begin van de vorige eeuw hun buitenplaatsen aanlegden. Landgoed De Wilmersberg, waar deze wandelroute van start gaat, is hier een mooi voorbeeld van. Kom naar Twente, ga deze route wandelen en je begrijpt al snel waarom deze streek zó geliefd was bij de rijke fabrikanten en nu wordt bemind door vele wandelaars en natuurliefhebbers.

 

Noord-Holland: Haarlem (7 km)

Bart van der Schagt van Groene Wissels: Vanaf het station wandel je over groene slingerpaadjes langs de singels van het Noordelijk Bolwerk naar de romantische, historische binnenstad van Haarlem met de prachtige St. Bavo-kerk en het supergezellige Marktplein met zeer oude gebouwen (Stadhuis en Vleeshallen). Deze route komt langs meerder Haarlemse hofjes, waarvan je de meeste kunt bezichtigen. De romantiek druipt er daar vanaf. Over deze stadswandeling Haarlem, door steegjes, hofjes, het Spaarne en de Bavo.

 

Zuid-Holland: Rondje Kralingse Plas Rotterdam (5 km)

Irene den Ouden van DeWandeldate: ik ben zelf geen routemaker, ik zou al kunnen verdwalen bij mijn eigen favoriet, het Rondje Kralingse Plas. Ook deze wandeling van 5 km kan heel romantisch zijn: je loopt door het mooie oude Kralingse Bos, rondom de Plas. Langs de hele route staan bankjes, met uitzicht op de Plas, op de skyline van Rotterdam en op de molens. Je kunt onderweg een bezoekje brengen aan de knusse heemtuin, klimmen in het klimbos, zonnebaden op het naaktstrand of naar de geitjes op de kinderboerderij. Ook op het water is altijd van alles te zien: heel veel watervogels en er wordt meestal wel gezeild en soms gekanood. Je kunt de wandeling starten en eindigen bij één van de gezellige café's langs de route, zoals De Tuin en De Schone Lei. We wandelden hier ook met DeWandeldate. We zouden gaan brisk walken, maar het werd door de sneeuw een Winterwandeling. Met OV goed te bereiken: met de metro naar Voorschotenlaan, dan nog 10 min lopen. Met de auto kan je gratis parkeren bij De Schone Lei: Plaszoom 354 Rotterdam. 

 

België: Stadswandeling Gent (10 km)

Bart van der Schagt van Groene Wissels: de wandeling door de oude binnenstad van Gent is een fantastische stadwandeling waar de romantiek vanaf druipt, doen dus! 

Gent - Oude Binnenstad, de Leie en Citadelpark: Heb je de succesvolle Belgische politieserie “Flikken Gent” weleens gezien, dan weet je dat Gent een zeer oude stad is waar je ogen te kort komt, zoveel moois is daar te bewonderen. Neem alleen al het enorme kasteel aan de rand van de historische stadskern. Maar er is natuurlijk veel meer te beleven: vanaf het station Sint Pieters wandel je over prachtige paadjes door een park naar die binnenstad. Daar kom je o.a.langs de Kleine Vismarkt, het Groot Vleeshuis, de Korenmarkt, het monumentale Postkantoor, de Lakenhalle, het enorme Stadhuis en tot slot de indrukwekkende Sint-Baafskathedraal. Voor het bezichtigen van de laatste mag je best wel even wat tijd uittrekken. Door wat gezellige winkelstraten en een enkele steeg, langs het voormalige Paleis van Justitie en over prachtige, zelfs stille wandelpaden langs de Leie (een riviertje welke door Gent stroomt) kuier je naar en door het romantische Citadelpark. Daar ga je via een tunnel een rotspartij onderdoor en kan je het Museum voor Schone Kunsten bezoeken. 

 

Jouw Tips in dit overzicht?

Voor routemakers (en andere wandelliefhebbers): wil je ook een - gratis downloadbare - romantische wandelroute via dit overzicht aanbieden? Geef je tip door als reactie onderaan, of via info@dewandeldate.nl. Het is fijn als je een foto (640 x 360, of tot die maat af te snijden) meestuurt. We plaatsen graag nog een route in de ontbrekende provincies: Friesland, Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland. 

Noem in ieder geval deze gegevens: 

  • naam van de wandeling 
  • waarom vind jij deze route zo romantisch?
  • een korte beschrijving, incl. start- en eindpunt, aantal km, bereikbaarheid en eventueel een aanbevolen eetplekje of horecagelegenheid onderweg.

Dank alvast, namens al onze wandeldaters. 

 

Ga je liever met een groep wandelen?

In 2016 viel Valentijnsdag precies in het weekend. We organiseerden we een groepswandeling op Valentijnsdag. Regenachtig, maar toch gezellig. En er is zelfs een nieuw koppel ontstaan (Irene trof hen samen op de Nijmeegse Vierdaagse). 

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto via Pixabee

© DeWandeldate, Rotterdam, 6 februari 2015. 

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.