Wat ga jij dan doen in de Midzomernacht 2021? 

Voor romantische, sportieve, natuurminnende en alle andere nachtwandelaars: doe ook mee aan de 40 Mijl in Groningen! Deze wordt in 2021 voor de 4-de maal gehouden. 

  • Zaterdag 19 juni 2021 

Wat is de Dark Sky Park Nachtwandeling?

Deze nachtwandeling in de (bijna) kortste nacht van het jaar gaat door het Nationaal Park en Dark Sky Park Lauwersmeer, langs Nederlands mooiste natuurgebied de Wadden en over de dijken van het Reitdiep. Een afwisselende tocht met veel bijzondere highlights, die in 3 varianten wordt aangeboden:

40 mijl (65 km), 40 kilometer en 25 kilometer. Zowel qua natuur als cultuur is het een afwisselend, interessant en mooi evenement om aan deel te nemen.

  • Wanneer? Zaterdag 19 juni 2021.
  • Waar? Startplaatsen zijn in Lauwerzijl en Lauwersoog
  • Route: door het Nationaal Park en Dark Sky Park Lauwersmeer, over dijken van het Reitdiep en de Waddenzee
  • Afstand? Naast de 40 Mijl (67 km) kan je een kortere afstand lopen, van 25 km of 40 km. Of doe mee aan de Kennedymars van 80 km.
  • Info en aanmelden? Zie de website www.40mijl.nl

Routebeschrijving 40 Mijl Midzomernachttocht

Vanuit Lauwerzijl loop je de zonsondergang tegemoet, over de dijken van het Reitdiep, langs het Lauwersmeer en over de zeedijk met uitzicht op het eiland Schiermonnikoog, tot aan de Waddenkust bij Lauwersoog. Vroeger was dit de Lauwerszee, nu is dit Nationaal Park Lauwersmeer en recent door de IDA uitgeroepen tot Dark Sky Park. Via de dijk van het UNESCO gebied en mooiste natuurgebied van Nederland, de Wadden, betreed je de bossen van het militair oefenterrein loop je door het grootste militaire oefendorp van Europa. Vele mooie en afwisselende plekjes volgen, daarna keer je via Garnwerd weer terug naar de vertrekplaats bij camping en zwembad De Waterwolf bij Lauwerzijl.

De tocht kent veel afwisseling: de weidsheid van landerijen, de Waddenzee, bossen, dijken en water voeren langs idyllische en toeristische plaatsen, vissersdorpjes en Europa's grootste "spookdorp" het militaire oefendorp Marnehuizen.

De 40 Mijl route (afhankelijk van vergunningen en toestemmingen van particuliere dijken kan de route nog iets verlegd worden):

 

Over het ontstaan van Nationaal Park Lauwersmeer

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is Nederlands tweede Dark Sky Park.

Wat is een Dark Sky Park?

Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

 

Heb je een correctie of aanvulling?

 

Meer tips van DeWandeldate voor Nachtwandelingen 

 

Wil je ook lid worden of DeWandeldate volgen?

© DeWandeldate, 30 november 2016. Update 1 januari 2021.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.