Midzomernacht 2020: 40 Mijl wandelen in Dark Sky Park Lauwersmeer

40 Mijl wandelen door het dark Sky Park Lauwersmeer

Wat ga jij dan doen in de Midzomernacht? 

Voor romantische, sportieve, natuurminnende en alle andere nachtwandelaars: doe mee aan de 40 Mijl in Groningen! Deze wordt in 2019 voor de 3-de maal gehouden. 

  • Za 20 juni 2020

Wat is de 40 Mijl Nachtwandeling?

Deze nachtwandeling gaat door het Nationaal Park en Dark Sky Park Lauwersmeer, langs Nederlands mooiste natuurgebied de Wadden en over de dijken van het Reitdiep. Een afwisselende tocht met vele bijzondere highlights, die in 3 varianten wordt aangeboden:

40 mijl (65 km), 40 kilometer en 25 kilometer. Zowel qua natuur als cultuur is het een afwisselend, interessant en mooi evenement om aan deel te nemen.

  • Wanneer? (een paar dagen na) Midzomernacht, Za 20 juni 2020.
  • Waar? Start en finish in Lauwerzijl, camping De Waterwolf aan het Reitdiep
  • Route: door het Nationaal Park en Dark Sky Park Lauwersmeer, over dijken van het Reitdiep en de Waddenzee
  • Afstand? 40 Mijl (65 km) of 40 km of 25 km
  • Info en aanmelden? Zie de website www.40mijl.nl

Routebeschrijving 40Mijl

Vanuit Lauwerzijl loop je de zonsondergang tegemoet, over de dijken langs het Reitdiep, via het vissersdorpje Zoutkamp, met uitzicht op het eiland Schiermonnikoog, tot aan de Waddenkust bij Lauwersoog. Vroeger was dit de Lauwerszee, nu is dit Nationaal Park Lauwersmeer en recent door de IDA uitgeroepen tot Dark Sky Park. Via de dijk van het UNESCO gebied en mooiste natuurgebied van Nederland, de Wadden, betreed je de bossen van het militair oefenterrein loop je door het grootste militaire oefendorp van Europa. Vele mooie en afwisselende plekjes volgen, daarna keer je via Garnwerd weer terug naar de vertrekplaats bij camping en zwembad De Waterwolf bij Lauwerzijl.

De 40Mijl route (deze kan afhankelijk van vergunningen en toestemmingen van particuliere dijken kan de route nog iets verlegd worden):

Over het ontstaan van Nationaal Park Lauwersmeer

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is Nederlands tweede Dark Sky Park.

Wat is een Dark Sky Park?

Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

 

Heb je een correctie of aanvulling?

 

Meer tips van DeWandeldate voor Nachtwandelingen 

 

Wil je ook lid worden of DeWandeldate volgen?

© Irene den Ouden, DeWandeldate, 30 november 2016. Update 11 november 2020.

Reacties

Liesbeth Eikelboom 22/04/2018 - 01:26

Leuk

Anoniem 26/04/2018 - 20:40

Lijkt me leuk!

Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.