Ben jij langeafstandswandelaar, single en zoek je een partner om samen op LAW pad te gaan? In dit blog een overzicht van alle Lange Afstands-Wandelpaden in Nederland. En we vertellen je hoe je gericht op zoek kunt gaan naar andere langeafstandslopers.

Zó ga je op zoek naar een Lange-Afstands-Wandel partner of maatje

Datingsite DéWandeldate helpt singles die graag wandelen elkaar te vinden. In je profiel kan je precies aangeven wat jouw wandelvoorkeuren zijn en of je een langeafstandswandelaar bent. Je kunt op zoek naar een wandelpartner of wandelmaatje die ook graag lange afstanden loopt, voor lange dagwandelingen, wandelweekends of mini-wandelvakanties.

Tref je een leuk profiel aan? Heb je wellicht een klik? Maak dan je eerste afspraak om samen te gaan wandelen. 100 km is wel wat lang voor een eerste wandeldate. Je kunt wel al een stukje van je favoriete LAW lopen. Of kies een nog kortere wandeling en bespreek onderweg je LAW wandelplannen. 

  • Ben je Single? Meld je gratis aan als Lid van DeWandeldate. Vul bij de wandeltypen in dat je een langeafstandswandelaar bent. En plaats als Wandeldate voorstel het LAW traject dat je graag zou lopen. 
  • Op de Singles pagina kan je bij Wandeltype als zoekwens aanvinken dat je een langeafstandswandelaar zoekt. Vind je daar nog te weinig mensen (deze term staat er pas sinds kort in), zoek dan ook op 'sportieve wandelaars', 'Vierdaagselopers' en bergwandelaars.
  • Klik op profielen die je aanspreken, deel likes uit. En als je zover bent: stuur een persoonlijk bericht!
  • Ga samen op Wandeldate. Een lange of korte wandeling, desnoods eerst naar een cafeetje, om kennis te maken en alvast wat over wandelen te kletsen. 

23 LAW’s en 19 Streekpaden

(en 3 paden die geen Streekpad zijn)

(Foto: Wandelnet)

Lange afstandslopers kunnen ook in Nederland hun hart ophalen. Met 23 Lange Afstands-Wandelpaden (LAW’s) en 19 Streekpaden kan je de rest van je leven ons land doorkruisen, op je wandelschoenen. Een LAW, een lange Afstands Wandelpad, is een wandelroute van minimaal 100 km. Je kunt (delen van) deze routes volgen via de wit-rode markering langs de routes. Een STREEKPAD is ook een LAW, van minimaal 80 km, binnen een regio en meestal een rondwandeling. Deze routes hebben een geel-rode markering. De LAW's en Streekpaden routes zijn opgeknipt in deeltrajecten en allemaal te vinden en te downloaden op Wandelnet. Daar zijn ook losse wandelgidsen verkrijgbaar.

Het lopen van een Lange Afstands-Wandelpad is gezellig, sportief en ontspannen. Je bent even helemaal van de wereld, dagenlang wandelend door de mooiste stukjes Nederland, langs de zee, door de polders, door mooie natuurgebieden met bos, heide en landgoederen, afgewisseld door historische dorpen en steden. Bekijk hier de bekendste, de langste en de mooiste LAW's. 

Bekendste LAW: het Pieterpad (492 km)

(Foto: Wandelnet)

Het Pieterpad loopt van het waddengebied bij Pieterburen in Groningen naar de St-Pietersberg bij Maastricht in Limburg. Dit pad is 492 kilometer lang en loopt door 5 provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg. Je kunt het pad wandelen in 26 etappes. Doordat het Pieterpad zo bekend en populair is, kom je onderweg veel andere wandelaars tegen. Cafés en restaurants langs de route bieden speciale Pieterpad-gerechten aan. Op de Sint-Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de populaire Europese wandelroute GR5: via de Ardennen en de Franse Alpen wandel je zo verder naar Nice.

Langste LAW: het Nederlands Kustpad (725 km)

(Foto: DeWandeldate)

Het Nederlands Kustpad langs de Noordzee verbindt het Deltapad, het Hollands Kustpad, het Friese Kustpad en het Wad- en Wierdenpad, samen het langste aaneengesloten wandelpad in Nederland. Je komt door Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen. De paden sluiten aan op andere Europese kustpaden (North Sea Trail) rond de gehele Noordzee, in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland.

Mooiste LAW: Trekvogelpad? (400 km) of Pelgrimspad? (453 km)

Het Pieterpad is het meest bekende, maar niet per se het mooiste langeafstandpad. Delen van de route worden minder aantrekkelijk gevonden. Mooie LAW trajecten zijn de kustpaden bij Terschelling, Texel en Friesland, bij Rotterdam het Graaf Floris pad, bij Amsterdam het Trekvogelpad. En het Grote Rivierenpad lang de Nieuwe Waterweg, de Oude Maas, de Lek en de Linge.

Voor echte natuurliefhebbers en vogelaars is het Trekvogelpad de favoriet. Dit is het langste natuurpad van Nederland, van Bergen aan Zee door Midden-Nederland naar Usselo vlakbij Duitsland. Het Trekvogelpad loopt langs veel vogelnatuurgebieden: de Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek.

(Foto: OutdoorFriends)

Een andere mooie en ook bijzondere LAW is het Pelgrimspad, het begin van de bekende wandeltocht naar Santiago de Compostela. Je start aan het Amsterdamse Begijnhof, waar jaarlijks het Mirakel van Amsterdam wordt herdacht. Via Gorinchem wandel je door de uiterwaarden van de Bommelerwaard, het vestingstadje Heusden met zijn bekende Mariakapel en de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen. In Den Bosch bezoek je de St. Jan kathedraal. Daarna gaat je wandelroute door het mooie Brabantse en Limburgse landschap, via Eindhoven naar Limburg. In Maastricht kan je je pelgrimstocht vervolgen richting Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. 

(Foto: DeWandeldate)

Alle LAW’s in Nederland

Met DeWandeldate lopen we soms het traject van Hollandsche Rading naar Amersfoort. Bekijk het Fotoverslag: 

Alle Streekpaden in Nederland

Met DeWandeldate liepen we een traject van het Utrechtpad, van Utrecht naar Hilversum. Bekijk het Fotoverslag: 

Fout of aanvulling?

Mis je een LAW of Streekpaf in dit overzicht? Of zie je een fout? Geef het svp aan ons door. Irene, info@dewandeldate.nl Dank alvast!

Welkom bij DeWandeldate!

Ben jij ook een langeafstandswandelaar, single en zoek je een partner of wandelmaatje om samen op LAW pad te gaan?

Hoofdfoto: DeWandeldate: Noorder Rondtochten Groningen

© DeWandeldate, 16 februari 2015. Laatste Update: 2 maart 2020. 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.