Mobiele menu

Samen trainen voor de Kennedymars in Limburg

Welke Kennedymars in Nederland loop jij in 2024?

Ben jij een Kennedymarsloper en zoek je een partner of wandelmaatje? Iemand die ook graag lange afstanden loopt? Geef in je profiel aan welke type wandelaar je bent en vind elkaar op de Singles pagina

Wat is een Kennedymars?

De Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden. De start is meestal 's avonds, zodat de wandelaars vooral 's nachts lopen en dan uiterlijk in de namiddag van de volgende dag de finish dienen te bereiken. De tocht moet wandelend volbracht worden, je mag dus niet hardlopen of gebruik maken van vervoermiddelen (tenzij je een rolstoelgebruiker bent, dat mag wel). 

Historie van de Kennedymars

Het idee voor de Kennedymars kwam van John F. Kennedy, de president van de Verenigde Staten (1917 – 1963). 

Volgens Wikipedia: 'In januari 1963 vroeg de Amerikaanse president John F. Kennedy zich in een brief aan commandant Shoup af of officieren van het US Marine Corps voldoende uithoudingsvermogen hadden om binnen 20 uur 50 mijl (80,467 km) te lopen. Hij vroeg zich ook af of leden van zijn staf dit zouden kunnen. De gezette perschef van de president Pierre Salinger bedankte voor de eer en verwees naar de sportieve broer van de president. Robert F. Kennedy, de minister van justitie, liep om het goede voorbeeld te geven op 37-jarige leeftijd ongetraind deze afstand.'

Het lopen van lange afstanden werd in de VS een kortstondige rage die via Engeland oversloeg naar Nederland. In 1963 werden ook in ons land drie Kennedymarsen georganiseerd: in Sittard, in Someren en in Bergeijk.

Eerste Kennedymars in Nederland en België: Sittard

De Kennedymars van Sittard was de allereerste van Nederland. Deze tocht gaat door Nederland en Belgisch Limburg. De route voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen, met uitzondering van enkele historische kernen. Veel van de andere Kennedymarsen leiden de wandelaars door mooie natuurgebieden. 

Video: Kennedymars in Sittard

Alle Kennedymarsen in Nederland en België

Hier een overzichtje van (bijna) alle Kennedymarsen in Nederland. Ik heb nog geen Kennedymarsen in België gevonden. Alleen de mars van Sittard gaat een stuk door België. 

Check zelf de websites voor actuele informatie. 

Kennedymarsen in 2024

 

Correcties en aanvullingen?

Mis je een Kennedymars, zie je een fout of ken een (nog ontbrekende) datum van één van de marsen in dit overzicht? Geef je Tip door aan Irene, info@dewandeldate.nl Dank alvast!

 

Zó ga je op zoek naar een Kennedymarsloper via DeWandeldate

Wandeldate idee: samen trainen voor de Kennedymars

Datingsite DeWandeldate helpt singles die graag wandelen elkaar te vinden. In je profiel kan je precies aangeven wat voor Wandeltype je bent. Je kunt dus aangeven dat je zelf Kennedymarsloper bent en je kunt andere Kennedymarslopers vinden. 

  • Ben je Single? Meld je gratis aan als Lid van DeWandeldate. Vul bij de wandeltypen in dat je een Kennedymarsloper bent.
  • Als Wandeldate voorstel kan je voorstellen om samen een lange afstand te lopen. 
  • Op de Singles pagina kan je bij Wandeltype als zoekwens de Kennedymarsloper aanvinken. Vind je daar nog te weinig mensen (deze term staat er pas sinds kort in), zoek dan ook op 'sportieve wandelaars', 'Vierdaagselopers' en langeafstandswandelaars.
  • Klik op profielen die je aanspreken, deel likes uit. En als je echt een leuk persoon ziet: stuur een persoonlijk bericht!
  • Ga samen op Wandeldate. Een lange of korte wandeling, desnoods eerst naar een cafeetje, om kennis te maken en alvast wat over wandelen te kletsen. 

Miniserie voor langeafstandswandelaars

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto's: DeWandeldate, Heuvelland Vierdaagse en Apeldoorn Vierdaagse.

© DeWandeldate, 25 juli 2018. Updates in 2023.