De Himalaya in Nepal, de Kilimanjaro in Tanzania, de Inca Trail in Peru: welke bergen staan op jouw bucketlist? Voor mensen die toch wat vliegschaamte voelen en voor allen die bescherming en behoud van de natuur belangrijk vinden: volg de tips voor een duurzame bergvakantie. 

Ook wandeldaters zijn enthousiaste bergwandelaars

Uit de cijfers, profielen en succesverhalen van DeWandeldate blijkt: veel van onze leden wandelen heel graag in de bergen:

  • 55% van de leden wil bergwandelen (bij de vraag: Welke activiteiten doe je graag? vult meer dan de helft (55%) in: bergwandelen).

  • Veel leden tonen profielfoto's met een berglandschap.
  • Als favoriet wandellandschap worden de bergen veel genoemd.
  • Ook in de succesverhalen (van leden die hun partner vonden) lees je dat veel leden samen de bergen in trekken. Zie de volgende voorbeelden.

Zij vonden elkaar en gingen samen bergwandelen

Van picknick naar rugzak trektocht door Noorwegen

Onze eerste date was een wandeldate in Oostenrijk

Hoogtepunt: wildkampeer vakantie in de Franse Alpen

"We probeerden zelfs The West Highland Way te wandelen"

Samen gewandeld in de Sierra Nevada in Andalusië

Afgelopen zomer wandelden we in Peak District (Engeland) en Highlands (Schotland)

 

5 Tips voor duurzaam bergwandelen

 

#1. BESTEMMING – blijf in Europa

De belangrijkste keuzes zijn je Bestemming en het Vervoer er naar toe. Kies een bestemming waarvoor je niet aangewezen bent op het vliegtuig. Vliegen geeft immers, via de uitlaatgassen, de grootste bijdrage aan CO2 uitstoot. Ook als je een beetje compenseert door een CO2 bijdrage te betalen.

Als je gewoon in Nederland woont en je wilt toch Duurzaam bergwandelen is de allerbeste keuze: Bergwandelen in Nederland!

Of in de Ardennen, in België, daar kan je toch ook fantastische tochten maken. 

En als je toch heel graag wat meer (hogere) uitdagingen zoekt, bedenk dan dat veel bestemmingen in Europa ook prima per trein bereikbaar zijn.

#2. VERVOER – reis met de trein, niet met het vliegtuig

Via de Treinreiswinkel vind je reizen naar de Alpenlanden: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië en Slovenië. Reizen per trein is het schoonste optie, bovendien is het een betaalbare, comfortabele en veilige manier van reizen. Let er ook op of het Openbaar Vervoer ook op de locatie waar je heen gaat goed geregeld is.

#3. MATERIALEN – koop alléén spullen die je echt nodig hebt, en kies de duurzame produkten

Je hoeft niet perse met een compleet nieuwe bergoutfit in de bergen te verschijnen. Bergwandelschoenen heb je zeker nodig, stokken zijn handig, een rugzak, een waterfles en nog wat attributen. Kijk of je spullen kunt lenen of tweede hands kunt aanschaffen. En als je gaat kopen: check via Rank a Brand Sport en Outdoor Kleding welke schoenen, kleding en materialen zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden. Neem voor je telefoon een powerbank of mobiele oplader op zonne-energie mee, zo bespaar je energie.

#4. BESCHERM DE NATUUR – laat geen sporen achter

Het spreekt voor zich, maar als je in de bergen om je heen kijkt, lijkt het niet voor iedereen duidelijk: wees zuinig op de natuur! Bescherm flora en fauna door zoveel mogelijk op de uitgezette wandelroutes te blijven. Laat de dieren met rust en laat de planten en bloemen staan. Neem zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee de berg op (gebruik je eigen waterfles in plaats van plastic wegwerpflesjes) en neem al je afval weer mee terug totdat je het op een afvalplek weg kunt gooien. Is de prullenbak vol? Prop jouw rotzooi er niet bij, anders draag je alsnog bij aan het zwerfafval.

#5. DOE WAT EXTRA’s – wees een duurzaamheidsambassadeur

Als je deze en de andere Tips voor duurzaam bergwandelen volgt, ben je al heel goed bezig. Je kunt er nog een schepje bovenop doen: vertel anderen waarom jij met de trein reist, neem het afval dat je op de berg vindt mee. Stel vragen over duurzaamheid in de berghut, in je hotel of bij de toeristen bureaus. Zo stimuleer je dienstverleners die graag rekening met hun klanten houden milieubewuste keuzes te maken.

Nee, we hoeven niet allemaal ineens een fanatieke duurzaamheidsambassadeur te worden. Doe gewoon wat je hart je ingeeft en wat jij kunt en wilt doen.

Deze 5 Tips zijn een selectie van de 10 Tips voor een duurzame bergvakantie van Bergsportvereniging NKBV.

Lees alle Tips, ter voorbereiding van je reis, in de bergen en in de berghut. 

En geniet vooral van je bergwandelingen!

 

Miniserie voor bergwandelaars

 

Word ook lid en volg DeWandeldate

© DeWandeldate, 26 juni 2019.

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.