Wandel jij ook liever niet gelijk al bij je eerste Wandeldate het bos in met iemand die je nog helemaal niet kent? Dan ben je niet de enige.

Ook al heb ik DeWandeldate bedacht en opgericht, ik pleit er voor om vooral veilig te daten. De meeste leden zijn heel enthousiast over het wandeldaten en gaan bij hun eerste afspraak al wandelen samen. Hoe doen ze dat dan op een veilige manier? 

 • Irene: Ik schreef dit stuk naar aanleiding van een opmerking van een vrouw die niet durfde te wandeldaten. Het is echt niet mijn bedoeling hier te beweren dat mannen niet deugen en maar op één ding uit zijn. Na 5 jaar DeWandeldate gedraaid te hebben weet ik dat bijna alle mannen op mijn site betrouwbaar zijn en dat je gerust met hen kunt gaan wandelen. Helaas weet ik ook dat er uitzonderingen zijn, ook bij DeWandeldate. Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt, neem ik af en toe de gelegenheid om mijn leden te vertellen hoe ze zo veilig mogelijk kunnen daten. 

Kennismaking vooraf

Nog vóórdat je je eerste afspraak maakt, kan je al een start maken om elkaar te leren kennen en inschatten of de ander een prettig persoon is en betrouwbaar overkomt.

 • Heeft hij (zij) een profielfoto waarop je hem (haar) in de ogen kunt kijken? Wat is je indruk?
 • Is de profieltekst weloverwogen en komt de persoon serieus en betrouwbaar over? 
 • Hoe verloopt jullie online gesprekje? Toont de ander echt interesse? Krijg je prettige reacties op jouw berichten terug? 
 • Het is ook goed om voordat je elkaar gaat zien eerst een keertje te bellen. Hoe ervaar je dat gesprek? Heb je elkaar wat te vertellen? Ben je nieuwsgierig naar elkaar? Voelt het contact goed aan? 

En ja: veel mensen kiezen er juist voor om niet teveel vooraf te chatten en elkaar zsm te ontmoeten. Omdat je dan geen (onrealistisch) beeld vormt en omdat je pas als je elkaar ziet goed kunt beoordelen of je een 'klik' voelt. Een snelle afspraak zonder veel informatie uitwisseling vooraf kan ook prima. Maar kijk dan extra goed naar hoe je je eerste Wandeldate invult. 

De eerste Wandeldate

 • Je hoeft echt niet direct al te gaan wandelen. Veel mensen gaan toch eerst even wat drinken. Dan spreken ze meestal wel af bij het startpunt van een wandeling. Of ze hebben eerst een korte koffiedate. En een tweede keer gaan ze wandelen. 
 • Als je gaat wandelen, kies dan voor een veilige route. Een wandeling waar je niet alleen loopt. Een stadswandeling is altijd goed. Of bezoek samen een stadspark. Of maak een strandwandeling. En wil je toch de natuur in, dan zijn er ook kortere routes in drukkere natuurgebieden. Je kunt ook een route voorstellen die je zelf goed kent. 
 • Je kunt ook afspreken om samen mee te doen met een georganiseerde wandeltocht zoals de City Pier Night Walk of een Fjoertoer. Of één van de goede doelen wandeltochten als de Rode Kruis Bloesemtocht, de Nacht van de Vluchteling of de 11 strandentocht. 

Alternatieven voor de één-op-één Wandeldate

Zie je het echt niet zitten, zo'n wandeldate met maar één persoon? DeWandeldate biedt nog een paar andere mogelijkheden om andere singles te ontmoeten. 

 • Als Betalend lid kan je een Oproep plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld een wandeling met een kleine groep afspreken. Of je sluit aan bij een wandeling die één van de andere leden organiseert. 
 • Ook kan je je aanmelden voor één van onze Groepswandelingen, waar we met een groep van maximaal 20 singles (10 mannen en 10 vrouwen) wandelen. 

Omdat DeWandeldate vooral gericht is op het één-op-één daten en de meeste leden zich ook juist daarvoor aanmelden, is er minder aanbod in groepswandelingen en wordt er niet heel veel gebruik gemaakt van de Oproepen. 

 

Tips voor veilig daten:

Wil je je nog beter voorbereiden op het Wandeldaten? Check dan onze andere Tips:

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto: Gabriela Palai

© Irene van DeWandeldate, 4 februari 2019.

Reacties

 • Gerard Dohmen

  Ik loop bij 2 wandel groepen mee. Bij onze eerste date hadden wij afgesproken bij een van de 2 groepen waar ik bij ben. Zo heb je een date bij een grote groep. Werkte fijn.

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.