Mobiele menu

Laat je ogen zien en gebruik op een datingsite een profielfoto zonder zonnebril

Datingtip: Profielfoto met Zonnebril: ja of nee?

Ik (Irene, manager DeWandeldate) ontving een berichtje van één van onze leden over het opmerkelijk hoge aantal profielfoto’s met zonnebril. In haar zoekcategorie (45 – 55 jaar) vond ze al minstens 20 van dergelijke profielen van mannen. Hier een paar voorbeelden van dergelijke foto's:

Voorbeelden van Profielfoto's met mannen met zonnebril.

Dit zijn natuurlijk geen profielfoto’s van onze eigen leden, maar stockfoto's,. Overigens zijn er ook best veel vrouwen met zonnebrillen op onze site (maar dat zijn er wel minder dan mannen met zonnebrillen).

Mailtje van een kritisch meedenkend lid van DeWandeldate

'Beste Wandeldate,

Ik vind jullie datingsite een supergoed initiatief, leuk uitgangspunt waarin ik me helemaal kan vinden. Om die reden heb ik mij ingeschreven.

De reden deze mail te sturen is de zonnebrillen op de eerste close-up foto en vaak ook op alle andere foto’s;). De ogen van iemand zijn ontzettend belangrijk om goed te zien. En zeggen zoveel over de persoonlijkheid van een persoon.

Het zou ontzettend fijn zijn als de eerste foto die te zien is in het overzicht een goede duidelijke is van het gezicht van die persoon en niet : vaag, veraf,  in de schaduw, en profiel, met zonnebril, met hoed of muts. Zo kun je gelijk een goede selectie maken.

Niet is vervelender dan:

 • zonnebrillen
 • vage foto
 • geen foto van totale persoon
 • foto slechte kwaliteit waardoor deze niet vergroot bij aanklikken

Er zijn natuurlijk ook super goede profielen, mensen die echt hun best doen voor hun profiel!'

Waarom zou je wel een foto met zonnebril plaatsen?

Op een datingsite is je Profielfoto super belangrijk. Het is immers een belangrijk selectiemiddel voor leden die op zoek zijn naar een leuke man of vrouw. Waarom zien we op de site dan toch zoveel zonnebrillen? Ik schat in dat dit soort redenen mee spelen:

 • Zo zie ik er Cool uit.
 • Ik wilde een sportieve foto plaatsen, en als ik aan het skiën (zeilen, fietsen ..) ben draag ik nu eenmaal zo’n bril.
 • Ik heb er verder niet bij nagedacht.
 • Dit is de beste foto die ik van mezelf kon vinden.
 • Ik wil niet herkend worden, vanwege mijn beroep als politieman, arts, hoogleraar ..
 • Ik wil niet herkend worden door mijn vrienden, collega’s, etc.
Profielfoto met zonnebril: 'Zo zie ik er cool uit.'
Profielfoto met zonnebril: 'Ik wil niet herkend worden.'

Wetenschappelijk onderzoek: géén zonnebril!

In een onderzoek van Neuromarketing bureau Unravel Research (Utrecht, 2018) werden deelnemers (14 mannen en 13 vrouwen) gevraagd een stuk of 30 profielfoto’s te bekijken. Ze mochten de foto’s naar links te swipen (als ze liever geen date wilden) of naar rechts (wel een date). Een simulatie dus van wat op Tinder gebeurt.

De onderzoekers vonden 5 factoren die bijdragen aan de kans om (met je foto) uitgekozen te worden:

 • Groot kleurcontrast tussen persoon en achtergrond
 • Géén drukke achtergrond op je foto
 • Géén andere mensen op je foto
 • De juiste Compositie (niet te veel ingezoomd, niet te ver weg, optimaal is ongeveer een derde van je lichaam. te tonen)

De 5-de factor:

 • Géén Gezichtsbelemmering: ‘Wil je een date? Zorg er dan voor dat je koste wat het kost géén zonnebril draagt op je Tinder foto. Als je de hersenen wilt verleiden, moet je gezicht goed zichtbaar zijn.’

Advies van DeWandeldate over de zonnebril foto’s

Ik sluit me helemaal aan bij de wens van de vrouw die mij mailde en bij de uitkomsten van het onderzoek: géén zonnebril dus in je Profielfoto.

 • Gebruik een profielfoto waar je gezicht duidelijk op staat. Mensen willen echt graag je ogen zien om te beoordelen of ze jou prettig in je ogen kunnen kijken en of ze contact willen.

Je komt serieuzer over. Het schept meer vertrouwen en een veilig gevoel als iemand zichzelf laat zien en niet de ogen verbergt.

NB: een foto met zonnebril is altijd nog beter dan helemaal geen foto!

In je profiel op datingsite DeWandeldate heb je 4 plekken voor foto’s. Heb je een hele leuke foto met zonnebril die je toch graag wilt tonen, zet die dan niet op de eerste plek, maar op één van de andere 3 plekken (2 = Wandelfoto, 3 = Actiefoto, 4 = Landschapsfoto).

Méér Tips van DeWandeldate voor je PROFIELFOTO

Ik schreef al heel veel Blogs met datingtips. Overal vind je ook de Tip over je Profielfoto terug. Voor geinteresseerden: nog 4 Blogs van DeWandeldate met per Blog de tekst over je foto. 

#1. 10 TIPS voor het perfecte datingprofiel bij DeWandeldate

Je Profielfoto is een foto waar je gezicht duidelijk op staat. Deze foto is het allerbelangrijkste onderdeel van je profiel. De foto komt op als andere leden op zoek gaan, en bepaalt dus de eerste indruk die anderen van je krijgen. Mensen willen graag jouw gezicht zien en in je ogen kunnen kijken. Met een goede foto maak je echt een veel betere kans op leuk contact.

Ga op zoek naar een foto van jezelf waar je goed en duidelijk en (als het even kan) lachend of in ieder geval vrolijk, op staat. Heb je geen foto, maak er dan werk van! Ga naar een fotograaf of vraag één van je vrienden of familieleden een mooie foto te maken. De selfies zijn meestal géén mooie foto's. 

Een buitenfoto (een wandelfoto) maakt een frisse indruk, en past extra goed op deze wandelsite. Kies geen formele profielfoto, die is al snel te serieus. Ook een foto die te veel is ingezoomd of juist van te ver weg genomen, is niet zo geschikt. Een foto met nog een andere persoon naast jou (een vriend, je kind of je ex?) is ook niet handig! Lees ook: Datingtip nr. 1: Plaats je profielfoto

LET OP: Zonder profielfoto ben je niet vindbaar op DeWandeldate. We tonen standaard alléén de profielen met profielfoto. 

#2. Datingtip nr 1: plaats je profielfoto en wandelfoto voor meer reacties!

Echt het allerbelangrijkste als je leuk contact wilt krijgen met andere leden: laat jezelf zien met een aansprekende foto ipv met een 'spookje' in je profiel! De website is nu zelfs zó ingesteld dat leden standaard alleen profielen met foto's te zien krijgen. 

Op een goede profielfoto sta je met een gezellig gezicht, de foto is scherp en je laat wat extra's van jezelf zien, waardoor je iets over jezelf vertelt en ook wat beter opvalt.

#3. 7 super tips voor je DeWandeldate (of Tinder) datingprofiel

Hoe maak je jouw profiel op de datingsite woest aantrekkelijk? Check de Tips van Outside Magazine en plaats je aller coolste profielfoto’s, schrijf een super wervende profieltekst, en voeg een ‘call to action’ toe om jouw potentiële match te verleiden.

 1. Gebruik een echte fotocamera.
 2. Zorg voor de juiste belichting, compositie, omgeving en kleding.
 3. Wees de enige persoon op jouw foto.
 4. Laat je van je beste kant zien.

#4. Hoe maak je een goede (wandel) selfie? 10 TIPS

Is een SELFIE als profielfoto een goed idee? Eigenlijk niet dus. Doe je het toch, check dan eerst de Tips voor betere Selfies.

 1. Maak je selfie BUITEN (past veel beter bij deze wandel-datingsite)
 2. Kijk een beetje Vrolijk. Kijk Ontspannen. Natuurlijk. Niet starend.
 3. Zoom niet teveel in (uitgezoomd zien de meeste mensen er beter uit)
 4. Let op het licht. Laat wat licht schijnen op je gezicht. Maar niet zo erg dat je je ogen dichtknijpt in de zon.  

Wil je meer Tips en Artikelen lezen van DeWandeldate?

100 datingtips voor singles die gaan wandeldaten

Hoofdfoto: David Gonzales, via Pexels. 

© DeWandeldate, 6 november 2019.