Heb je ook zo’n hond die het liefste vrij rond rent op het strand of in een bos? Of ben je op zoek naar wandelroutes die toegankelijk zijn met honden? 

In Nederland hebben we met 16,9 miljoen mensen samen 2,2 miljoen honden! Dat is gemiddeld ongeveer 1 hond per 8 Nederlanders (13%). Bij DeWandeldate, datingsite voor wandelaars, ligt het gemiddelde hoger: 1 van de 7 leden (14%) heeft een hond. En 1 op de 5 leden (21%) wil wel wandelen met de hond. 

Hondenbezitters laten hun hond graag vrij los lopen, rennen en spelen. Anderen gaan graag zelf een flink stuk wandelen, en willen dan de hond meenemen. Voor onze leden met honden en voor alle andere hondenbezitters hebben we een paar goede websites met losloop- en wandelmogelijkheden voor honden en baasjes opgezocht.

Waar kan je in Nederland wandelen met je hond?

5 TIPS:

#1. Op het Strand wandelen en rennen met honden

Waar en wanneer kan je hond vrij rondrennen op het strand? Op deze pagina een overzicht per provincie in Nederland en ook voor België. Iedere stad heeft eigen regels. In de winterperiode, vanaf 1 oktober, mogen honden op de meeste stranden los lopen.

#2. In Natuurgebieden wandelen met honden

Wat is er mooier dan samen wandelen in de vrije natuur? In de meeste natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer is ook je hond welkom. De honden moeten wel aangelijnd zijn en op het pad blijven. Zo vormen ze geen overlast voor andere mensen en voor de vogels en het wild in het bos. Speciaal voor de honden zijn er ook hondenlosloopgebieden ingericht.

#3. Honden Losloopgebieden: natuur, stadsparken en stranden

Een nog uitgebreider overzicht met losloopgebieden in Nederland, met niet alleen natuurgebieden (299), maar ook stadsparken (64) en stranden (48). Je kunt hier  zoeken op trefwoord (vb provincie of woonplaats), op postcode en op afstand. Ook kan je de waarderingen van andere bezoekers(met rapportcijfers) bekijken en lezen.  En er staan adresgegevens bij.

#4. Wandelroutes waar honden zijn toegestaan

Wandelzoekpagina biedt je toegang tot honderden wandelroutes van verschillende bronnen: Groene Wissels, Trage Tochten, NS-wandelingen, etc.

Voor wandelingen die je met je hond kunt maken klik je in het zoekscherm op 'honden aangelijnd toegestaan' (ruim 18.000 routes) of 'los toegestaan' (100+).

#5. Lange afstandspaden en streekpaden geschikt voor honden

Wil je één van de lange afstands wandelpaden (LAW) lopen met je hond? Bijvoorbeeld het Pieterpad, Trekvogelpad, Pelgrimspad, Grote Rivierenpad, Utrechtpad, Maarten van Rossumpad, Marskramerpad, het Floris V-pad of het Rondom de Veluwe pad?

Op deze website van Wim Edelman vind je voor een groot aantal paden een overzicht met mogelijkheden en beperkingen. Denk hierbij aan trajecten die voor honden verboden zijn en toch niet in de gidsjes vermeld staan, fysieke hindernissen als hekken en veeroosters, kuddes Schotse hooglanders, etc.). Zo mogelijk staan ook alternatieve routes vermeld. Op deze website vind je ook nog tips om samen met je hond te trainen voor lange afstanden, en verzorging en de benodigde uitrusting.

Wil je andere hondenliefhebbers (singles) ontmoeten?

Ben je single en op zoek naar een partner die ook van wandelen houdt? Iemand met een hond of in ieder geval iemand die ook dol op honden is? Meld je aan bij DeWandeldate en ga één-op-één op zoek naar een gezellige wandeldate, met de hond(en). 

Miniserie Wandelen met Honden

Word ook lid en volg DeWandeldate

Foto: Tjerk Zweers

Als toegift een filmpje van Staatsbosbeheer met honden in het bos

28/8/15

    Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.