Mobiele menu

5 TIPS: Waar kan je in Nederland wandelen met je hond?

5 TIPS: Waar kan je in Nederland wandelen met je hond?

In Nederland hebben we met 16,9 miljoen mensen samen 2,2 miljoen honden! Dat is gemiddeld ongeveer 1 hond per 8 Nederlanders (13%). 

Waar laten we al die honden wandelen? 

Hondenbezitters laten hun hond graag vrij los lopen, rennen en spelen. Fanatieke wandelaars kiezen graag langere wandelroutes, waar ze hun hond mee kunnen nemen. Voor alle hondenbezitters gingen we op zoek naar websites met losloop- en wandelmogelijkheden voor honden en baasjes.

Wil je andere hondenliefhebbers (singles) ontmoeten?

Ben je single en op zoek naar een partner die ook van wandelen houdt? Iemand met een hond of in ieder geval iemand die ook dol op honden is? Meld je aan bij DeWandeldate en ga één-op-één op zoek naar een gezellige wandeldate, met de hond(en). 

DeWandeldate telt ca. 3.500 leden. Veel leden hebben zelf een hond, en veel andere leden (zonder hond) willen wel met de hond wandelen: 

1 op de 6 leden heeft een hond en 1 op de 5 leden wil wel met de hond wandelen. 

Daten met je Hond: 10 Tips voor je Profiel

Waar kan je in Nederland wandelen met je hond?

Heb je ook zo’n hond die het liefste vrij rond rent op het strand of in een bos? Of zoek je wandelroutes die toegankelijk zijn met honden? 

5 TIPS:

#1. Op het Strand wandelen en rennen met honden

Waar en wanneer kan je hond vrij rondrennen op het strand? Op deze pagina een overzicht per provincie in Nederland en ook voor België. Iedere stad heeft eigen regels. In de winterperiode, vanaf 1 oktober, mogen honden op de meeste stranden los lopen.

#2. In Natuurgebieden wandelen met honden

Wat is er mooier dan samen wandelen in de vrije natuur? In veel natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer is ook je hond welkom. De honden moeten wel aangelijnd zijn en op het pad blijven. Zo vormen ze geen overlast voor andere mensen en voor de vogels en het wild in het bos. Speciaal voor de honden zijn er ook hondenlosloopgebieden ingericht.

#3. Honden Losloopgebieden: natuur, stadsparken en stranden

Een nog uitgebreider overzicht met losloopgebieden in Nederland, met niet alleen natuurgebieden (299), maar ook stadsparken (64) en stranden (48). Je kunt hier zoeken op trefwoord (vb provincie of woonplaats), op postcode en op afstand. Ook kan je de waarderingen van andere bezoekers(met rapportcijfers) bekijken en lezen.  

#4. Wandelroutes waar honden zijn toegestaan

Wandelzoekpagina biedt je toegang tot honderden wandelroutes van verschillende bronnen: Groene Wissels, Trage Tochten, NS-wandelingen, etc. Voor wandelingen die je met je hond kunt maken klik je in het zoekscherm op 'honden aangelijnd toegestaan' (ruim 18.000 routes) of 'los toegestaan' (100+).

#5. Lange afstandspaden en streekpaden geschikt voor honden

Wil je één van de lange afstands wandelpaden (LAW) lopen met je hond? Bijvoorbeeld het Pieterpad, Trekvogelpad, Pelgrimspad, Grote Rivierenpad, Utrechtpad, Maarten van Rossumpad, Marskramerpad, het Floris V-pad of het Rondom de Veluwe pad?

Op deze website van Wim Edelman vind je voor een groot aantal paden een overzicht met mogelijkheden en beperkingen. Denk hierbij aan trajecten die voor honden verboden zijn en toch niet in de gidsjes vermeld staan, fysieke hindernissen als hekken en veeroosters, kuddes Schotse hooglanders, etc.). Zo mogelijk staan ook alternatieve routes vermeld. Op deze website vind je ook nog tips om samen met je hond te trainen voor lange afstanden, en verzorging en de benodigde uitrusting.

  • Met je hond langs langeafstandspaden (de link werkt niet meer. wie weet of deze website nog bestaat?)

 

Natuurmonumenten: Honden in de natuur

Staatsbosbeheer: Wandelen met de hond in het bos

 

Word ook lid en volg DeWandeldate

Foto: Tjerk Zweers

© DeWandeldate, 28 augustus 2015. Update 2023.