Wat is Trailrunning? Waar kan je Trailrunnen? Wanneer is er een georganiseerde Trailrun? En: waar vind je andere enthousiaste Trailrunners?

Hardlopen in het bos

Wandelen in het bos is heerlijk. Sinds ik verhuisd ben van Rotterdam naar Amersfoort heb ik nu een prachtig bos aan het einde van mijn straat, het Birkhoven Bos. Omdat ik er liever niet alléén ga wandelen, heb ik me aangemeld bij de atletiek vereniging. En nu ga ik 2 á 3 maal per week hardlopen in het bos. De eerste maanden deed ik alleen mee met de looptraining, en sinds kort zit ik ook in de ‘running bootcamp’ groep. We wisselen oefeningen als jumping jacks, kikkersprongen, bear crawl en planking af met stukjes rennen door het bos. De trainers geven ons graag een doel, en nu trainen we dus voor de Kwintelooien Winterrrun op 19 januari 2019. De run is 5 km, 10 km of 15 km en start in Rhenen en gaat over de Utrechtse Heuvelrug. De opbrengst is voor de kindsponsororganisatie in Tanzania. Yes, ik ga voor het eerst deelnemen aan een Trailrun! 

Wat is Trailrunning eigenlijk precies, en welke tochten zijn er allemaal? Ik vond het tijd voor een onderzoekje. 

Wat is Trailrunning?

Trailrunning is een mooi woord voor: hardlopen in de natuur! Je rent vooral over onverharde, smalle paadjes, 'offroad', bijvoorbeeld in het bos, op het strand of in de bergen. De 'trails' gaan vaak over heuvelachtig of bergachtig terrein, met flinke stijgingen en dalingen, en je passeert andere natuurlijke hindernissen als rotsen, mul zand, riviertjes, sneeuw en ijs. De trailrun routes zijn veel mooier en uitdagender dan de gebruikelijke hardlooproutes die vaak ook door de stad gaan, of over verharde paden in een park. Trailrunners genieten extra van deze manier van hardlopen, omdat het tegelijk een een actieve vorm van natuurbeleving is. Je kunt in je eentje rennen, of met een groep. En als je wilt kan je regelmatig deelnemen aan een georganiseerde trailrun. De Trailrun events zijn minder massaal dan Hardloop evenementen en staan bekend om de goede sfeer. Er zijn trails van alle denkbare afstanden, trailtjes van enkele kilometers tot ultratrails van langer dan een marathon. 

Waar kan je Trailrunnen?

Overal waar heuvels of bergen zijn, of bospaadjes of zand. De meeste mensen weten in hun eigen buurt wel een bos of strand te vinden. 

Er zijn ook allerlei websites met de mooiste trailrunroutes. 

Natuurmonumenten heeft een speciale pagina met trailrun routes in natuurgebieden. Hierop staan o.a. deze routes: 

 • Trailrun De Onlanden (Groningen, 20 km)
 • Trailrun Schiermonnikoog (Friesland, 21 km)
 • Trailrun Dwingelerveld (Drenthe, 23 km)
 • Trailrun Naardermeer (Noord-Holland, 19 km)
 • Trailrun Zuid-Kennemerland (Noord-Holland, 17 km)
 • Trailrunroute Harderbos (Flevoland, 15 km)
 • Trailrun Brunssummerheide (Limburg, 11 km)

Staatsbosbeheer heeft enkele 'Boswachtertrails':

 • Trailrun Noordwijk (Noord-Holland, 20 km)
 • Trailrun Austerlitz (Utrecht, 7 km)
 • Trailrun Stabrechtse Heide (Noord-Brabant, 15 km)

Mud Sweat Trails heeft samen met NS een aantal NS trails vanaf stations ontwikkeld. Als voorbeeld de 2 eerste NS trails:

Mud Sweat Trails heeft ook een pagina met 3000-ers. Dit zijn trailrun routes op 3000 hoogte, in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en één op de Canarische Eilanden.

Wanneer is er een georganiseerde Trailrun?

Op internet zijn veel verschillende trailrun agenda’s te vinden. Agenda's met alléén echte trailruns, en agenda's waar ook de 'gewone' hardloop evenementen op staan. Agenda's alléén voor Nederland, voor de Benelux, Europa of Wereldwijd. Geen enkele agenda is helemaal volledig. Ik zal hier zeker géén poging doen om met een volledige Agenda te komen van alle georganiseerde Trailruns. Wel is mijn streven om alle interessante Trailrun Agenda’s voor Nederland en Europa te geven. Daar kan je dan zelf verder zoeken.

6 Kalenders voor Trailruns in NEDERLAND

#1. Hardlopen.nl

 • Nederland
 • Handig: deze site heeft ook een Hardloopkalender op de Kaart van Nederland

#2. Hardloopkalender.nl

 • Nederland

#3. RunForestRun.nl

 • Noord- en Oost- Nederland
 • Bijzonder: een deel van de inschrijfgelden worden gedoneerd concrete natuurdoelen in de natuurgebieden waar de evenementen georganiseerd worden.

#4. Trailrunning Events

 • Nederland
 • Deze events worden georganiseerd samen met Staatsbosbeheer. 

#5. Trailrunning-Veluwe.nl

 • Veluwe

#6. Virtuele hardloopkalender

 • Nederland

 

5 Kalenders voor Trailruns in EUROPA

#1. MudSweatTrails.nl

 • Heel Europa, ook Finland, IJsland, Bulgarije, Kroatie, Roemenië, Servië, Slowakije. 

#2. Trail-running.eu

 • Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en United Kingdom

#3. Be-trail.run.nl

 • Nederland, België, Luxemburg

#4. Ultraned.org 

 • Nederland, België, Luxemburg

#5. HardloopKalenderNederland.nl

 • Nederland en België

 

Tot slot, voor je BUCKETLIST, een blog met de Top 7 beste, meest uitdagende Trail Races (Farao eilanden, Nieuw Zeeland, Roemenie, Noorwegen, Canada,  VS, en Jersey).

Best Trail Running Races in The World 

Video: Tromsø Skyrace in (het noorden van) Noorwegen

 

 

Mis je een Trailrun Agenda in dit overzicht?

Zie je een fout, een dode link of mis je een goede Agenda? Geef je tip door aan Irene, info@dewandeldate.nl

Waar vind je andere enthousiaste Trailrunners?

Ben jij ook een trailrunner? Fanatiek of net beginnend? Of wil je binnenkort starten met trailrunnen? Ben je single en zou je graag een partner vinden die ook trails rent? Dan ben je welkom bij DeWandeldate. We schreven al eerder hoe je een hardlopende partner vindt:

Je schrijft je in, laat op zoveel mogelijk plekken in je profiel zien dat je van trailrunnen (hardlopen) houdt, bijvoorbeeld:

 • In je profielfoto’s presenteer je jezelf als trailrunner (je kunt 4 foto’s plaatsen)
 • Als wandeldate voorstel doe je een trailrun date voorstel
 • In de activiteitenlijst vink je hardlopen-trailrunning aan
 • In je profielteksten schrijf je dat je trailrunner bent, en graag een trailrunner zou ontmoeten.

Als je lid bent ga je op de Singlespagina op zoek naar een andere Trailrunner (zoeken op hardlopen).
 

 

Miniserie Blogs over hardlopen

Hardloop Events:

 

Wil je LID worden of DeWandeldate Agenda volgen?

Foto: DeWandeldate. 

© DeWandeldate, 12 november 2018. Updates in 2020.

Reacties

 • Geraldine Beckers

  Goedemorgen,

  Afgelopen weekend kwam ik op jullie site wat informatie tegen over trailrunnen. Hartstikke leuk natuurlijk! Het viel mij op dat de informatie niet compleet is, vandaar dat ik even contact opneem. Mogelijk kunnen jullie de informatie aanvullen? We kunnen ook altijd even bellen of mailen als jullie aanvullende informatie nodig hebben of vragen hebben.

  Samen met mijn collega’s Cor van Disseldorp en Chris van Beem heb ik het bedrijf Trailrunning Events, waarmee we inmiddels ruim 40 trails per jaar organiseren door heel Nederland. Uniek is dat we een samenwerking hebben met Staatsbosbeheer, zo komen we op de mooiste plekjes en maken daar unieke routes. We organiseren finishers events, waarbij de beleving en ‘de mooiste plekjes’ centraal staan. Je vind onze kalender (ook via de site te downloaden of te linken): www.trail-events.eu

  Zouden jullie deze informatie willen opnemen in jullie aanbod en communicatie?

Het e-mailadres wordt niet getoond op de website.